«Μυρίζει» αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ

«Μυρίζει» αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ


Δρομολογούνται αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ, με την εταιρεία να αναζητά τρόπους ανάκτησης εσόδων λόγω των ζημιών που έχει συσσωρεύσει. Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από τη ΔEΗ είναι αντιμέτωποι με έναν πραγματικό κι έναν πιθανό κίνδυνο αύξησης των τιμολογίων ρεύματος.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΔΕΗ είναι η ανοδική πορεία των δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που αγοράζει για την εκπομπή των συγκεκριμένων ρύπων.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του έτους, η συνολική δαπάνη αυξήθηκε στα 107,2 εκατ. ευρώ από 60,9 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Οι τιμές συνεχίζουν να ανεβαίνουν και έχουν διαμορφωθεί στα 19 ευρώ τον τόνο, όταν πέρυσι ήταν στα περίπου 7 ευρώ.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αυξήσεων στα τιμολόγια λόγω του CO2.
Με δηλώσεις του στον Αnt1 είπε χαρακτηριστικά: «Οι ιδιώτες προμηθευτές έχουν προβλέψει στις συμβάσεις τους ότι το ποσό για τα CO2 μεταφέρεται στους καταναλωτές ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Αυτό, όμως, δεν το έχει πράξει η ΔΕΗ. Εμείς παρακολουθούμε σε βάθος εξαμήνου πώς θα κινηθεί αυτή η αγορά και τι επιπτώσεις θα έχει». Το πιο πιθανό είναι η εταιρεία να συμπεριλάβει αντίστοιχη πρόβλεψη.

Πέρα, όμως, από το κόστος CO2, που δεν αποκλείεται η Δημόσια Επιχείρηση να το μετακυλήσει στα τιμολόγια, στο επιχειρησιακό και στρατηγικό σχέδιό της που εκπόνησε η McKinsey & Company περιλαμβάνονται σχέδια και για πρόσθετες επιβα ρύνσεις των καταναλωτών κι επιχειρήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνονται η χρέωση για την έκδοση των λογαριασμών σε χαρτί, η μείωση του ποσοστού έκπτωσης συνέπειας και η συγχώνευση των κλιμακίων κατανάλωσης που μοιραία θα οδηγήσουν σε αυξήσεις.

Άλλη μία απειλή κρύβεται επίσης για τους καταναλωτές, η ΔΕΗ φέρεται σε πρώτο χρόνο να έχει δικαιωθεί για την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας όσον αφορά τον τρόπο υπολογισμού των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας που δικαιούνταν να εισπράξει για τα έτη μετά το 2011.

Η ΡΑΕ εισηγήθηκε και η κυβέρνηση αποφάσισε να της χορηγήσει αναδρομικά και μέσω του κοινωνικού μερίσματος το ποσό των 360 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία, όμως, συνέχισε να διεκδικεί και τα υπόλοιπα 375 εκατ. ευρώ. Το ΣτΕ, χωρίς να απορρίψει την προσφυγή της, παρέπεμψε το θέμα στο Διοικητικό Εφετείο. Αν δικαιωθεί η ΔΕΗ, τότε τα χρήματα των 375 εκατ. ευρώ ή θα επιβαρύνουν τους καταναλωτές είτε θα κοπούν από το κοινωνικό μέρισμα που πρόκειται να χορηγήσει η κυβέρνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ