Το "φρένο" στις πληρωμές με κάρτες φέρνει αύξηση των υποχρεωτικών ηλεκτρονικών συναλλαγών

Μείωση στις συναλλαγές με κάρτα κατέγραψε η ΤτΕ για το α' εξάμηνο του 2018 σε σχέση με το α' εξάμηνο του 2017 - Το σενάριο με τους αυξημένους συντελεστές ηλεκτρονικών πληρωμών

Το "φρένο" στις πληρωμές με κάρτες φέρνει αύξηση των υποχρεωτικών ηλεκτρονικών συναλλαγών

To «φρένο» που έχει μπει στις συναλλαγές με ηλεκτρονικό χρήμα έχει σημάνει συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η ΤτΕ δείχνουν ότι στο α' εξάμηνο της φετινής χρονιάς, υπήρξε μείωση των ηλεκτρονικών πληρωμών σε σχέση με το περυσινό β' εξάμηνο. Μπορεί τα στοιχεία να μην είναι απολύτως συγκρίσιμα ωστόσο δημιουργούν έντονο προβληματισμό. Το σενάριο αύξησης των συντελεστών υπολογισμού των πληρωμών που θα πρέπει να γίνονται με κάρτα έρχεται πιο κοντά. Δείτε τι θα σημαίνει για τις καθημερινές σας συναλλαγές μέσα από το εργαλείο του fpress.gr

 

Από τη μια η χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών, από την άλλη η αύξηση της χρήσης μετρητών για πληρωμές χωρίς αποδείξεις, έφεραν ανάσχεση της χρήσης χρεωστικών και πιστωτικών καρτών.

Υπενθυμίζεται ότι για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες το αφορολόγητο είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις αποδείξεις που συγκεντρώνουν από δαπάνες τις οποίες κάνουν με πλαστικό χρήμα, πληρώνοντας δηλαδή με κάρτες.

Έτσι, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσανατολίζεται στην αύξηση του ποσού των αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι μέσω πλαστικού χρήματος ή e-banking.

Η προοδευτική κλίμακα που ισχύει σήμερα (από 10% έως 20% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος) θα τροποποιηθεί σύμφωνα με πληροφορίες κάτι που σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να εμφανίζουν περισσότερες συναλλαγές με πλαστικό χρήμα.

Από το 2019 το ελάχιστο ποσό των e-αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι προκύπτει (όπως και φέτος) από το ύψος του εισοδήματός τους σε συνδυασμό με τη νέα προοδευτική κλίμακα που θα θεσμοθετηθεί:

  • 15% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ (από 10% σήμερα).
  • 20% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ (από 15% σήμερα).
  • 25% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω με το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος να ανέρχεται στις 30.000 ευρώ (από 20%).

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ FPRESS.GR

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υπερασπίζονται την επικείμενη αλλαγή υποστηρίζοντας ότι τα ποσοστά που ισχύουν σήμερα για την κάλυψη του αφορολόγητου ορίου είναι ιδιαίτερα χαμηλά και δεν ανταποκρίνονται στις συναλλαγές που πραγματοποιούνται από τους φορολογουμένους ετησίως.

Μιλούν τα νούμερα της ΤτΕ

Η αξία των ηλεκτρονικών πληρωμών στο πρώτο εξάμηνο του 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ανήλθε σε 29,4 δισ. ευρώ και ήταν μειωμένη κατά 1,7 δισ. ευρώ σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2017.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία 9 στις 10 συναλλαγές με πλαστικό χρήμα γίνονται με χρεωστικές κάρτες. Κατά μέσο όρο οι καταναλωτές χρησιμοποιούν τη χρεωστική τους κάρτα 24 φόρες το εξάμηνο, ενώ έχουν αυξήσει τις αγορές τους με τις πιστωτικές αφού ο μέσος αριθμός συναλλαγών με τις συγκεκριμένες κάρτες αυξήθηκε στις 20 στο πρώτο εξάμηνο του έτους από 18 που ήταν το δεύτερο εξάμηνο του 2017.

Οι περισσότερες συναλλαγές με πλαστικό χρήμα γίνονται τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της τουριστικής κίνησης στη χώρα μας. Τους πρώτους έξι μήνες του 2018 οι καταναλωτές πραγματοποίησαν 399,6 εκατομμύρια συναλλαγές με κάρτες, ενώ εκδόθηκαν 686.000 νέες χρεωστικές συγκριτικά με το δεύτερο εξάμηνο του 2017.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ