«Κόφτης» στο αφορολόγητο για να κλείσει η συμφωνία - Πόσο θα μας κοστίσει

«Κόφτης» στο αφορολόγητο για να κλείσει η συμφωνία - Πόσο θα μας κοστίσει
Με τις κοινωνικές ομάδες που πάσχισε μέχρι τώρα να «προστατέψει» προκειμένου να έχει καλύτερη τύχη στις επόμενες βουλευτικές εκλογές –τους συνταξιούχους και τους χαμηλόμισθους- θα χρειαστεί να τα «βάλει» η κυβέρνηση σε περίπτωση που θα προχωρήσει στη μείωση της φορολογικής έκπτωσης από τα επίπεδα των 1.900 ευρώ που είναι σήμερα.

Η επίπτωση από τη μείωση του αφορολογήτου, φαίνεται από την πρώτη στιγμή στα …ΑΤΜs καθώς μεταφράζεται σε αύξηση των κρατήσεων για το σύνολο των μισθών και των συντάξεων και κατά συνέπεια σε μείωση των καθαρών αποδοχών. Μόνο για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2018 –εκτιμάται από τους θεσμούς σε περίπου 700-800 εκατ. ευρώ- η έκπτωση φόρου θα πρέπει να μειωθεί κατά τουλάχιστον 200-300 ευρώ κάτι που σημαίνει ότι ένα ζευγάρι συνταξιούχων καθένας από τους οποίους εισπράττει 600 ευρώ και πάνω, θα χάσει από το μηνιαίo του εισόδημα έως και 50 ευρώ. Προφανώς, ένα τέτοιο μέτρο θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να «πάρει πίσω» με καθυστέρηση ενός έτους όλα τα χρήματα που δόθηκαν για τη «13η σύνταξη».

ΕΡΕΥΝΑ

Πριν καν φέρει στην επιφάνεια το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το αίτημα για κατακόρυφη μείωση του αφορολογήτου που προβλέπεται σήμερα για μισθωτούς και συνταξιούχους, στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας είχαν ασχοληθεί διεξοδικά με το θέμα «ποσοτικοποιώντας» τις απώλειες εσόδων από την εφαρμογή της έκπτωσης των 1.900 ευρώ αλλά και από τις κοινωνικές επιπτώσεις που θα προκαλούσε ενδεχόμενη μείωσή της. Τι προέκυψε από την έρευνα;

1. Η «παρουσία» της έκπτωσης των 1.900 ευρώ (η οποία μειώνεται κατά 10 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος για όσους ξεπερνούν σε ετήσια βάση το όριο των 20.000 ευρώ ενώ διαφοροποιείται ανάλογα με το αν υπάρχουν παιδιά ή όχι) κοστίζει δημοσιονομικά περίπου 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

2. Για να εξοικονομηθεί δημοσιονομικά περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ, τότε η έκπτωση φόρου θα πρέπει να μειωθεί από τα 1.900 ευρώ που είναι σήμερα στα 1.600 ευρώ. Δηλαδή, κάθε μισθωτός και συνταξιούχος με σύνταξη ή μισθό πάνω από 600 ευρώ τον μήνα, θα πρέπει να επιβαρυνθεί με έως και 300 ευρώ τον χρόνο ή 25 ευρώ τον μήνα. Αυτό το ένα δισεκατομμύριο ευρώ είναι αμφίβολο αν θα φτάσει ολόκληρο στο ταμείο του δημοσίου καθώς η μείωση του αφορολογήτου θα μειώσει το διαθέσιμο εισόδημα και κατά συνέπεια την κατανάλωση. Μόνο από τον ΦΠΑ, οι απώλειες μπορεί να ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ.

3. Με βάση τα εισοδήματα του 2014 (έτος κατά το οποίο εφαρμόστηκε η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ η οποία και μειώθηκε μετά τη συμφωνία του περασμένου Μαΐου) φόρο εισοδήματος πλήρωσαν το 46,9% των νοικοκυριών. Μετά τη μείωση της φορολογικής έκπτωσης (σ.σ. η έκπτωση αντί για 2.100 ευρώ σε όλους μειώθηκε στα 1.900 ευρώ για τους εργένηδες προσαυξανόμενη μόνο γι’ αυτούς που έχουν παιδιά έως και τα 2.100 ευρώ) το ποσοστό των μισθωτών και των συνταξιούχων που εκτιμάται ότι θα πληρώσουν φόρο, αναμένεται να αυξηθεί από το 46,9% στο 50,9%. Αν στο δείγμα προστεθούν και οι αγρότες αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, τότε εκτιμάται ότι φόρο (έστω και ένα ευρώ) θα πληρώνει το 63% των φορολογουμένων όταν πριν από τη μείωση του αφορολογήτου, το αντίστοιχο ποσοστό υπολογιζόταν στο 63,5%. Αυτή η οριακή μείωση εξηγείται ως εξής: Μέχρι και το 2015, οι αγρότες δεν είχαν πρόσβαση στο αφορολόγητο ενώ μετά την τελευταία νομοθετική αλλαγή θα έχουν. Έτσι, αυτό που έγινε είναι ότι θα μειωθεί ο αριθμός των μισθωτών και των συνταξιούχων που θα είναι εντελώς αφορολόγητοι και θα αυξηθεί ο αριθμός των αγροτών οι οποίοι δεν θα πληρώνουν ούτε ένα ευρώ φόρο (σ.σ. ουσιαστικά οι αγρότες δεν θα επιβαρύνονται παρά ελάχιστα καθώς το εισόδημα που δηλώνουν είναι πολύ χαμηλότερο των 8.500 ευρώ ετησίως).

4. Το αφορολόγητο στην Ελλάδα (σε απόλυτους αριθμούς) είναι το 3ο μεγαλύτερο στην Ευρώπη μετά την Φινλανδία και το Λουξεμβούργο. Ωστόσο, το ποσοστό των φορολογουμένων στο οποίο δεν επιβάλλεται φόρος, είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη.

Διαπραγματευτικό χαρτί με τους θεσμούς

Σε αυτή τη φάση, η μείωση του αφορολογήτου μπορεί να… εξυπηρετήσει δύο στόχους στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς:

1. Να κλείσει το δημοσιονομικό κενό που εντοπίζουν οι θεσμοί για το 2018. Το κενό αυτό προσδιορίζεται από τους θεσμούς στα 700 εκατ. ευρώ χωρίς όμως να έχει αποσαφηνιστεί αν το ΔΝΤ ανεβάζει τον πήχη σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα. Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έχει προτείνει εναλλακτικά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί και κατεβάζουν το κενό στα 200-300 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, για να κλείσει κενό 700 εκατ. ευρώ αποκλειστικά από τη μείωση της έκπτωσης φόρου, αυτή θα πρέπει να μειωθεί τουλάχιστον κατά 200 ευρώ με ισόποση ετήσια ζημιά στον προϋπολογισμό όλων των νοικοκυριών. Η ζημιά των 200 ευρώ, θα αποτυπωθεί στην πράξη ως αύξηση της παρακράτησης φόρου κατά 16 ευρώ τον μήνα από τον Ιανουάριο του 2018 και μετά. Για να καλυφθεί μια «τρύπα» της τάξεως των 200-300 εκατ. ευρώ, η μείωση της έκπτωσης φόρου μπορεί να περιοριστεί στα 100 ευρώ και η ζημιά στον μηνιαίο προϋπολογισμό μισθωτών και συνταξιούχων να περιοριστεί περίπου στα 8-9 ευρώ.

2. Να κλείσει την τεράστια τρύπα που εντοπίζει το ΔΝΤ στους προϋπολογισμούς της Ελλάδας από το 2019 και μετά. Η τρύπα αυτή, έχει ποσοτικοποιηθεί στα 4,5 δισ. ευρώ και προφανώς δεν μπορεί να κλείσει αποκλειστικά με τη μείωση του αφορολογήτου καθώς για να γίνει αυτό, η έκπτωση φόρου θα πρέπει να πέσει από τα 1.900 ευρώ που είναι σήμερα, ακόμη και πάνω από τα 1.000 ευρώ κάτι που σημαίνει ότι το αφορολόγητο μπορεί να περιοριστεί ακόμη και στις 3.500 ευρώ. Η ετήσια επιβάρυνση για μισθωτούς και συνταξιούχους, θα μπορούσε να φτάσει σε μια τέτοια περίπτωση ακόμη και στα 1.000 ευρώ.

ΠΗΓΗ: ΑΠ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ