Πάμε εκδρομή; 40 ευρώ για καύσιμα πήγαινε-έλα και …φύγαμε

Πάμε εκδρομή; 40 ευρώ για καύσιμα πήγαινε-έλα και …φύγαμε
Οι προτάσεις μας συνεχίζονται. Διαβάζατε,  αποθηκεύετε τις πληροφορίες στη μνήμη σας (ή στη μνήμη του υπολογιστή σας) και τις έχετε υπόψη για τα …προσεχώς. Ο νέος μας προορισμός απέχει μόλις 170 χλμ από την Αθήνα

Η Αμφίκλεια Φθιώτιδας, κωμόπολη απλωμένη στις υπώρειες του Παρνασσού, που είναι ένα από τα ωραιότερα ελληνικά βουνά, με πυκνή βλάστηση και σπάνια φυσική ομορφιά.

Πώς θα φθάσετε

Με ορμητήριο την Αθήνα, ακολουθούμε την Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας έως το 110ο χλμ. Βγαίνουμε από την Εθνική στην έξοδο του Κάστρου και κινούμαστε προς Ορχομενό - Λιβαδειά. Περνάμε τον Ορχομενό και φθάνουμε στη διασταύρωση προς Λιβαδειά ή Λαμία. Κατευθυνόμαστε προς Λαμία (στρίβουμε δεξιά), περνάμε τα χωριά Θούριο και Χαιρώνεια, και φθάνουμε στη διασταύρωση προς Αταλάντη ή Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού και Λαμία. Ακολουθούμε τη δεύτερη διαδρομή (προς Χιονοδρομικό και Λαμία) και, αφού περάσουμε από τα χωριά Αγία Παρασκευή και Κάτω Τιθορέα, φθάνουμε στην Αμφίκλεια.

Τι θα δείτε

Αρχοντικά με θολωτές αυλόπορτες και ασβεστωμένες αυλές, πέτρινες βρύσες και γ40αφικά σοκάκια στολίζουν τη ρουμελιώτικη κωμόπολη με την πλούσια πολιτιστική παράδοση, που κατά το παρελθόν έφερε τις ονομασίες Οφιτεία, Αμφίκαια και Δαδί.

Το Μουσείο Άρτου, που στεγάζεται στο Πολιτιστικό - Πνευματικό Κέντρο της Αμφίκλειας. Μέσα από τις εκθεσιακές ενότητες του Μουσείου θα γνωρίσετε την ιστορία, τη διατροφική και συμβολική σημασία, αλλά και τα είδη του ψωμιού, τους κύκλους της ετοιμασίας του, την ένταξή του στην καθημερινότητα και τα έθιμα που σχετίζονται με αυτό.

Στην ευρύτερη περιοχή, τοποθεσίες φυσικού κάλλους και αξιόλογα θρησκευτικά μνημεία:

  • το εκκλησάκι του Αϊ-Γιάννη του Κυνηγού στη μαγευτική τοποθεσία Περδικόβρυση (πεύκα, έλατα και πηγή νερού)
  • την εκκλησία της Αγίας Ιερουσαλήμ ή Αγιαρσαλής, που είναι χτισμένη μέσα σε μια σπηλιά, σε απόκρημνη τοποθεσία (οι φυσιολάτρες, ακολουθώντας ένα μονοπάτι, μπορούν να διασχίσουν τη χαράδρα της Βαρσάμως και να καταλήξουν στον παλαιό ναό της Αγιαρσαλής)
  • τη μονή της Παναγίας Γαυριώτισσας, σε περιοχή με πυκνή βλάστηση, χώρο δράσης και ορμητήριο του Αθανασίου Διάκου και του Οδυσσέα Ανδρούτσου κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης

Χιλιομετρικές αποστάσεις - κόστος μετάβασης/επιστροφής

Η Αμφίκλεια απέχει 170 χιλιόμετρα από την Αθήνα (λιγότερο από 2 ώρες) και 17 χιλιόμετρα από το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού.

Με σημείο αφετηρίας την Αθήνα, το κόστος καυσίμων για μετάβαση/επιστροφή από την Αμφίκλεια υπολογίζεται γύρω στα 38 ευρώ για κινητήρες βενζίνης και γύρω στα 22 ευρώ για κινητήρες diesel.

Έξοδα διαμονής

Το κόστος διαμονής σε ξενοδοχείο της Αμφίκλειας ανέρχεται στα 95 ευρώ ανά διανυκτέρευση σε οικογενειακό τετράκλινο δωμάτιο, στα 80 ευρώ ανά διανυκτέρευση σε δίκλινο δωμάτιο και στα 90 ευρώ ανά διανυκτέρευση σε τρίκλινο δωμάτιο.

Οι τιμές αυτές περιλαμβάνουν πλούσιο πρωινό, χρήση της σάουνας και latecheck-out.

Tip

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε στις παραδοσιακές ταβέρνες της Αμφίκλειας γευστικούς μεζέδες και τη γνωστή στους λάτρεις του καλού φαγητού προβατίνα.

Η ευρύτερη περιοχή της Αμφίκλειας είναι ιδανικήγια ποικίλες εναλλακτικές δραστηριότητες (ορειβατικές και πεζοπορικές εξορμήσεις, αναρρίχηση, ορεινή ποδηλασία, αλεξίπτωτο πλαγιάς, αιωροπτερισμός κ.ά.).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ