Πιτσιλής: Έρχεται η ηλεκτρονική συμπλήρωση των βιβλίων της εφορίας (Video)

Ο εκδότης θα εκδίδει ηλεκτρονικά το τιμολόγιο και αυτόματα θα ενημερώνονται τα βιβλία του λήπτη - Προς κατάργηση οι συγκεντρωτικές καταστάσεις - Κάτω από το 1 δισ. ευρώ οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου

Πιτσιλής: Έρχεται η ηλεκτρονική συμπλήρωση των βιβλίων της εφορίας (Video)

Ειδήσεις τόσο για τις επιχειρήσεις που έχουν λαμβάνειν από την εφορία μέσω της διαδικασίας των επιστροφών όσο και για τους εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία, έκρυβε η ομιλία του επικεφαλής της ΑΑΔΕ στο 10ο Tax Forum. Ο κ. Πιτσιλής ξεκαθάρισε ότι οι επιστροφές φόρου σε εκκρεμότητα μειώθηκαν τον Οκτώβριο κάτω από το ένα δις. ευρώ ενώ εξήγγειλε την ηλεκτρονική συμπλήρωση των βιβλίων παρουσιάζοντας τη σημαντική πρόοδο που έχει κάνει η Αρχή για την προετοιμασία του συγκεκριμένου μέτρου.

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ ανέφερε ότι, τα ηλεκτρονικά βιβλία έχουν πάρει συγκεκριμένη μορφή. Όπως έχουν σχεδιαστεί είναι έτοιμα να δεχθούν πληροφορίες μέσω ηλεκτρονικής τιμολόγησης, είτε καταχωρητικά, όπως δηλαδή σήμερα καταχωρούμε τα βιβλία μας να το κάνουμε μέσω της σελίδας της ΑΑΔΕ, είτε με μαζική μεταφορά δεδομένων ή με το ξεχωριστό κανάλι των ταμειακών μηχανών .

Μέχρι την καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης όπου η συμπλήρωση των ηλεκτρονικών βιβλίων θα γίνεται αυτόματα με τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, σχεδιάζουμε μια καινοτομία, τα τιμολόγια να καταχωρούνται στα συστήματα της ΑΑΔΕ μόνο από τον εκδότη. Με την καταχώρηση αυτή θα ενημερώνεται αυτόματα και τα βιβλία του λήπτη και η μερίδα του λήπτη. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται συνολικά το έργο καταχώρησης στα βιβλία και παύει να υπάρχει ανάγκη για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις.

Στη φάση που είμαστε τώρα επεξεργαζόμαστε λύσεις όπου ο λήπτης να μπορεί συμπληρώνει τα βιβλία του όταν ο εκδότης για οποιονδήποτε λόγο παρέλειψε να καταχωρήσει το σχετικό τιμολόγιο, καθώς και για τυχόν άλλες ασυμφωνίες.

"Μπορώ να σας πω λοιπόν ότι σε πολύ σύντομο χρόνο τα στελέχη μας εργάστηκαν και το έργο των ηλεκτρονικών βιβλίων έχει ένα βαθμό ωριμότητας ως προς τον σχεδιασμό του και εφόσον εξασφαλιστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες η αποθηκευτική και υπολογιστική ισχύς που απαιτείται, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε τα ηλεκτρονικά βιβλία μέσα στο 2019".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ