Πώς θα βρείτε το νέο "δοσολόγιο" για την πληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος

Στην "προσωποποιημένη πληροφόρηση" ανέβηκε μέσα στη νύχτα το νέο δοσολόγιο για την πληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος -Ποια "μέτωπα" παραμένουν ανοικτά

Πώς θα βρείτε το νέο "δοσολόγιο" για την πληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος

Αργά μέσα στη νύχτα, η ΑΑΔΕ ολοκλήρωσε την επικαιροποίηση του συστήματος ώστε να φανεί η νέα μέθοδος πληρωμής του φόρου εισοδήματος. Μέσω της "προσωποποιημένης πληροφόρησης" οι φορολογούμενοι μπορούν να δουν όλο το χρονοδιάγραμμα μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2021 αλλά και το ποσό που θα γλιτώσουν μέσω της έκπτωσης του 2% σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής. Βέβαια, η ΑΑΔΕ έχει πολλά ακόμη να κάνει: εκκρεμεί η χορήγηση των εκπτώσεων φόρου στους ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέστησαν κούρεμα εισοδήματος, εκκρεμεί ο υπολογισμός της νέας προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις αλλά και η επικαιροποίηση του συστήματος Taxis ώστε να φανούν οι πληρωμές φόρων που έχουν κάνει οι φορολογούμενοι μετά τον Απρίλιο. 

Χθες, η ΑΑΔΕ απενεργοποίησε μια σειρά από ηλεκτρονικές εφαρμογές (σ.σ τη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων τόσο για φυσικά όσο και για νομικά πρόσωπα, τις αιτήσεις ρυθμίσεων, την προσωποποιημένη πληροφόρηση και την δυνατότητα πληρωμής με κάρτα) προκειμένου να αλλάξει τον μηχανισμό πληρωμής του φετινού φόρου.

Προκειμένου να ενημερωθούν οι φορολογούμενοι για την αλλαγή του τρόπου πληρωμής του φόρου αλλά και για τη δυνατότητα εξασφάλισης έκπτωσης 2% σε περίπτωση εφάπαξ αποπληρωμής, δόθηκαν οι ακόλουθες οδηγίες:

  1. Δηλώσεις φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, που υποβάλλονται από εδώ και πέρα: Αυτές εκκαθαρίζονται με το νέο δοσολόγιο.

Το εκκαθαριστικό σημείωμα για τα φυσικά πρόσωπα θα απεικονίζει:

  1. Το ποσό της οφειλής
  2. Την έκπτωση
  3. Την ημερομηνία πληρωμής
  4. Το ποσό για την εφάπαξ καταβολή (με την έκπτωση 2%)

Η κατανομή της οφειλής σε 8 δόσεις θα εμφανίζεται από την επόμενη της υποβολής της δήλωσης στην προσωποποιημένη πληροφόρηση («Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης») στο myTAXISnet.

  1. Δηλώσεις που έχουν ήδη υποβληθεί και δεν έχουν εξοφληθεί:

Από σήμερα, το ποσό της εφάπαξ καταβολής (μετά την έκπτωση του 2% στα φυσικά πρόσωπα), καθώς και τα ποσά των οκτώ δόσεων θα εμφανίζονται στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση («Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης»).

Στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση ο φορολογούμενος βλέπει το σύνολο της οφειλής σε 8 δόσεις. Το ποσό, που τυχόν έχει ήδη καταβάλει, αφαιρείται από το σύνολο των δόσεων, με βάση τον αριθμό των δόσεων στις οποίες αντιστοιχεί.

Χαρακτηριστικό είναι το ακόλουθο παράδειγμα: Φορολογούμενος καλείται να πληρώσει φόρο εισοδήματος 900 ευρώ. Δηλαδή, με βάση ό,τι ίσχυε πριν, τρεις διμηνιαίες δόσεις των 300 ευρώ. Έχει ήδη καταβάλει την πρώτη δόση των 300 ευρώ. Κατ’ εφαρμογή των νέων διατάξεων, μπορεί να πληρώσει σε 8 μηνιαίες δόσεις των 112,5 ευρώ.

Συνεπώς, στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση («Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης»), θα εμφανίζεται:

- ότι οι δύο πρώτες δόσεις των 112,50€ έχουν εξοφληθεί

- για την τρίτη δόση η διαφορά: 3x112,50€ = 337,50€ - 300 = 37,50€ ευρώ.

- από την τέταρτη δόση και μετά, η δόση προς καταβολή 112,50€ κάθε μήνα.

Σε περίπτωση που επιθυμεί να πληρώσει εφάπαξ το ποσό, για να επωφεληθεί της έκπτωσης 2%, τότε ισχύουν τα εξής:

900 - 2%=882 ευρώ

Από τα 882 ευρώ αφαιρούνται τα 300€, που έχει ήδη καταβάλει και πληρώνει εμπρόθεσμα τη διαφορά των 582 ευρώ.

  1. Δηλώσεις που έχουν ήδη υποβληθεί και έχουν εξοφληθεί:

Για τις περιπτώσεις που φορολογούμενος έχει ήδη πληρώσει εφάπαξ, η έκπτωση 2% θα συμψηφιστεί με επόμενη οφειλή του.

Είναι η πρώτη από τις πολλές αλλαγές που θα διαπιστώσουν οι φορολογούμενοι στο Taxis μέσα στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Τι βρίσκεται σε εκκρεμότητα και θα πρέπει να λυθεί μέσα στις επόμενες ημέρες;

  1. Να υπολογιστεί η επιστροφή φόρου που δικαιούνται εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι υπέστησαν και συνεχίζουν να υφίστανται «κούρεμα» στα εισοδήματα από ενοίκια. Οι δηλώσεις από τους ιδιοκτήτες έχουν ήδη γίνει και δυνατότητα υποβολής νέων δηλώσεων υπάρχει μόνο από τους ιδιοκτήτες που υφίστανται «κούρεμα» εισοδήματος και για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων ζητούν επίμονα να ξανανοίξει το σύστημα για να γίνουν δηλώσεις Covid αλλά προς το παρόν δεν έχει υπάρξει απάντηση από το υπουργείο Οικονομικών.
  2. Να γίνει «εκκαθάριση» των πληρωμών που έχουν κάνει οι φορολογούμενοι από τον Απρίλιο και μετά. Η εκκαθάριση εξακολουθεί να μην έχει γίνει εδώ και πολλές εβδομάδες καθώς τα αλλεπάλληλα μέτρα στήριξης, οι αναστολές πληρωμών, οι επιστροφές φόρων κλπ, έφεραν τα πάνω κάτω στις μερίδες εκατοντάδων χιλιάδων φορολογουμένων στο Taxis. Οι φορολογούμενοι, παρά το γεγονός ότι έχουν πληρώσει τους φόρους μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες, εμφανίζονται να είναι «οφειλέτες». Το σύστημα μάλιστα, έχει υπολογίσει και προσαυξήσεις ενώ έχει μπλοκάρει και τις εκδόσεις φορολογικής ενημερότητας με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να καταφεύγουν στις εφορίες για το αυτονόητο. Με βάση τον προγραμματισμό αυτή η «ανωμαλία» στην εικόνα του κάθε φορολογούμενου, θα έχει αποκατασταθεί μέχρι το τέλος του μήνα. Όσες προσαυξήσεις έχουν επιβληθεί σε φορολογούμενους που έχουν πληρώσει κανονικά τις οφειλές τους θα «σβήσουν» αυτόματα.
  3. Να υπολογιστεί εκ νέου η προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις. Αυτό θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων δηλαδή μέσα στον Αύγουστο. Ουσιαστικά, οι επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν φόρο με συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής 100% και μετά θα γίνει η «διόρθωση» των δόσεων βάσει του καινούργιου συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής ο οποίος μπορεί να είναι ακόμη και μηδενικός. Θα υπάρξουν περιπτώσεις επιχειρήσεων (σ.σ όσες εμφανίσουν μείωση εσόδων άνω του 35% στο φετινό πρώτο εξάμηνο συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό) οι οποίες θα κληθούν να πληρώσουν την 1η ή και τη δεύτερη δόση του φετινού φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και στη συνέχεια να αξιώνουν επιστροφές φόρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ