Εγκρίθηκε η σύμβαση Ελλάδας - Σιγκαπούρης για την εξάλειψη της διπλής φορολογίας

 Εγκρίθηκε η σύμβαση Ελλάδας - Σιγκαπούρης για την εξάλειψη της διπλής φορολογίας


Υπέρ της κύρωσης της σύμβασης τάχθηκε η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής. Επιφύλαξη για τη συζήτηση στην ολομέλεια, δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελληνική Λύση. Καταψήφισαν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από τη διαρκή επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το σχέδιο νόμου με το οποίο κυρώνεται η σύμβαση μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Σιγκαπούρης για την εξάλειψη της διπλής φορολογίας και την αποφυγή της φοροδιαφυγής αναφορικά με φόρους εισοδήματος και κεφαλαίου. Υπέρ της κύρωσης της σύμβασης τάχθηκε η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής. Επιφύλαξη για τη συζήτηση στην ολομέλεια, δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελληνική Λύση. Καταψήφισαν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

«Στόχος αυτών των συμβάσεων είναι να δημιουργηθούν συνθήκες υγιούς οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και να υπάρχει ένα σταθερό και ασφαλές φορολογικό περιβάλλον, το οποίο δεν θα αδικείται κανείς. Ταυτόχρονα, διαμορφώνονται συνθήκες διακρατικής και διεθνούς οικονομικής συνεργασίας αφού τα συμβαλλόμενα κράτη ασκούν με ασφάλεια δικαίου τη φορολογική τους κυριαρχία βάσει της αρχής της εδαφικότητας του φόρου σε συνδυασμό με το κριτήριο πηγής του εισοδήματος», ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος και πρόσθεσε ότι η σύμβαση αυτή διαμορφώθηκε στη βάση του προτύπου που έχει καθιερώσει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, για να υπογραμμίσει ότι διαχρονική και σταθερή επιδίωξη της κυβέρνησης παραμένει η διασφάλιση των οικονομικών συμφερόντων της χώρας.

Στην αναγκαιότητα ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων με τη Σιγκαπούρη αναφέρθηκε ο εισηγητής της ΝΔ Ιωάννης Πασχαλίδης, που επισήμανε ότι «το φαινόμενο της διπλής φορολογίας εισοδήματος συνιστά εμπόδιο στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, στην ανταλλαγή των αγαθών και των υπηρεσιών και στην κίνηση των κεφαλαίων και των προσώπων». Αναφερόμενος στη σπουδαιότητα κύρωσης της σύμβασης, ο βουλευτής της ΝΔ επισήμανε ότι η Σιγκαπούρη κατέχει από καιρό την πρώτη θέση παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τη διαδικασία εκτέλεσης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα και αναγνωρίστηκε ως η 2η πιο ανταγωνιστική οικονομία από Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του 2018, ενώ κατέλαβε την 6η θέση, ως η λιγότερο διεφθαρμένη αγορά με τον Οργανισμό Διεθνούς Διαφάνειας. Επίσης έχει καταταχθεί ο 3ος δημοφιλέστερος προορισμός για τους επαγγελματίες της τεχνολογίας και κατατάσσεται στην 1η θέση μαζί με τη Σουηδία σύμφωνα με τον παγκόσμιο δείκτη συμμετοχής στο internet.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ