Από εδώ ο Καλ: ο σκύλος της ΑΑΔΕ που «μύρισε» το μεγαλύτερο κύκλωμα λαθραίων στην Ευρώπη

Από εδώ ο Καλ: ο σκύλος της ΑΑΔΕ που «μύρισε» το μεγαλύτερο κύκλωμα λαθραίων στην Ευρώπη

Εντοπίστηκε το μεγαλύτερο φορτίο λαθραίων τσιγάρων στην Ευρώπη και ο Καλ, ο σκύλος ανιχνευτής της ΑΑΔΕ συνέβαλε τα μέγιστα -όπως και ο καινούργιος εξοπλισμός X-RAY- στον εντοπισμό του. Ο σκύλος «μύρισε» και τα μηχανήματα σκανάρισαν 340 εκατομμύρια τσιγάρα. Την μεγαλύτερη ποσότητα που έχει εντοπιστεί ποτέ σε μια μόνο παρτίδα λαθραίων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το φορτίο ξεκίνησε από το Ντουμπάι με προορισμό της Συρία ώστε να διοχευτευτεί στην ευρωπαϊκή αγορά. Δεν θα φτάσει ποτέ στον προορισμό του. Το ελληνικό δημόσιο κερδίζει δασμούς 72 εκατομμυρίων ευρώ και Καλ τα συγχαρητήρια του διοικητή της ΑΑΔΕ αλλά και των επικεφαλής των τελωνειακών αρχών.

Με την βοήθεια των καινούργιων μηχανημάτων με τα οποία εξοπλίστηκε η ΑΑΔΕ ύστερα από πολλά χρόνια καθυστερήσεων αλλά και τη συνδρομή ενός σκύλου ειδικά εκπαιδευμένου στον εντοπισμό καπνικών προϊόντων, η ΑΑΔΕ κατάφερε να εντοπίσει το μεγαλύτερο φορτίο λαθραίων τσιγάρων που έχει εντοπιστεί ποτέ τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τέσσερις αποστολές με 35 κοντέινερ και 340 εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα είχαν αφετηρία το Ντουμπάι και τελικό προορισμό τη Συρία ώστε από εκεί να διοχετευτούν στην Ευρώπη. Ο εντοπισμός του κυκλώματος με πολυεθνικά «πλοκάμια» και «εγκέφαλο» από τη Συρία ο οποίος καταζητείται, «γλίτωσε» δασμούς 72 εκατομμυρίων ευρώ. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της ποσότητας, τα 340 εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα της συγκεκριμένης υπόθεσης, είναι περισσότερα από όσα εντοπίζουν οι ελεγκτικές αρχές μέσα σε έναν ολόκληρο χρόνο.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υπόθεση λαθρεμπορίου τσιγάρων που έχει εντοπιστεί ποτέ στην Ευρώπη. Στέλνουμε μήνυμα στους λαθρεμπόρους ότι δεν θα μπορούν να κρυφτούν από τις ελεγκτικές αρχές» τόνισε ο διοικητής της ΑΑΔΕ παρουσιάζοντας την μεγάλη ελεγκτική επιτυχία της ΑΑΔΕ κατά ενός πολυεθνικού κυκλώματος. Όπως υποστήριξε ο Κωνσταντίνος Μουρτίδης, γενικός διευθυντής τελωνείων, μόνο με αυτή την επιτυχία, ουσιαστικά έχει «αποσβεστεί» η επένδυση που έκανε η ΑΑΔΕ για τα μηχανήματα. Ήδη η ΑΑΔΕ προγραμματίζει και νέα παραγγελία μηχανημάτων X-RAY προκειμένου να θωρακιστεί ακόμη περισσότερο το τελωνείο Πειραιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ