Έρχονται νέες διευκολύνσεις για τις οφειλές στην εφορία – Παράταση για τη «ΓΕΦΥΡΑ»

Εως τις 31/10 η νέα προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ – Ποιους θα αφορά η νέα ρύθμιση οφειλών

Έρχονται νέες διευκολύνσεις για τις οφειλές στην εφορία – Παράταση για τη «ΓΕΦΥΡΑ»

Οι οφειλές που συσσωρεύτηκαν προς την εφορία κατά τη διάρκεια του lockdown έχουν ήδη ανασταλεί μέχρι το τέλος Απριλίου του 2021. Ωστόσο, χιλιάδες επαγγελματίες, λόγω της κατακόρυφης μείωσης των εσόδων τους, έχουν συσσωρεύσει νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ο υπουργός Οικονομικών, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νέων διευκολύνσεων για τις συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων προκειμένου να «αποφύγουν τη συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών» όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά.

 

Με βάση και τις δηλώσεις Σταϊκούρα, τα σενάρια είναι τα εξής:

  1. Να ενσωματωθούν ακόμη περισσότερες οφειλές στο πρόγραμμα αναστολών φόρων που ισχύει μέχρι το τέλος Απριλίου του 2021. Προς το παρόν, η αναστολή ισχύει για όλες τις υποχρεώσεις που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες εν μέσω lockdown
  2. Να συμπεριληφθούν ακόμη περισσότερα χρέη στη ρύθμιση των 12 ή ων 24 δόσεων που θα ξεκινήσει να υλοποιείται από τον Απρίλιο του 2021 και μετά. Προς το παρόν έχει ειπωθεί ότι το πρόγραμμα θα αφορά στις οφειλές του lockdown. Επίσης, έχει αποσαφηνιστεί ότι οι 12 δόσεις θα είναι άτοκες και οι 24 θα έχουν επιτόκιο 2,5%

Παράταση έως το τέλος Οκτωβρίου για την υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Η σχετική δήλωση έχει ως εξής:

«Η Κυβέρνηση παρατείνει, για 1 μήνα, έως και το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020, την προθεσμία υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ, το οποίο παρέχει στήριξη σε δανειολήπτες που πλήττονται από τις οικονομικές συνέπειες του κορονοϊού και έχουν δάνεια με υποθήκη στην Α΄ κατοικία.

Πρόγραμμα που αφορά τη στήριξη με κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης δανείου σε ποσοστό έως 90% και για χρονικό διάστημα 9 μηνών.

Πρόγραμμα το οποίο, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, πέτυχε!

Συγκεκριμένα, μέσα σε 58 ημέρες, δηλαδή από 3 Αυγούστου μέχρι 29 Σεπτεμβρίου, υποβλήθηκαν 131.155 αιτήσεις.

Στο αντίστοιχο πρόγραμμα της προηγούμενης Κυβέρνησης, μέσα σε 13 μήνες, υποβλήθηκαν περίπου 7.000 αιτήσεις.

Συγκρίνοντας τα 2 προγράμματα, διαπιστώνεται ότι στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ υποβλήθηκαν 18 φορές περισσότερες αιτήσεις, στο 1/6 του χρόνου.

Το Υπουργείο Οικονομικών λαμβάνει συνεχώς μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν, έγκαιρα και αποτελεσματικά, οι οικονομικές δυσχέρειες που προκύπτουν είτε από την υγειονομική κρίση του Covid-19, είτε από τα πρωτοφανή και ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία έχουν πλήξει αρκετούς Νομούς στην Ελληνική Επικράτεια».

Αντίστοιχη δήλωση έκανε και η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου

Ο κ. Σταϊκούρας σήμερα ανακοίνωσε την παράταση για έναν μήνα των αιτήσεων για το πρόγραμμα “ΓΕΦΥΡΑ”.

Κάνοντας ότι δεν βλέπει τον ελέφαντα στο δωμάτιο δεν ανέφερε λέξη για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ο λόγος είναι απλώς και κυνικός: Διότι κανένα πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή στη χώρα.

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε πολλάκις με στόμφο αυτή την προστασία έως 31/12/2020, ουδέποτε νομοθέτησε κάποια σχετική ρύθμιση με αποτέλεσμα ήδη να πραγματοποιούνται κανονικά πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας.

Μάλιστα, σχετική τροπολογία για οριζόντια προστασία της πρώτης κατοικίας που κατατέθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., απορρίφθηκε ασυζητητί από τη ΝΔ.

Το πρόγραμμα “ΓΕΦΥΡΑ” δεν συνιστά πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, παρά προσωρινή επιδότηση των πληγέντων από τον κορονοϊό.

Η διαφήμιση προγραμμάτων που δεν έχουν σχέση με την προστασία της πρώτης κατοικίας, καθώς και οι άνευ αντικειμένου στομφώδεις διακηρύξεις του κ. Μητσοτάκη, δεν μπορούν να θολώσουν τα νερά της ωμής πραγματικότητας που βιώνουν οι πολίτες της χώρας, την ώρα που πλήττονται από την ακραία υφεσιακή πολιτική της κυβέρνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ