Πώς θα γίνεις μέτοχος στο πρώτο συνεταιριστικό super market

Πώς θα γίνεις μέτοχος στο πρώτο συνεταιριστικό super market
Δεν πρόκειται για άλλο ένα σουπερμάρκετ, αλλά για ένα άλλο σουπερμάρκετ! Δημιουργήθηκε από τον Κοινωνικό Καταναλωτικό Συνεταιρισμό Θεσσαλονίκης με στόχο ποιοτικά προϊόντα σε φτηνές τιμές και ονομάζεται Bios Coop.

Στο παντοπωλείο αυτό, το πρώτο συνεταιριστικό που δημιουργείται στην Ελλάδα, διατίθενται και προωθούνται ελληνικά και συνεταιριστικά προϊόντα αλλά και προϊόντα από μεμονωμένους παραγωγούς, οι οποίοι παράγουν με φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους. Όσον αφορά τις τιμές, είναι ιδιαίτερα χαμηλές για τους καταναλωτές αλλά και δίκαιες για τους παραγωγούς, γεγονός που επιτυγχάνεται με την αποφυγή των μεσαζόντων και χονδρεμπόρων.
Στα ράφια του Bίος Coop, φιλοξενούνται τρόφιμα τα οποία παραλαμβάνουν οι ίδιοι οι καταναλωτές από τους παραγωγούς και τα πωλούν σε προσιτές τιμές εξασφαλίζοντας μόνο το ελάχιστο κέρδος ώστε να καλυφθούν τα λειτουργικά έξοδα του πολυκαταστήματος.
Από το σουπερμάρκετ μπορούν να ψωνίσουν όλοι, ενώ κάθε μέλος του Βίος coop είναι ταυτόχρονα και μέτοχός του, έχοντας αγοράσει μία ή και περισσότερες μερίδες στην τιμή των 150 ευρώ έκαστη.
Οι τιμές των προϊόντων είναι ίδιες τόσο για τα μέλη όσο και για τους απλούς καταναλωτές-μη μέλη του παντοπωλείου. Ωστόσο, κάποιος που δεν αποτελεί μέλος του συνεταιρισμού έχει το κίνητρο να γίνει, καθώς τα όποια πλεονάσματα στο τέλος κάθε χρήσης θα επιστρέφονται στα μέλη και την τοπική κοινωνία, όπως προβλέπει το καταστατικό, με απόφαση της γενικής συνέλευσης. Συγκεκριμένα, το 60% θα μπαίνει στον συνεταιρισμό αλλά σε ατομικούς λογαριασμούς των μελών ανάλογα με την κατανάλωση που έχουν κάνει, και το υπόλοιπο 40% θα μοιράζεται αφενός στα μέλη και τους εργαζόμενους του συνεταιρισμού, αφετέρου στην τοπική κοινωνία, με στόχο την προώθηση της συλλογικής προσπάθειας και ανάπτυξης του καταναλωτικού συνεταιρισμού και κινήματος εν γένει, καθώς και της προσφοράς και αλληλεγγύης, αρχές στις οποίες εδράζεται ο συνεταιρισμός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ