Η ώρα της αλήθειας για τις 120 δόσεις

Στα χέρια των Θεσμών ο φάκελος για μισθωτούς και συνταξιούχους, για τους οποίους θα κριθεί το αν υπάρχει σανίδα σωτηρίας ή αν θα πνιγούν στα χρέη τους

Η ώρα της αλήθειας για τις 120 δόσεις

Την ανάσα τους κρατάνε 4.000.000 Έλληνες, που χρωστάνε στην εφορία περί τα 182 δις ευρώ, καθώς μέσα στις επόμενες ημέρες θα κριθεί το αν υπάρχει σανίδα σωτηρίας ή αν θα πνιγούν στα χρέη τους. Αν λάβει, δε, κανείς υπόψιν ότι λίγο ως πολύ οι ίδιοι άνθρωποι χρωστάνε περί τα 35 δις στα ασφαλιστικά ταμεία κι άλλα 88 δις στις τράπεζες, η ωρολογιακή βόμβα που θα σκάσει, αν δεν βρεθεί λύση, θα είναι τρομακτικής ισχύος. Στην πραγματικότητα θα ισοπεδώσει ό,τι έχει απομείνει όρθιο στην ελληνική οικονομία.

 

Ο φάκελος που έχει προετοιμάσει η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους είναι προσεκτικά μελετημένος ως την τελευταία του λεπτομέρεια και θα παραδοθεί στα χέρια του ειδικού τεχνικού κλιμακίου των Θεσμών, το οποίο αναμένεται εντός της εβδομάδας, προκειμένου να καταγράψει την πρόοδο στο πεδίο του Εξωδικαστικού. Εκεί ακριβώς «πατάει» το σχέδιο της ΕΓΔΙΧ: στη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του Εξωδικαστικού. Ο κεντρικός στόχος είναι αυτή η διεύρυνση να καλύψει τη μεγάλη μάζα των μισθωτών και των συνταξιούχων, ενώ ωφελημένοι θα βρεθούν και ελεύθεροι επαγγελματίες, που δεν «χώρεσαν» ως τώρα στον Εξωδικαστικό γιατί δεν κάλυπταν κάποιες τεχνικές προδιαγραφές (π.χ. κερδοφόρα χρήση).

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός για μισθωτούς- συνταξιούχους κινείται πάνω στους εξής άξονες:

  • Δυνατότητα ρύθμισης ως 120 δόσεις για χρέη ως και τη χρήση του 2017. Από το χρόνο εφαρμογής των νέων διατάξεων θα εξαρτηθεί αν μπορούν να συμπεριληφθούν και οφειλές της τρέχουσας χρήσης, οι οποίες εκτιμάται ότι ως το Δεκέμβριο θα έχουν φτάσει στα 10- 11 δις ευρώ
  • Ελάχιστη καταβολή (δόση) 50 ευρώ
  • «Κούρεμα» 85% στις προσαυξήσεις και τόκους. Είναι πολύ πιθανόν το μέγεθος του «κουρέματος» να κλιμακώνεται ανάλογα με την περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη
  • Όπως ακριβώς συμβαίνει με τον Εξωδικαστικό, δεν θα τεθεί όριο οφειλής για την υπαγωγή στη ρύθμιση
  • Ο «κόφτης» θα ενεργοποιείται με βάση τη συνάρτηση ύψους οφειλής- περιουσιακής κατάστασης. Με αυτόν τον τρόπο θα αποκλείονται οφειλέτες, οι οποίοι έχουν ακίνητα ή καταθέσεις πολλαπλάσιες του χρέους τους. Σημειωτέον ότι στον Εξωδικαστικό, για οφειλές ως 20.000 ευρώ δεν ισχύει ο λόγος χρέους/περιουσιακής κατάστασης

Το βασικό διαπραγματευτικό χαρτί της ελληνικής ομάδας είναι ότι σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ υπάρχει εξωδικαστικό πλαίσιο ρύθμισης χρεών κι έτσι δεν είναι δυνατόν να αρνούνται οι ξένοι μια τέτοια διαδικασία σε μισθωτούς και συνταξιούχους, οι οποίοι για να βρουν άκρη με την εφορία θα πρέπει να προσφύγουν δικαστικά.

ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ

Είναι, λοιπόν, «ευκολάκι» η αποδοχή της ελληνικής πρότασης από τους ξένους; Κάθε άλλο. Κατ' αρχάς, πάγια θέση των ξένων τεχνοκρατών είναι ότι δεν μπορούν να «τρέχουν» παράλληλα ίδια «εργαλεία» διευκολύνσεων. Η απάντηση είναι ότι η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων ΔΕΝ λαμβάνει υπόψιν άλλες οφειλές που ενδεχομένως έχει ο μισθωτός π.χ. σε τράπεζες, «κενό» που μπορεί να καλυφθεί με τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του Εξωδικαστικού. Επιπλέον, η ελληνική πλευρά πρέπει να ξεπεράσει και τη «ξινίλα» που είχε προκαλέσει στους ξένους τεχνοκράτες η περιβόητη ρύθμιση των 100 δόσεων. Τότε οι αντιδράσεις τους είχαν ως αιτία ότι μπορούσαν άπαντες να μπουν στη ρύθμιση, δηλαδή ακόμα και οι πλούσιοι. Η απάντηση είναι ότι με τις διευκολύνσεις των 120 δόσεων δεν μπορεί να συμβεί αυτό, καθώς θα ισχύσει ο «κόφτης» των περιουσιακών κριτηρίων, άρα οι «έχοντες» θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Το ίδιο κλιμάκιο θα περάσει από «κόσκινο» και τα έως τώρα αποτελέσματα του Εξωδικαστικού, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά θα ζητήσει παράταση κατά 1 έτος της δυνατότητας υπαγωγής.Συνοπτικά τα αποτελέσματα, έχουν ως εξής:

*Επιχειρήσεις(62 εβδομάδες λειτουργίας): Στην πλατφόρμα υποβλήθηκαν1.470 αιτήσειςκαι εξ αυτών ήδη82 επιχειρήσεις έχουν πλέον ρυθμίσειτα χρέητους, προς ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ, Τράπεζεςκαι προμηθευτές.

*Ελεύθεροι επαγγελματίες(36 εβδομάδας λειτουργίας): Στην πλατφόρμα υποβλήθηκαν2.486 αιτήσειςκαι εξ αυτών ήδη516 ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν πλέον ρυθμίσειτις οφειλέςτους προς ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ.

*Αγρότες(15 εβδομάδες λειτουργίας): Στην πλατφόρμα υποβλήθηκαν154 αιτήσειςμε σκοπότη ρύθμισητων χρεώνπρος ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) καιPQH(πρώηνΑΤΕ κλπ τράπεζες υπό εκκαθάριση) και εξ αυτών ήδη43 αγρότες έχουν πλέον ρυθμίσειτις οφειλέςτους προς ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ.

Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ