Πώς θα λειτουργεί το ηλεκτρονικό μάτι της εφορίας στις καταθέσεις

Πώς θα λειτουργεί το ηλεκτρονικό μάτι της εφορίας στις καταθέσεις
Από τους 1.270.000 φορολογουμένους που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ενσωματωθηκαν σε κάποια λίστα ελέγχου ξεκινάει η εφαρμογή του «ηλεκτρονικού καταθεσιολογίου» της εφορίας.

Η λειτουργία του προγράμματος παρουσιάστηκε πριν από λίγο σε συνέντευξη τύπου υπό τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και παρουσία της υφυπουργού Κατερίνας Παπανάτσιου αλλά και του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή. Το καταθεσιολόγιο, διασταυρώνει τα στοιχεία των καταθέσεων με τα δηλωθέντα εισοδήματα προκειμένου να φέρει στην επιφάνεια περιπτώσεις απόκρυψεις εισοδημάτων. Όπως ειπώθηκε, με την εφαρμογή του καινούργιου προγράμματος, θα μειωθεί αισθητά ο χρόνος διεκπεραίωσης του φορολογικού ελέγχου. Μέχρι τώρα, μόνο ο χρόνος αναμονής για τη συγκέντρωση των στοιχειων από τις τράπεζες έφτανε και στο ένα έτος ενώ χρειάζονταν επιπλέον 8 μήνες για την επεξεργασία των στοιχείων των καταθέσεων. Με το λογισμικό, η συγκέντρωση των στοιχείων θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο.

Το πρόγραμμα επεξεργάζεται στοιχεία τραπεζικών καταθέσεων από το 2002 και μετά ενώ σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Πιτσιλής, υπάρχουν στοιχεία ακόμη και για τις καταθέσεις στις τράπεζες που έχουν πλέον απορροφηθεί. Σε ερώτημα όμως για το αν οι φορολογικές αρχές μπορούν να κάνουν ελέγχους για τόσο παλαιές υποθέσεις, ο κ. Πιτσιλής παρέπεμψε στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία και εκκρεμεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ