Οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης από τα τζάκια

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης από τα τζάκια
Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν πριν από λίγο –ανήμερα τα Χριστούγεννα- οι υπουργοί Οικονομικών, Υγείας και Περιβάλλοντος προκειμένου να ανακοινώσουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης που προκαλεί η χρήση των τζακιών. Μετά λοιπόν τη σύσκεψη των υπουργών ανακοινώθηκαν για το μείζον πρόβλημα που έχει γίνει αισθητό ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα εδώ και έναν χρόνο τα εξής:  

1. Δεν πρόκειται να μειωθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης καθώς κάτι τέτοιο θα άνοιγε ξανά το παράθυορ της φοροδιαφυγής

2. Δεν πρόκειται να επιβληθούν φόροι ή άλλα περιοριστικά μέτρα προκειμένου να αποθαρρυνθούν οι καταναλωτές από το να χρησιμοποιούν τα τζάκια και τις σόμπες

3. Θα γίνουν συστάσεις στους πολίτες να χρησιμοποιούν κατά το δυνατόν λύσεις θέρμανσης που είναι φιλικότεροι για το περιβάλλον.

4. Θα ενταθούν οι προσπάθειες του υπουργείου Οικονομικών ώστε να κάνει χρήση ο κόσμος του δικαιώματος είσπραξης του επιδόματος. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, οι δικαιούχοι υπερβαίνουν τους 600.000. Προς το παρόν, έχουν εκταμιευτεί περί τα 60 εκατομμύρια ευρώ ενώ στο «ταμείο» υπάρχουν διαθέσιμα άλλα 200 εκατομμύρια ευρώ για τη φετινή σεζόν.

5. Θα χρηματοδοτηθεί με πόρους από το πρωτογενές πλεόνασμα το «δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα» κατά τις ημέρες υψηλού κινδύνου. Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι του δωρεάν ρεύματος για τις ημέρες που θα ανακοινώνει το υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, είναι οι κάτοχοι του κοινωνικού τιμολογίου.

Αναφερόμενος στην κατακόρυφη μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης, ο Γιάννης Στουρνάρας επικαλέστηκε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η συρρίκνωση σε ποσοστό 68%- 70% μεταξύ 2012 και 2013, οφείλεται:

1.Κατά 11,5% στην αύξηση της τιμής με την εξίσωση των φόρων

2.Κατά 3,4% στην ύφεση

3.Κατά 23,9% στις ηπιότερες καιρικές συνθήκες

4.Κατά 32% στην αποθεματοποίηση και στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ