Πώς επηρεάζει η κρίση στην Ουκρανία τις τιμές των τροφίμων

Πώς επηρεάζει η κρίση στην Ουκρανία τις τιμές των τροφίμων
Να διασκεδάσει τους φόβους περί νέας αστάθειας στην παγκόσμια αγορά τροφίμων λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, προσπάθησε σήμερα Πέμπτη, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, καθώς ο δείκτης τιμών τροφίμων τον οποίο καταρτίζει υποχώρησε στις 209,3 μονάδες τον Απρίλιο.

Τον Μάρτιο, οι γεωπολιτικές εντάσεις στην Ουκρανία —μια χώρα που είναι σημαντικός εξαγωγέας σιτηρών— είχε χαρακτηριστεί εν μέρει υπεύθυνη για την απότομη άνοδο του δείκτη στις 212,8 μονάδες, που ήταν το υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2013.

Στην έκθεσή του Food Outlook («Προοπτική των Τροφίμων») που δημοσιεύει κάθε δύο χρόνια, ο FAO παραδέχεται πως η κρίση έχει κάνει τις τιμές των τροφίμων «πιο ευμετάβλητες», αλλά συμπεραίνει πως «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας σε αυτό το πρώιμο στάδιο, στην αρχή της περιόδου 2014-2015».

Ο διεθνής οργανισμός με έδρα τη Ρώμη μείωσε πάντως την πρόβλεψή του για την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών το 2014 στα 2,458 εκατομμύρια τόνους, από 2,521 εκατομμύρια τόνους προηγουμένως.

«Η παγκόσμια παραγωγή αναμένεται να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ», ανέφερε πάντως ο οργανισμός.

Εάν κι εφόσον η σύγκρουση με τη Ρωσία δεν πλήξει το εμπόριο, η Ουκρανία μπορεί να παραμείνει ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιτηρών στον κόσμο, σύμφωνα με την έκθεση του διεθνούς οργανισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ