Και παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά

Διατηρούνται οι συντελεστές 9% και 17% σε Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο

Και παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά

Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου διασφαλίζεται το ειδικό καθεστώς του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου που δέχονται τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές για ακόμη ένα εξάμηνο.

Πρόκειται για τα νησιά Κώς, Λέρος, Λέσβος Σάμος και Χίος. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, έχει ήδη υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση η οποία έρχεται σε συνέχεια της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Αυτό σημαίνει ότι οι λογιστές δεν θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε αλλαγή των συντελεστών στις ταμειακές μηχανές.

Έτσι, στα νησιά που προαναφέρθηκαν:

  • Παραμένει στο 5% (και όχι στο 6% όπως στην υπόλοιπη χώρα) ο συντελεστής ΦΠΑ για τα φάρμακα, τα παιδικά εμβόλια, τα βιβλία, τα περιοδικά και τις εφημερίδες, εισιτήρια (δικαίωμα εισόδου) για θεατρικές παραστάσεις, εισιτήρια των συναυλιών, καθώς και για τα ηλεκτρονικά μπαστούνια και τις γραφομηχανές Braille που χρησιμοποιούν τα ΑμεΑ .
  • Παραμένει 9% (και όχι στο 13% όπως στην υπόλοιπη χώρα) ο ΦΠΑ για βασικά είδη διατροφής, (νωπά κρέατα, ψάρια, γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα, λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, ελαιόλαδο, ψωμί, ζυμαρικά, φυσικό νερό), φαρμακευτικά προϊόντα, λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα, παροχή υπηρεσιών κατ' οίκον φροντίδας παιδιών, ηλικιωμένων, ασθενών και ατόμων με ειδικές ανάγκες, παροχή υπηρεσιών για τη γεωργική παραγωγή, παροχή υπηρεσιών από οίκους ευγηρίας που ενεργείται στα πλαίσια κοινωνικής πρόνοιας .
  • Παραμένει στο 17% (από 24% στην υπόλοιπη χώρα) ο συντελεστής ΦΠΑ για τις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ