Οι κατασχέσεις στην πρώτη γραμμή το 2018

Οι κατασχέσεις στην πρώτη γραμμή το 2018

Πάνω από 8 δισ. ευρώ απλήρωτους φόρους άφησαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις το 2018 και οι φορολογικές αρχές απάντησαν βάζοντας χέρι σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Η υψηλή φορολογία, ο «βαρύς» ΕΝΦΙΑ και οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές βάρυναν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και το 2018 με αποτέλεσμα πολλοί φορολογούμενοι να μην είναι σε θέση να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι της Εφορίας. Το αποτέλεσμα ήταν τον Νοέμβριο του 2018 ο αριθμός των φορολογούμενων εναντίον των οποίων η φορολογική διοίκηση είχε επιβάλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης να έχει εκτοξευτεί στους 1.162.736, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις τα έσοδα από κατασχέσεις και ρυθμίσεις οφειλών ανήλθαν σε πάνω από 5,5 δισ. ευρώ στη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς.

Συνολικά κατά τη χρονική περίοδο 2015-2018 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων απέστειλε πάνω από 4,5 εκατ. ηλεκτρονικές ειδοποιήσεις για εφαρμογή κατασχέσεων.

Τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που λαμβάνει η φορολογική διοίκηση εναντίον των οφειλετών είναι η κατάσχεση υπολοίπων τραπεζικών λογαριασμών, η κατάσχεση ακινήτων τα οποία στη συνέχεια εκπλειστηριάζονται καθώς και η κατάσχεση εισοδημάτων στα χέρια τρίτων όπως είναι τα ενοίκια και οι απαιτήσεις

Οι φορολογούμενοι που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση μπορούν να καθυστερήσουν ή και να αποφύγουν τις κατασχέσεις με μερικές έξυπνες κινήσεις όπως:

  • Πληρωμή έναντι της οφειλής περιοδικά
  • Ρύθμιση της οφειλής με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων
  • Εξόφληση της οφειλής με τη χρήση πιστωτικών καρτών που δίνουν τη δυνατότητα δόσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ