Πώς να στρώσετε το πασχαλινό τραπέζι με 102 ευρώ

Πώς να στρώσετε το πασχαλινό τραπέζι με 102 ευρώ
Φθηνότερο θα είναι το πασχαλινό τραπέζι σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου. Επικαλείται έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών το οποίο καταγράφει μειωμένες τιμές από 13%-17% στα κατσίκια και τα αρνιά. Το μέσο κόστος του πασχαλινού τραπεζιού, υπολογίζεται στα 102 ευρώ έναντι 114 ευρώ πέρυσι.

Το κόστος θα είναι χαμηλότερο σε σχέση με πέρυσι καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών για τα Σούπερ Μάρκετ, τις Λαϊκές – Δημοτικές Αγορές και την Κεντρική Αγορά Αθηνών (Βαρβάκειος), τα κρεατικά εμφανίζονται φθηνότερα κατά 10,44% κατά μέσο όρο, ενώ η μείωση στα λαχανικά και τα φρούτα είναι της τάξης του 5,80%. «Ειδικότερα, για τα κρεατικά υπήρχε μεγάλη προτίμηση το φετινό Πάσχα στα ντόπια αμνοερίφια με μείωση της τιμής τόσο του νωπού αρνιού (-17,11%) όσο και του κατσικιού (-13,36%), ενώ πτώση παρουσιάζουν το κοτόπουλο (-10,59%) καθώς και η χοιρινή μπριζόλα (-0,68%)» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ΕΣΕΕ.

Οι τιμές στα λαχανικά παρουσιάζουν μία μεσοσταθμική μείωση που προσεγγίζει το 6%. Η τιμοληψία πραγματοποιήθηκε στις 26 Μαρτίου 2012, την ίδια ημέρα δηλαδή με πέρυσι, ενώ ολοκληρώθηκε στις 5 Απριλίου και περιλαμβάνει προϊόντα που ανήκουν τόσο στην κατηγορία των λαχανικών όσο και σε αυτή των κρεάτων.

Με βάση, λοιπόν, τα προαναφερθέντα στοιχεία, τα οποία προέρχονται από τιμοληψίες της Ε.Σ.Ε.Ε. σε Σούπερ Μάρκετ, Λαϊκές – Δημοτικές Αγορές και την Κεντρική Αγορά Αθηνών, το μέσο κόστος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού, υπολογίζεται περίπου στα 102 ευρώ για μία πενταμελή οικογένεια, μειωμένο κατά περίπου 10,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, όπου το αντίστοιχο κόστος του ανερχόταν περίπου στα 114 ευρώ, με τις τιμές των βασικών ειδών διατροφής (λαχανικά – κρεατικά) να εμφανίζουν μία πτωτική τάση η οποία ξεπερνάει το 8%.

Δείτε τους πίνακες με τις τιμές των βασικών προϊόντων που θα χρειαστείτε για να στρώσετε τραπέζι (πηγή προέλευσης είναι η έρευνα της ΕΣΕΕ):

ΚΡΕΑΤΙΚΑ
Προϊόντα20112012
Μεταβολή (%)

Αρνί (κιλό)7,486,2-17,11
Κατσίκι (κιλό)8,317,2-13,36
Κοτόπουλο (κιλό)3,873,46-10,59
Χοιρινή μπριζόλα5,95,8 6-0,68

Για τις τιμές των λαχανικών, δείτε τον παρακάτω πίνακα:

ΛΑΧΑΝΙΚΑ - ΦΡΟΥΤΑ
Προϊόντα20112012Μεταβολή (%)
Κρεμμύδι ξερό (κιλό)0,790,67-15,19
Πατάτα (κιλό)0,920,6-34,78
Ραδίκι Ιταλίας (κιλό)1,141,3417,54
Πατζάρι (κιλό)1,11,110,9
Καρότο (κιλό)0,890,66-25,84
Μαρούλι (τεμάχιο)0,530,565,66
Λεμόνια (κιλό)0,770,815,19
Λάχανο (κιλό)0,640,51-20,31
Ντομάτα (κιλό)1,521,15-24,34
Σπανάκι (κιλό)1,091-8,26
Αγγούρι (τεμάχιο)0,680,55-19,11
Κολοκυθάκια (κιλό)1,872,1816,58
Πράσσο (κιλό)1,021,118,82
Πιπεριά μακριά (κιλό)2,222,376,76
Μήλα (κιλό)1,391,27-8,63
Πορτοκάλια (κιλό)0,550,561,82
Ελαιόλαδο (λίτρο)5,114,83-5,48

Στα είδη supermarket, η έρευνα της ΕΣΕΕ κατέγραψε τα εξής:

Λοιπά είδη Supermarket
Προϊόντα20112012Μεταβολή
(%)
Μουστάρδα1,751,58-9,71
Αυγά (6 τεμ.)1,311,353,05
Πασχαλινό Τσουρέκι2,982,9-2,68
(400 γραμ.)
Βαφή αυγών1,521,8622,37
Φέτα4,274,19-1,87
(400 γραμ.)
Αναψυκτικό1,421,527,04
(1,5 λίτρο)
Μπύρα1,191,233,36
(500 ml)

Η εκτίμηση της ΕΣΕΕ ακολουθώντας την πορεία της αγοράς, το πρώτο τρίμηνο του 2012, για τη φετινή πασχαλινή αγορά δείχνει, ότι τόσο ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών, όσο και ο Δείκτης Όγκου στο λιανικό εμπόριο, θα σημειώσει μείωση σε σύγκριση με πέρυσι κατά τουλάχιστον 10%. Αναλυτικότερα, ανά κλάδο υπολογίζεται μείωση στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων κατά 4%, στα μικρά καταστήματα τροφίμων και ποτών 9%, στα πολυκαταστήματα 11%, στα καταστήματα καλλυντικών 13%, στα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης 18%, στα καταστήματα εποχιακών δώρων 12%. Ο συνολικος τζίρος της πασχαλινής αγοράς κυμαίνεται ετησίως στα περίπου 5 δις, εκ των οποίων τα 600 εκατ. ευρώ αφορούν στο λιανικό εμπόριο τροφίμων. Ο φετινός τζίρος της πασχαλινής αγοράς αναμένεται να μειωθεί στα 4,5 δις και ο τζίρος των τροφίμων στα 570 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ