ΥΠΟΙΚ: Σε ποια προϊόντα καταργείται ο φόρος πολυτελείας

ΥΠΟΙΚ: Σε ποια προϊόντα καταργείται ο φόρος πολυτελείας

Τι προβλέπεται σε σχετική διάταξη νομοσχεδίου που κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών.

Ο φόρος πολυτελείας καταργείται στα γουνοποιητικά προϊόντα, σύμφωνα με τη σχετική διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε την Παρασκευή (3/6) στη Βουλή.

Ειδικότερα, όπως προβλέπεται η κατάργηση του φόρου πολυτελείας αφορά:

1) Στα προϊόντα της δασμολογικής κλάσης 43.03 (ενδύματα, εξαρτήματα της ένδυσης και άλλα είδη από γουνοδέρματα), (σήμερα εξαιρούνται από τον φόρο πολυτελείας τα εγχωρίως παραγόμενα γουνοποιητικά προϊόντα που πωλούνται χονδρικώς στο εσωτερικό της χώρας μεταξύ των επιχειρήσεων) και

2) στα είδη της παρ. 1 του άρθρου 17 του ν.3833/2010 που παραλαμβάνονται ως πρώτες ύλες για την παραγωγή ετοίμων προϊόντων (σήμερα η συγκεκριμένη απαλλαγή αφορά αποκλειστικά και μόνο τις πρώτες ύλες που παραλαμβάνονται για την εγχώρια παραγωγή γουνοποιητικών προϊόντων) (άρθρο 79).

Αιτιολογική έκθεση άρθρου 79

Με την αξιολογούμενη ρύθμιση καταργείται η επιβολή του φόρου πολυτελείας επί των γουνοποιητικών προϊόντων της Δ.Κ. 4303 προκειμένου για την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης του κλάδου των γουνοποιών που έχει πληγεί ιδιαίτερα τόσο από την οικονομική κρίση όσο και από την πανδημία του κορονοϊού COVID-19.

Επίσης, σύμφωνα με την διάταξη επέρχεται νομοτεχνική βελτίωση, αναφορικά με την απαλλαγή από τον φόρο πολυτελείας στα είδη που παραλαμβάνονται ως πρώτες ύλες για την παραγωγή ετοίμων προϊόντων, προκειμένου να είναι σύμφωνη με την αρχική πρόθεση του νομοθέτη όπως εκφράσθηκε κατά τη θέσπιση του άρθρου 17 του ν. 3833/2010 (Α' 40), καθώς και με την επικαιροποίηση των δασμολογικών κλάσεων, διακρίσεων και κωδικών Σ.Ο. βάσει του Κοινού Δασμολογίου της Ε.Ε. που ισχύει για το έτος 2022.

Πηγή: imerisia.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ