Πώς μας «αχρηστεύουν» την πιστωτική χωρίς να το αντιληφθούμε

Πώς μας «αχρηστεύουν» την πιστωτική χωρίς να το αντιληφθούμε
«Πάρε πετρέλαιο με άτοκες δόσεις. Πλήρωσε τα τέλη κυκλοφορίας με δόσεις. Δόσεις και για το χαράτσι της ΔΕΗ, δόσεις και για την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος. Δόσεις, δόσεις, δόσεις…».  

Το κίνητρο να πληρώσουμε με την πιστωτική μας κάρτα τις απίστευτες υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευτεί και πρέπει να τακτοποιηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου, είναι πολύ ισχυρό. Φανταστείτε ότι στις 20 ημέρες που έχουν απομείνει πρέπει να εξοφλήσουμε:

1. Τα τέλη κυκλοφορίας

2. Την ασφάλεια του αυτοκινήτου

3. Την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος για τη χρήση του 2013 (για κάποιους είναι το 50% του φόρου, για κάποιους το 33% και για κάποιους το 100%)

4. Μια δόση από τον ΦΑΠ του 2011, του 2012 και του 2013

5. Μια δόση από το χαράτσι της ΔΕΗ

6. Τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης

Πράγματι, οι τράπεζες διευκολύνουν και δίνουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουμε τα χρέη σε δόσεις με την πιστωτική κάρτα. Δηλαδή, υπάρχουν έξι δόσεις για το πετρέλαιο θέρμανσης, τρεις ή έξι δόσεις για τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης και τα τέλη κυκλοφορίας, 9-12 δόσεις για τον φόρο εισοδήματος κλπ. Τι συμβαίνει όμως όταν χρησιμοποιούμε αυτή τη δυνατότητα;

Οι τράπεζες έχουν αλλάξει τακτική. Και αφαιρούν από το πιστωτικό μας όριο (το οποίο σε πολλές περιπτώσεις έχει συρρικνωθεί μονομερώς από την τράπεζα) όχι το ποσό της κάθε δόσης αλλά ολόκληρο το ποσό της συναλλαγής. Το παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό. Έχετε μια κάρτα με πιστωτικό όριο 1500 ευρώ και θέλετε να πληρώσετε με αυτήν το πετρέλαιο θέρμανσης αξίας 1000 ευρώ και τα τέλη κυκλοφορίας μαζί με τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης ύψους επιπλέον 1000 ευρώ. Σύνολο 2000 ευρώ. Ας υποθέσουμε ότι η τράπεζα σας κάνει έξι δόσεις και για τις δύο συναλλαγές. Κάνετε την πρώτη συναλλαγή, δηλαδή αγοράζετε το πετρέλαιο. Από το πιστωτικό σας όριο δεν αφαιρείται το ποσό της πρώτης δόσης (π.χ 180 ευρώ) αλλά το σύνολο της αξίας 1000 ευρώ. Δεν το αντιλαμβάνεστε προφανώς. Όταν όμως θα πάτε να πληρώσετε τα τέλη κυκλοφορίας και τον φόρο για να εξασφαλίσετε τις δόσεις, η συναλλαγή δεν θα γίνει δεκτή. Διότι το σύστημα θα υποθέσει ότι έχετε φτάσει το πιστωτικό σας όριο στα 2000 ευρώ, πάνω δηλαδή από το επιτρεπόμενο ποσό των 1500 ευρώ.

Προσοχή λοιπόν:

1. Να επιλέξετε ποιες συναλλαγές θέλετε οπωσδήποτε να βάλετε σε δόσεις και να τις δρομολογήσετε κατά προτεραιότητα

2. Να λάβετε υπόψη σας τη διαδικασία που περιγράφηκε προηγουμένως διότι αν «φουσκώσει» το πιστωτικό όριο με τις δόσεις, για να κατέβει στη συνέχεια θα πρέπει να περάσουν μήνες (σ.σ κάθε μήνα θα μπαίνει στο λογαριασμό και μια δόση, εσείς θα την πληρώνετε και έτσι μόνο θα επανακτάτε μέρος από το πιστωτικό σας όριο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ