«Ψήνονται» αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ λόγω... ρύπων

Οι ρύποι αναγκάζουν τους καταναλωτές να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη

«Ψήνονται» αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ λόγω... ρύπων

 

Άσχημα τα νέα για τους καταναλωτές της ΔΕΗ και των άλλων παρόχων, καθώς θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυξήσεις φωτιά στους λογαριασμούς τους, εξαιτίας της αύξησης των τιμών των ρύπων.

Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης άφησε ανοιχτό το θέμα να μετακυληθεί στους καταναλωτές και στα τιμολόγια ρεύματος ολόκληρο ή μέρος του επιπλέον κόστους που έχει προκύψει για τη ΔΕΗ από την αύξηση των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων.

Με δεδομένο ότι οι τιμές διοξειδίου του άνθρακα έχουν εκτιναχθεί στα 25 ευρώ ανά τόνο έναντι 5 ευρώ πέρυσι, ο προβληματισμός στην ηγεσία του υπουργείου είναι έντονος.

 

Ήδη η ΔΕΗ έχει προχωρήσει σε αυξήσεις τιμολογίων χιλιάδων επαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων, ενώ αναμένεται να γίνει το ίδιο και στα οικιακά τιμολόγια.

Το ίδιο έχει συμβεί και με τους άλλους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι μπορεί να μην έχουν ξεχωριστή χρέωση για τους ρύπους, αλλά ήδη έχουν αναπροσαρμόσει τα τιμολόγια προς τα επάνω, ενώ έχουν περιορίσει και τις προσφορές προς τους νέους πελάτες.

Ειδικά σε ό,τι αφορά στη ΔΕΗ δεν είναι ακόμα γνωστό πόσο μεγάλη θα είναι η αύξηση στα τιμολόγια, πάντως, όσοι γνωρίζουν την αγορά εκτιμούν ότι αυτή είναι αναπόφευκτη, καθώς έχει μεγαλώσει και η τρύπα στα έσοδα της επιχείρησης λόγω των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα σχέδια της εταιρείας είναι η καθιέρωση ρήτρας διοξειδίου του άνθρακα, με την οποία όταν οι τιμές προκαλούν αρνητικές επιπτώσεις το κόστος θα μετακυλίεται στην κατανάλωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ