Ένωση Βενζινοπωλών σε Χρ. Σταϊκούρα: Μειώστε τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα

Ένωση Βενζινοπωλών σε Χρ. Σταϊκούρα: Μειώστε τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα

Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας με έγγραφο που απέστειλε στον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, κάνει λόγο για την  ανάγκη μείωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης

Σύμφωνα με το έγγραφο που απέστειλε η ΟΒΕ στον υπουργό Οικονομικών η αύξηση στην τιμή των καυσίμων θα μπορούσε να είναι πιο υποφερτή στους καταναλωτές.

Χαρακτηριστικά η Ένωση Βενζινοπωλών τονίζει πως στις λιανικές τιμές αμόλυβδης βενζίνης – 95 με φόρους, η χώρα μας κατείχε την 5η θέση στην ΕΕ-27, πολύ πάνω από τη μέση τιμή της ΕΕ, ενώ χωρίς φόρους κατείχε την 15η θέση, πολύ κάτω από τη μέση τιμή της ΕΕ!

Αναλυτικά το έγγραφο που απέστειλε η ΟΒΕ με θέμα: Οι αυξήσεις τιμών των καυσίμων και η ανάγκη μείωσης των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης.

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Οι μεγάλες αυξήσεις τιμών των καυσίμων και γενικότερα της ενέργειας, οξύνουν διαρκώς και περισσότερο τα προβλήματα στους καταναλωτές, στον κλάδο των πρατηρίων καυσίμων, αλλά και στην ομαλή λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας.

Έχουμε επισημάνει από χρόνια ότι ο καθοριστικός παράγοντας των υψηλών τιμών είναι η πολύ υψηλή φορολογία των καυσίμων, που αφορά τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης (ΕΦΚ) και τον ΦΠΑ. Και οι δύο αυτοί φόροι είναι από τους υψηλότερους στην ΕΕ τη στιγμή που το εισόδημα της ελληνικής οικογένειας είναι από τα χαμηλότερα. Αυτή η αντίφαση δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην οικονομία και στην κοινωνία με παρενέργειες σε όλους τους τομείς.

Οι βενζινοπώλες νοιώθουν την αδυναμία των πελατών τους να ανταποκριθούν στις νέες τιμές καυσίμων με αποτέλεσμα να μειώνουν τις αγορές και να εκτελούν μόνο τις αναγκαίες .

Παράλληλα νοιώθουν τις μεγάλες αυξήσεις τιμών των καταναλωτικών προϊόντων που επιβαρύνονται από τις υψηλές τιμές ενέργειας.

Σήμερα, έχοντας μια πείρα 12 ετών από την έναρξη της οικονομικής κρίσης και σε συνέχεια της πανδημίας, έχουμε πλήρη επίγνωση ότι οι υψηλοί φόροι στα καύσιμα, ενώ φαινομενικά φέρνουν έσοδα στο κράτος, αυτά τα έσοδα εκμηδενίζονται από την υπονόμευση της ανάπτυξης της οικονομίας και την υπονόμευσης της κοινωνικής συνοχής.

Σημειώνουμε ότι, σύμφωνα με Δελτία του ευρωπαϊκού και του ελληνικού παρατηρητηρίου τιμών καυσίμων, της 24ης Ιανουαρίου 2022, στις λιανικές τιμές αμόλυβδης βενζίνης – 95 με φόρους, η χώρα μας κατείχε την 5η θέση στην ΕΕ-27, πολύ πάνω από τη μέση τιμή της ΕΕ, ενώ χωρίς φόρους κατείχε την 15η θέση, πολύ κάτω από τη μέση τιμή της ΕΕ!

Αυτό και μόνο αρκεί για να διαφανεί η απίστευτη αύξηση που επιφέρει η φορολογία στις τιμές για τον έλληνα καταναλωτή.

Ομοίως οι θέσεις που κατέχει η χώρα στην τιμή πετρελαίου κίνησης (9η) και θέρμανσης (12η) στην ΕΕ-27, κάθε άλλο παρά συμβαδίζουν με τα έσοδα των ελληνικών επιχειρήσεων και των νοικοκυριών για να υπάρχει ένα.

Οι φόροι που επιβαρύνουν σήμερα τα καύσιμα, ανά 1000 λίτρα, είναι οι παρακάτω:


Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η τελική τιμή λιανικής της αμόλυβδης -95μ διαμορφώνεται στις 28/01/2022, από την τιμή διυλιστηρίου κατά 35,49%, από τους φόρους (σταθερούς και μεταβλητούς) κατά 58,77%, και από τα εκτιμώμενα περιθώρια των εταιρειών εμπορίας, των μεταφορέων υγρών καυσίμων και των πρατηρίων κατά 5,73%.

Σε όλα τα καύσιμα ο ΕΦΚ είναι δυσανάλογα αυξημένος σε σχέση με τις οικονομικές δυνατότητες του Έλληνα καταναλωτή. Είναι φανερό ότι ο μόνος παράγοντας που έχει περιθώρια ουσιαστικής μείωσης είναι ο ΕΦΚ. Η δε μείωση αυτή θα ανταποδοθεί στο πολλαπλάσιο από την παραγωγικότερη λειτουργία της οικονομίας και την αύξηση της κατανάλωσης στις μεταφορές προσώπων και εμπορευμάτων.

Σας καλούμε να προβείτε σε μείωση του ΕΦΚ σε όλα τα καύσιμα σε λογικά για την λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας κατά το πρότυπο της προ της οικονομικής κρίσης φορολόγησης.

Οι φορολογικές επιβαρύνσεις των κρατών στα καύσιμα

Με βάση τα δελτία τιμών της ΕΕ-27 στα διάφορα κράτη – μέλη επικρατούν διαφορετικοί Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης (ΕΦΚ), διαφορετικοί συντελεστές ΦΠΑ. διαφορετικές λοιπές επιβαρύνσεις και διαφορετικοί συντελεστές κέρδους των επιχειρήσεων.

Π.χ. οι διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου στην αμόλυβδη – 95 είναι οι εξής: Τελική τιμή (7-2-2022) σε €: Ελλάδα 1,850/λ – Κύπρος 1.378/λ. Διαφορά=0,472€.

Η διαφορά προκύπτει από: τον ΕΦΚ, τον ΦΠΑ, τις διάφορες επιβαρύνσεις και το ποσοστό κέρδους των εταιρειών χονδρικής, των μεταφορέων και των πρατηρίων. Όλα τα παραπάνω είναι διαφορετικά από χώρα σε χώρα. Στην Κύπρο ο ΕΦΚ και οι δασμοί ανέρχονται σε 439,7€/1.000λ και στην Ελλάδα 713,55€. Επίσης ο ΦΠΑ είναι στην Κύπρο 19% και στην Ελλάδα 24%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ