Γκρεμίζουν για να ξαναχτίσουν... μικρότερο το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ

Φαινόμενα καταστρατήγησης εντόπισε η ΔΕΗ – Έρχονται και περιουσιακά κριτήρια

Γκρεμίζουν για να ξαναχτίσουν... μικρότερο το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ

Το μήνυμα, για τις επικείμενες αλλαγές στα κριτήρια χορήγησης του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ έστειλε ο ίδιος ο επικεφαλής της. Όταν μίλησε χθες για φαινόμενα με βίλες 1000 τετραγωνικών που κάνουν χρήση του Κοινωνικού Τιμολογίου, ήταν ουσιαστικά σαν να προαναγγέλλει το περιεχόμενο των αλλαγών. Στο ΚΟΤ θα μπουν πλέον και περιουσιακά κριτήρια. Η επιλογή των δικαιούχων θα γίνει πολύ πιο αυστηρή κάτι που σημαίνει ότι δεν θα αρκεί ένα εκκαθαριστικό ενώ θεωρείται πλέον δεδομένο ότι οι 700.000 δικαιούχοι θα γίνουν πολύ λιγότεροι. Άλλο ένα "χτύπημα" στη θέρμανση το οποίο θα έρθει να προστεθεί στην επικείμενη αλλαγή του τιμολογίου ΥΚΩ αλλά και στο ψαλίδισμα του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης. 

Σύμφωνα με πηγές της ηγεσίας του υπουργείου ΠΕΝ, το ΚΟΤ, δηλαδή το φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές της κιλοβατώρας, θα απολαμβάνουν πια «μόνο όσοι έχουν πραγματικό πρόβλημα επιβίωσης», πράγμα που σημαίνει ότι στους υφιστάμενους περίπου 700.000 δικαιούχους των σημερινών δύο κατηγοριών ΚΟΤ θα υπάρξει μεγάλο ξεσκαρτάρισμα.

Ο αριθμός των δικαιούχων του ΚΟΤ έχει διευρυνθεί πολύ τα τελευταία χρόνια λόγω και της μείωσης των εισοδημάτων όπως αυτά αποτυπώνονται στις φορολογικές δηλώσεις. Ειδικότερα, οι δικαιούχοι είναι οι εξής:

α)ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑδηλ. άτομα με ετήσιοοικογενειακόεισόδημα μικρότερο από το ποσό των 12.000€, προσαυξημένο κατά 6.000€ στις περιπτώσεις που ο δικαιούχος κατοικεί σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 3.000€ ανά τέκνο για τα πρώτα 2 τέκνα.

β)ΓΟΝΕΙΣ ΜΕ ΤΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΑ ΤΕΚΝΑμε ετήσιοοικογενειακόεισόδημα μικρότερο από το ποσό των 23.500€ προσαυξημένο κατά6.000€στις περιπτώσεις που ο δικαιούχος κατοικεί σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους.

γ)ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣγια συνεχές χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών και με ετήσιοοικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 12.000€, προσαυξημένο κατά 6.000€ στις περιπτώσεις που ο δικαιούχος κατοικεί σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 3.000€ ανά τέκνο για τα πρώτα 2 τέκνα(Δε συνυπολογίζεται τυχόν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες του ανέργου που αφορά στο διάστημα που προηγήθηκε την περίοδο ανεργίας. Στην περίπτωση ανέργων συζύγων, τα παραπάνω εφαρμόζονται και για τους δυο συζύγους).

δ)ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ 67% και άνωή τους βαρύνουν προστατευόμενα μέλη με αναπηρία 67% και άνω, με ετήσιο οικογενειακόεισόδημα μικρότερο από το ποσό των 23.500€,προσαυξημένο κατά6.000€στις περιπτώσεις που ο δικαιούχος κατοικεί σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους.

ε)ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΧΡΗΖΟΥΝ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣή άτομα που τα βαρύνουν προστατευόμενα μέλη, των οποίων η ζωή εξαρτάται από τη χρήση κατ’ οίκον ιατρικών συσκευών με ετήσιοοικογενειακόεισόδημα μικρότερο από το ποσό των 30.000€.

Είναι προφανές ότι με ένα εκατομμύριο ανέργους, έκρηξη της φοροδιαφυγής και κατακόρυφη μείωση των εισοδημάτων, δυνητικά ακόμη και το 60% των νοικοκυριών μπορεί να ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο. Το φαινόμενο που αποκάλυψε χθες ο επικεφαλής της ΔΕΗ με τη βίλα των 1000 τετραγωνικών δεν είναι τίποτα περισσότερο παρά απόρροια των ζημιών που εμφανίζουν οι επιχειρηματίες στις φορολογικές τους δηλώσεις αλλά και των μηδενικών μερισμάτων. Δεδομένου ότι η ΔΕΗ δεν εξετάζει το υπόλοιπο του τραπεζικού λογαριασμού ή την αξία της ακίνητης περιουσίας, είναι προφανές ότι και ένας ιδιοκτήτης βίλας μπορεί πολύ εύκολα να πληρώνει το τιμολόγιο των φτωχών.

Το σχέδιο για ΚΟΤ και ΥΚΩ

Στα κριτήρια εκτός από το ύψος του εισοδήματος και της τετραμηνιαίας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας θα μπουν και άλλα περιουσιακά στοιχεία. Πρόκειται για τραπεζικές καταθέσεις αλλά και για αξία ιδιόκτητης ακίνητης περιουσίας. Μαζί με το ΚΟΤ θα πάνε για νομοθέτηση και τα αναδρομικά ποσά που θα εισπράξει η ΔΕΗ για την παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) με το ποσό τελικά να κλειδώνει γύρω στα 360 με 380 εκατ. ευρώ και όχι με βάση τις απαιτήσεις της εταιρίας για 700 εκατ. ευρώ.

Μαζί με τις προαναφερόμενες νομοθετικές αλλαγές αναμένεται να προωθηθούν προς ψήφιση και το αναδρομικό ποσό ύψους 360.000.000 ευρώ που θα εισπράξει η ΔΕΗ για την παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας την περίοδο 2012-2016. Πρόκειται για επιβαρύνσεις που θα επωμιστούν τα νοικοκυριά σταδιακά την προσεχή πενταετία.