Ποια σενάρια εξετάζονται για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης

«Φωτιά» οι τιμές - ελάχιστες οι παραγγελίες την πρώτη ημέρα

Ποια σενάρια εξετάζονται για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης

Του τρόπους για να ανακουφίσει τα νοικοκυριά από την εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης έως τα 1,25 ευρώ το λίτρο αναζητεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. 

Η διαφορά ανάμεσα στη μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης πέρυσι τον Οκτώβριο (94,4 λεπτά το λίτρο) και στη φετινή πρεμιέρα αγγίζει τα 20 λεπτά.

Η έκρηξη της τιμής κατά 22% σε σχέση με πέρυσι οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ράλι των τιμών του αργού πετρελαίου, αν και αξίζει να σημειωθεί ότι το 50% της λιανικής στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι φόροι.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι εξετάζεται η δυνατότητα ενίσχυσης του προϋπολογισμού για το επίδομα θέρμανσης από το υπερπλεόνασμα, ώστε να αντισταθμιστεί πλήρως η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου.

Το πιο πιθανό σενάριο για να ενισχυθεί το επίδομα θέρμανσης, φαντάζει αυτό του περσινού χειμώνα, όταν το υπουργείο Οικονομικών «πάτησε» στο υπερπλεόνασμα του 2017 κι έδωσε αναδρομικά αυξημένο επίδομα στους δικαιούχους της περιόδου 2016/2017.

Υπενθυμίζεται ότι με αυτόν τον τρόπο, οι δικαιούχοι- κάτοικοι των ορεινών περιοχών (Α’ Ζώνη) είχαν λάβει το Δεκέμβριο του 2017 αναδρομικά για τις καταναλώσεις πετρελαίου, που είχαν κάνει από τον Οκτώβριο του 2016 ως τον Απρίλιο του 2017, με τιμή επιδότησης 0,375 ευρώ/λίτρο αντί των 0,25 ευρώ/λίτρο που είχε ισχύσει. Το δημοσιονομικό κόστος ήταν 15 εκατ. ευρώ κι καλύφθηκε από το «μέρισμα» του Προϋπολογισμού του 2017, χωρίς να χρειαστεί να επιβαρυνθεί έτσι ο Προϋπολογισμός του 2018.

Το επίδομα καταβάλλεται κάθε χρόνο σε δύο δόσεις: η πρώτη προς τα μέσα Φεβρουαρίου και η δεύτερη αφού κλείσει η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης (τέλος Απριλίου), δηλαδή λίγο πριν μπει το καλοκαίρι.

Ύστερα από δύο διαδοχικές περικοπές, το κονδύλι για επίδομα θέρμανσης δεν υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ (από 110 εκατ. ευρώ), με τα ποσά της ενίσχυσης να έχουν μειωθεί δραστικά, όπως άλλωστε και το πλήθος των δικαιούχων.

Το επίδομα, με τα σημερινά δεδομένα, χορηγείται με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και το ύψος του, το οποίο κυμαίνεται από 50 έως και 250 ευρώ, διαφοροποιείται ανάλογα με την κλιματική ζώνη στην οποία διαμένουν οι δικαιούχοι. Υπολογίζεται σε συνάρτηση με τα τετραγωνικά της κύριας κατοικίας του δικαιούχου, με βάση υπολογισμού τα 12,5 λεπτά το λίτρο.

Να σημειωθεί ότι η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης μπορεί να ξεκίνησε, ωστόσο τα νοικοκυριά «παγωμένα» ακόμη παρακολουθούν από... μακριά τις υψηλές του τιμές. Μάλιστα, δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο ότι, ενώ συνήθως οι παραγγελίες άρχιζαν το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη, φέτος σχεδόν κανείς δεν παρήγγειλε πετρέλαιο θέρμανσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ