Προς ιστορικό ρεκόρ στην τιμή χονδρικής του πετρελαίου θέρμανσης

Κάθε μέρα και χειρότερα: Στο 1 ευρώ η διυλιστηριακή του θέρμανσης – «Σωσίβιο» στο έκτακτο επίδομα ψάχνει η κυβέρνηση

Προς ιστορικό ρεκόρ στην τιμή χονδρικής του πετρελαίου θέρμανσης

Ο μήνας ξεκίνησε με την διυλιστηριακή τιμή στα 968 ευρώ ανά 1000 λίτρα. Και χθες, η τιμή είχε ήδη αναρριχηθεί στα 994 ευρώ. Συγκριτικά με πέρυσι, την 1η Οκτωβρίου η διυλιστηριακή τιμή ήταν υψηλότερη κατά 17% σε σχέση με πέρυσι. Και σήμερα, η μεταβολή σε σχέση με πέρυσι ήταν κατά 22% υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι. Με το ενδεχόμενο των νέων αυξήσεων μέσα στην εβδομάδα να είναι ορατό, η λιανική την επόμενη εβδομάδα κινδυνεύει να φτάσει ακόμη και στα 1,2 ευρώ ανά λίτρο στα φθηνότερα πρατήρια . Μόνη γραμμή άμυνας αυτή τη στιγμή για την κυβέρνηση είναι το υπερπλεόνασματα. Η κυβέρνηση, δεδομένου ότι έχει ήδη κουτσουρέψει το επίδομα θέρμανσης στα 12,5 λεπτά ανά λίτρο, θέλει να μοιράσει ειδικό έκτακτο μέρισμα τουλάχιστον στις ορεινές περιοχές.

 

Ακόμη και το κουτσουρεμένο επίδομα θέρμανσης, θα διανεμηθεί τον Ιανουάριο για όσους κάνουν αγορές μέχρι το τέλος του χρόνου ενώ όσοι καθυστερήσουν μπορεί να περιμένουν τα χρήματά τους μέχρι και τον Ιούλιο του 2019. Υπό αυτά τα δεδομένα, οι έμποροι πετρελαιοειδών φοβούνται ότι θα υπάρξει κατακόρυφη μείωση των πωλήσεων σε σχέση με πέρυσι υπό την αίρεση βέβαια των καιρικών συνθηκών. Κονδύλι για την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης δεν υπάρχει και τα 12,5 λεπτά ανά λίτρο με μέγιστο ποσό τα 312 ευρώ ετησίως ακόμη και για τις περιοχές στις οποίες επικρατούν οι χειρότερες συνθήκες, δεν είναι ισχυρό κίνητρο για την αγορά πόσο μάλλον όταν από την προμήθεια (και την πληρωμή) του πετρελαίου μέχρι την καταβολή του επιδόματος μεσολαβούν από 2 έως 7 μήνες.

Η κυβέρνηση θέλει να πάρει το πράσινο φως από τους δανειστές ώστε να μοιράσει έκτακτο κοινωνικό μέρισμα και φέτος. Στόχος είναι να επαναληφθεί το περυσινό σκηνικό, δηλαδή να δοθεί ένα ποσό ειδικά στις ορεινές περιοχές προκειμένου να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος της θέρμανσης. Ακόμη και αυτό όμως θα γίνει γνωστό την τελευταία στιγμή.

Οι λεπτομέρειες του επιδόματος θέρμανσης

Μέχρι στιγμής τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια χορήγησης των επιδομάτων καθώς και τα ποσά που αναλογούν στους δικαιούχους εκτιμάται ότι θα είναι ίδια με πέρυσι.

Συγκεκριμένα:

Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης για την περίοδο από 15/10/2018 έως 30/4/2019 θα είναι:

α) Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος (2017) είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου 2018 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.

β) Έγγαμοι φορολογούμενοι, καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης οι οποίοι το 2017 είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η-1-2018 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

γ) Μονογονεϊκές οικογένειες που είχαν το 2017 ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1η-1-2018 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

Το ποσό του επιδόματος θα ανέρχεται σε 0,125 ευρώ για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης που αγοράζεται. Το ύψος του συνολικού ποσού του επιδόματος θα διαμορφώνεται για κάθε δικαιούχο ανάλογα με την Κλιματική Γεωγραφική Ζώνη στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία του. Συγκεκριμένα, θα προβλέπεται και φέτος διαχωρισμός της επικράτειας της χώρας σε τέσσερις μεγάλες Κλιματικές Γεωγραφικές Ζώνες, σε κάθε μία από τις οποίες θα ισχύει διαφορετικό ανώτατο όριο επιδοτούμενων λίτρων ανά τετραγωνικό μέτρο κύριας κατοικίας.

Ειδικότερα:

Στην Α’ ζώνη, στην οποία περιλαμβάνονται οι νομοί Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών και Φλώρινας, το επίδομα θα χορηγείται για ποσότητα 25 λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας. Συνεπώς, το επίδομα θέρμανσης στις περιοχές της ζώνης αυτής θα ανέρχεται σε 3,125 ευρώ ανά τ.μ. κύριας κατοικίας (25 επιδοτούμενα λίτρα Χ επίδομα 0,125 ευρώ ανά επιδοτούμενο λίτρο).

Στη Β’ ζώνη, η οποία περιλαμβάνει τους νομούς Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων και Χαλκιδικής, θα επιδοτούνται 15 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας. Συνεπώς, το επίδομα θέρμανσης στις περιοχές της ζώνης αυτής θα ανέρχεται σε 1,875 ευρώ ανά τ.μ. κύριας κατοικίας (15 επιδοτούμενα λίτρα Χ επίδομα 0,125 ευρώ ανά επιδοτούμενο λίτρο).

Στη Γ’ ζώνη, στην οποία εντάσσονται οι νομοί Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Μυτιλήνης, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Χίου, επιδοτούνται μέχρι οκτώ λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας. Ως εκ τούτου, το επίδομα θέρμανσης στις περιοχές της ζώνης αυτής θα ανέρχεται σε ένα ευρώ ανά τ.μ. κύριας κατοικίας (8 επιδοτούμενα λίτρα Χ επίδομα 0,125 ευρώ ανά επιδοτούμενο λίτρο).

Στη Δ’ ζώνη, στην οποία εντάσσονται οι νομοί Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων, τα Κύθηρα και τα νησιά του Σαρωνικού, επιδοτούνται μέχρι πέντε λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας. Άρα, το επίδομα θέρμανσης στις περιοχές της ζώνης αυτής θα ανέρχεται σε 0,625 ευρώ ανά τ.μ. κύριας κατοικίας (5 επιδοτούμενα λίτρα Χ επίδομα 0,125 ευρώ ανά επιδοτούμενο λίτρο).

Επιπλέον, οι ορεινοί Καλλικρατικοί δήμοι που βρίσκονται στους νομούς των ζωνών Β’, Γ’ και Δ’ εντάσσονται στην αμέσως ανώτερη κλιματική ζώνη από αυτή στην οποία εντάσσεται ο νομός στον οποίο ανήκουν, δηλαδή στις ζώνες Α’, Β’ και Γ’ αντίστοιχα. Το επίδομα θα χορηγείται για επιφάνεια κύριας κατοικίας έως 80 τ.μ. για τον άγαμο και έως 100 τ.μ. για τον δικαιούχο που είναι έγγαμος ή μέρος συμφώνου συμβίωσης, ανεξαρτήτως αριθμού εξαρτώμενων τέκνων.

Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για τη χορήγηση του επιδόματος θα διεκπεραιώνεται ηλεκτρονικά, μέσω του συστήματος Taxisnet.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ