Φορολογικές δηλώσεις: Τι ισχύει για τους 18χρονους

Φορολογικές δηλώσεις: Τι ισχύει για τους 18χρονους

 

Ο χρόνος έχει αρχίσει πλέον να τρέχει για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων από περίπου 6,3 εκατομμύρια φορολογουμένους. Το ραντεβού με την εφορία λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου, ενώ και ο φετινός φορολογαριασμός θα εξοφληθεί σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου 2018.

Εκτός από τις αλλαγές και τις παγίδες που κρύβουν οι φορολογικές δηλώσεις υπάρχει και μια νέα κατηγορία φορολογουμένων που πρέπει να προσέξουν αν θα υποβάλλουν Ε1.

Οι 18 χρόνοι. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση;

Φορολογική δήλωση ξεχωριστή από τους γονείς τους θα πρέπει να υποβάλουν φέτος οι νέοι και οι νέες που έκλεισαν τα 18 έτη ηλικίας εντός του 2017, εφόσον έχουν να δηλώσουν οποιουδήποτε ύψους πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

Έτσι, εάν ο 18χρονος που έχει να δηλώσει οποιουδήποτε ύψους πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα, θα πρέπει να υποβάλει ξεχωριστή φορολογική δήλωση. Ξεχωριστή φορολογική δήλωση θα πρέπει να κάνει ένας 18άρης που μπορεί να μην έχει αποκτήσει εισοδήματα αλλά στο όνομά του έχουν πιστωθεί τόκοι καταθέσεων ακόμη και λίγων ευρώ. Ομοίως, θα πρέπει να υποβάλει δήλωση εάν είναι έγγαμος ή έγγαμη τη στιγμή της υποβολής της φορολογικής δήλωσης.

Επίσης φορολογική δήλωση θα πρέπει να υποβάλει ένας 18άρης στην περίπτωση που δεν συγκατοικεί στο ίδιο σπίτι με τους γονείς του, αλλά διαμένει σε κτίσμα στο οποίο κατέχει έστω και ένα μικρό ποσοστό πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή σε κτίσμα το οποίο του παραχωρήθηκε δωρεάν από τους γονείς του ή από κάποιον φίλο του, ο οποίος έχει στο όνομά του οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο που λαμβάνει υπόψη ως τεκμήριο διαβίωσης (ΙΧ αυτοκίνητο, σκάφος κ.λπ.) ή απέκτησε εντός του 2017 οποιασδήποτε άλλης μορφής εισόδημα (π.χ. από μισθούς, επιδόματα, ενοίκια, αγροτικές ή επιχειρηματικές δραστηριότητες, υπεραξίες από μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.).

Το ίδιο ισχύει και για τους 18χρονους που ίδρυσαν εντός του 2017 οποιαδήποτε επιχείρηση στο όνομά τους ή προχώρησαν εντός του 2017 σε έναρξη ελευθέριου επαγγέλματος.

Οι μόνοι νέοι οι οποίοι συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους εντός του 2017 και δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν φέτος δήλωση φορολογίας εισοδήματος είναι όσοι πέρυσι δεν είχαν καθόλου εισοδήματα ούτε περιουσιακά στοιχεία που να αποτελούν τεκμήρια(κατοικία, αυτοκίνητο κ.λπ.), εφόσον φιλοξενήθηκαν σε σπίτια γονέων, άλλων συγγενών ή φίλων, ή εφόσον είναι φοιτητές και λόγω σπουδών διαμένουν με ενοίκιο σε άλλη πόλη από αυτήν στην οποία ζουν οι γονείς τους.

Να σημειωθεί ότι από τις περίπου 6,3 εκατ. φορολογικές δηλώσεις που περιμένει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για φέτος, έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα 778,131. Από αυτές, περισσότερες από τις μισές είναι μηδενικές, το ένα τέταρτο σχεδόν καλείται να πληρώσει έξτρα φόρο, ενώ το 13% έχει επιστροφή.

Από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων μέχρι σήμερα προκύπτει ότι το 54,84% των δηλώσεων είναι μηδενικές, το 31,98% των δηλώσεων, ήτοι 248.840 φορολογούμενοι έχουν χρεωστική εκκαθάριση και θα πληρώσουν 161,1 εκατ. ευρώ με μέσο φόρο στα 647,4 ευρώ και το13,18% των φορολογουμένων έχει πιστωτικό εκκαθαριστικό. Ετσι 102,584 φορολογούμενοι θα πάρουν πίσω 30,127 εκατ. ευρώ με μέσο ποσό επιστροφής 293 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ