Έκρηξη τιμών σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα –Πόσο κοστίζει η νύχτα

Έκρηξη τιμών σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα –Πόσο κοστίζει η νύχτα
«Καίνε» φέτος, οι τιμές σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, καθώς στους περισσότερους προορισμούς και ειδικά στα νησιά είναι απαγορευτικές για τους Έλληνες.

Οι τιμές έχουν ανέβει από 5% μέχρι και 40%, ενώ στην κυριολεξία απογειώνονται την βδομάδα του 15αύγουστου. Και όσοι δεν έχουν κλείσει εγκαίρως κάποιο κατάλυμα και περιμένουν την τελευταία στιγμή, σίγουρα θα το πληρώσουν με καπέλο.

Τσουχτερές όμως είναι οι τιμές και στα εισιτήρια των πλοίων, για όσους αποφασίσουν να μετακινηθούν σε κάποιο νησί, με το κόστος να υπερβαίνει ακόμα και τα 500 ευρώ για τρία άτομα και ΙΧ, για τους πιο μακρινούς νησιωτικούς προορισμούς.

Φέτος λοιπόν, οι τιμές «χτυπούν κόκκινο» και διατηρούνται υψηλά καθ΄όλη τη διάρκεια της σεζόν.

Αυτό ισχύει όχι μόνο στα ξενοδοχεία υψηλών κατηγοριών, που ούτως ή άλλως είναι απαγορευμένη ζώνη για την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, αλλά και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Για παράδειγμα τα τρίκλινα δωμάτια με κουζίνα (studio), που προσφέρονται προς 40 ευρώ στις αρχές Ιουλίου, η τιμή τους αγγίζει ακόμα και τα 80 ευρώ τον Αύγουστο, στις Κυκλάδες, αλλά και στην Κρήτη. Οι τιμές πέφτουν και πάλι από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Πιο φτηνοί είναι παραδοσιακά οι προορισμοί που δεν υποδέχονται ξένους τουρίστες και ειδικά οι προορισμοί της ηπειρωτικής Ελλάδας. Εδώ οι τιμές δεν υπερβαίνουν τα 50 ευρώ ακόμα και την περίοδο υψηλής ζήτησης.

Θα πρέπει ωστόσο να σημειώσουμε ότι οι τιμές υποχώρησαν σημαντικά τα προηγούμενα χρόνια και οι ξενοδόχοι που συνεργάζονται με τους μεγάλους touroperators έχουν «πουλήσει» τα δωμάτια με αυξήσεις της τάξης του 10% και 15%.

Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα διαθέτει προορισμούς και καταλύματα για όλα τα βαλάντια.

Για παράδειγμα στην Σαντορίνη που σύμφωνα με το site σύγκρισης ξενοδοχειακών τιμών trivago παρατηρείται αύξηση στις τιμές 95%, υπάρχουν καταλύματα που προσφέρονται τον Αύγουστο προς 80 ευρώ τη βραδιά. Βέβαια δεν έχουν θέα Καλντέρα.

Αντίθετα στο ίδιο νησί, κάποια καταλύματα που απευθύνονται στο διεθνέςjet set έχουν διπλασιάσει τις τιμές τους. Όπως στο Ημεροβίγλι που παρουσιάζει σε σχέση με τον περυσινό καλοκαίρι αύξηση των μέσων ξενοδοχειακών τιμών κατά 95%. Η μέση τιμή διανυκτέρευσης αγγίζει τα 500 ευρώ, ενώ τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους η μέση τιμή κυμαίνονταν στα 257 ευρώ.

Βέβαια θα πρέπει να σημειώσουμε ότι όσοι πρόλαβαν και έκλεισαν εγκαίρως, πέτυχαν καλύτερες τιμές, ενώ σήμερα τα διαθέσιμα δωμάτια για Ιούλιο και Αύγουστο είναι ελάχιστα.

Όσοι θελήσουν να κάνουν διακοπές στη Μύκονο, θα πρέπει να πληρώσουν ακριβά την κάθε διανυκτέρευση, καθώς οι τιμές είναι αυξημένες κατά 60% τον Ιούλιο και Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι και κατά μέσο όρο υπερβαίνουν τα 200 ευρώ τη βραδιά.

Στο νησί οι πληρότητες διατηρούνται σταθερά στο 100% μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου, με τις κρατήσεις να είναι αυξημένες κατά 20%. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το νησί έχει απευθείας πτήσεις από 14 χώρες (28 προορισμούς), από Ευρώπη, Λίβανο, Ισραήλ και Τουρκία. Ενώ φέτος αναμένει περισσότερους από 800.000 επισκέπτες, που θα αφιχθούν με κρουαζιερόπλοια.

Πιο νορμάλ είναι οι τιμές στη Ρόδο, με αύξηση της τάξης του 7% με την μέση τιμή διανυκτέρευσης να διαμορφώνεται στα 75 ευρώ.

Στην Παροικιά της Πάρου οι τιμές δεν πέφτουν κάτω από τα 110 ευρώ (αύξηση 15%) ανά διανυκτέρευση).

Στη Μήλο η αύξηση αγγίζει το 22%, ωστόσο η μέση τιμή παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα στα 85 ευρώ τη βραδιά.

Στις Σπέτσες οι τιμές είναι «τσιμπημένες» κατά 25%, με τη μέση τιμή διανυκτέρευσης στα 174 ευρώ.

Στην Κέρκυρα παρατηρούνται από τις χαμηλότερες αυξήσεις τιμών (9%) με τη μέση τιμή διανυκτέρευσης στα 125 ευρώ.

Σαφώς καλύτερη η εικόνα στην Κρήτη, καθώς το νησί διαθέτει καταλύματα για όλα τα βαλάντια. Δίπλα στις υπερπολυτελείς μονάδες των 1.500 ευρώ τη βραδιά, υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια που προσφέρονται προς 50 ευρώ τη βραδιά.

Στα Χανιά η τιμή διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στα 90 ευρώ (+10%).

Στο Ρέθυμνο στα 110 ευρώ (αύξηση κατά 20%) και στο Ηράκλειο επίσης στα 110 ευρώ τη βραδιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ