Για λίγους και φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης - Πόσο θα κοστίσει

Βαθιά πρέπει να βάλει το χέρι στην τσέπη ο καταναλωτής

Για λίγους και φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης - Πόσο θα κοστίσει

Στις 15 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει να διατίθεται το πετρέλαιο θέρμανσης με την τιμή να ανέρχεται γύρω στα 0,96 με 0,98 ευρώ το λίτρο. Τα νοικοκυριά και φέτος θα δυσκολευτούν να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης λόγω των μεγάλων ποσών που καλούνται να καταβάλλουν για να αγοράσουν ποσότητες π.χ. της τάξης των 500 έως 1.000 λίτρων.

Παρά το γεγονός ότι η θέρμανση πετρελαίου θεωρείται αυτήν την στιγμή η πλέον ενδεδειγμένη λύση σε σχέση τιμής – απόδοσης και ποιότητας, το γεγονός ότι ο καταναλωτής, για να γεμίσει τον καυστήρα του, πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, δαπανώντας εκατοντάδες ευρώ, «παγώνει» το ενδεχόμενο προμήθειάς του.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι τιμές στις οποίες διατίθεται, λίγο κάτω από το 1 ευρώ ανά λίτρο, είναι υψηλότερες κατά περίπου 6%, αν αναλογιστεί κανείς ότι πέρυσι είχε κάνει πρεμιέρα στα 0,927 ευρώ. Τον περασμένο Απρίλιο έκλεισε με κόστος στα 0,974 ευρώ το λίτρο, όσο δηλαδή αναμένεται και φέτος.

Πρατηριούχοι και εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών δεν προσδοκούν και φέτος αυξημένες παραγγελίες. Πάντως η αγορά των υγρών καυσίμων και συγκεκριμένα του πετρελαίου θέρμανσης έχουν έναν ακόμη ισχυρό αντίπαλο να αντιμετωπίσουν.

Η χειμερινή σεζόν 2016-2017 έκλεισε σε πωλήσεις οριακά πάνω (0,3%) σε σχέση με την προηγούμενη 2015-2016. Αν δεν ήταν η βαρυχειμωνιά του τριμήνου Δεκεμβρίου - Φεβρουαρίου, οι πωλήσεις θα είχαν κινηθεί πτωτικά.

Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση πετρελαίου, αυτή βαίνει μειούμενη τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της βαθμιαίας διείσδυσης του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώθηκε το 2016 σε 1.199.550 μετρικούς τόνους, έναντι 2.908.247 μ.τ. το 2010 ενώ το 2013 είχε υποχωρήσει και στους 959.233 μ.τ.

Παράλληλα, «ψαλίδι» αναμένεται να πέσει και στο κονδύλι για την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης, από τα περίπου 101.000.000 ευρώ που ήταν πέρυσι να πέφτει περίπου στο μισό. Αρα για τις χαμηλά εισοδηματικές τάξεις δεν θα υπάρχει η αναγκαία οικονομική ενίσχυση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ