Άνοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τα τέλη κυκλοφορίας του 2022

Άνοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τα τέλη κυκλοφορίας του 2022
https://unsplash.com/photos/Xbh_OGLRfUM

Η νέα τακτική πληρωμής μέσω QR Code, δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να πληρώνουν μέσω mobile banking χωρίς να γράφουν τον κωδικό και το ποσό πληρωμής.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ενεργοποίησε την ηλεκτρονική εφαρμογή στο MyCar, στην οποία οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων θα βρουν τα ειδοποιητήρια πληρωμών των οχημάτων τους για το 2022.

Οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν, έως τις 31 Δεκεμβρίου, είτε μετρητοίς είτε με τη χρήση της πιστωτικής τους κάρτας που τους επιτρέπει να εξοφλήσουν από 9 έως 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Τα τέλη κυκλοφορίας για το 2022 έχουν παραμείνει αμετάβλητα σε σχέση με το 2021, σημειώνεται ωστόσο μια σημαντική διαφορά στον τρόπο πληρωμής.

Το φετινό ειδοποιητήριο για τους φορολογούμενους θα περιλαμβάνει και ένα QR Code, το οποίο θα σκανάρουν και έτσι θα πληρώνουν ευκολότερα μέσω mobile banking χωρίς να γράφουν τον κωδικό πληρωμής και το ποσό. Για τους πολίτες ωστόσο που δεν θα επιλέξουν την ηλεκτρονική διαδικασία, προβλέπεται η παραδοσιακή καταθέτοντας τα χρήματα τους στη τράπεζα ή στα αυτόματα μηχανήματα συναλλαγών (ΑΤΜ) με την απαραίτητη ωστόσο χρήση του QR Code. Ταυτόχρονα η πληρωμή μπορεί να διεξαχθεί μέσω web banking και τη καταβολή του ποσού σε υποκαταστήματα τραπεζών ή των ΕΛΤΑ, με τη χρήση κωδικού RF.

Σημειώνεται ότι η προθεσμία για τη καταβολή των πληρωμών λήγει στις 31 Δεκεμβρίου, και η μη έγκυρη αποπληρωμή των τελών επισύρει πρόστιμο το οποίο ισούται με το 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα.

Συγκεκριμένα το ύψος του προστίμου προβλέπεται ως εξής:

  • ίσο με το ποσό των τελών αν το όχημα είναι δίκυκλο/ τρίκυκλο ή επιβατικό ΙΧ
  • ίσο με το 50% των τελών αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ.
  • μηδενικό αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ