Έρχονται σαρωτικοί έλεγχοι κατά της φοροδιαφυγής - Οι παρεμβάσεις

Έρχονται σαρωτικοί έλεγχοι κατά της φοροδιαφυγής - Οι παρεμβάσεις
Με ένα μήνυμα το οποίο προδιαθέτει για σαρωτικούς ελέγχους σε όλο το μέτωπο της φοροδιαφυγής και μάλιστα άμεσα, ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης δείχνει τις προθέσεις του και δείχνει έτοιμος να τις υλοποιήσει.

Ο πρώτος από την μεταπολίτευση εφοριακός που αναλαμβάνει επικεφαλής του τομέα των εσόδων του Δημοσίου επισημαίνει μέσω συνεργατών του στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ότι «αυτά που θα γίνουν στον τομέα των φορολογικών ελέγχων τις επόμενες ημέρες δεν έχουν ξανασυμβεί από την σύσταση του Ελληνικού κράτους»!

Η προειδοποίηση είναι σαφής και αφορά τόσο τους φορολογούμενους όσο και εκείνους που αποτελούν τον φοροελεγκτικό μηχανισμό.

ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Ο 55χρονος Τρύφων Αλεξιάδης, μάχιμος εφοριακός από το 1987 αφού προηγουμένως είχε εργαστεί σε λογιστήρια μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων ξεκαθάρισε με την είσοδο του στο υπουργείο πως στόχος του δεν είναι η περιγραφή των προβλημάτων. «Βασική μου αρχή ήταν να λύνω τα προβλήματα» λέει χαρακτηριστικά και τα εικοσιτετράωρα που θα ακολουθήσουν αναμένονται μια σειρά από παρεμβάσεις που θα έχουν τους εξής στόχους:

• Ενεργοποίηση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος που το προηγούμενο διάστημα δεν εργαζόταν με τους ρυθμούς που έπρεπε όχι εξαιτίας των ανθρώπων που εργάζονται σε αυτό αλλά κυρίως λόγω της ανυπαρξίας οργάνωσης.

• Συστηματική λειτουργία της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων

• Κινητοποίηση των Εφοριών, όλων των εργαζόμενων στο υπουργείο Οικονομικών και όλων των μηχανισμών του Δημόσιου που συνεργάζονται στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. Ειδικότερα στην αγορά, στις περιοχές που υπάρχει μεγάλος αριθμός από τουρίστες και σε όλους τους θυλάκους λαθρεμπορίου και φοροδιαφυγής.

• Σαφάρι για την είσπραξη του ΦΠΑ τα έσοδα από τον οποίο κατέρρευσαν τον προηγούμενο χρόνο. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι στο τομέα του Τουρισμού ενώ υπήρξε σημαντική αύξηση του αριθμού των ξένων επισκεπτών στη χώρα μας, τα έσοδα από τον Φόρο Προστιθέμενη Αξίας μειώθηκαν εξαιτίας της ανυπαρξίας ελέγχων.

• Ειδικά για την αύξηση του ΦΠΑ που θα χτυπήσει ευθέως τις τσέπες ακόμα και των πιο φτωχών στρωμάτων ο Τρύφων Αλεξιάδης με συνεργάτες τους μέχρι χθες συναδέλφους του, ετοιμάζει ένα πλάνο που θα επιτρέπει την άμεση είσπραξη του και θα περιορίσει σημαντικά την δυνατότητα να παρακρατείται από τους επιχειρηματίες.

• Επίθεση στο λαθρεμπόριο και τους λαθρεμπόρους κάθε λογής με στόχο να πληρώσουν στο κράτος αυτά που οφείλουν αλλά και με τις αντίστοιχες ποινικές διώξεις σε όσους επιμένουν να παρανομούν.

ΚΡΙΤΙΚΗ

Ο νέος υπουργός που είναι αρμόδιος για τα έσοδα, όλο το προηγούμενο διάστημα με την ιδιότητα του αντιπρόεδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εφοριακών αλλά και του προέδρου των Εφοριακών Αττικής-Κυκλάδων είχε ασκήσει σφοδρή κριτική στις επιλογές της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και προσωπικά του Γιάννη Βαρουφάκη ο οποίος ουδέποτε συνομίλησε με τους εφοριακούς στην διάρκεια της παραμονής του στην υπουργική καρέκλα.

Αν και ο κ. Αλεξιάδης είναι από τα ιδρυτικά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-και όχι εκ μεταγραφής από άλλο κόμμα όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε ...μόδα- δεν δίστασε τους τελευταίους μήνες να… καταχεριάσει τις παραλείψεις και τα λάθη στις επιλογές προσώπων σε βαθμό που η επιλογή του από τον Αλέξη Τσίπρα να είναι μια μεγάλη έκπληξη και για τον ίδιο. Ειδικά μάλιστα όταν επί αρκετά εικοσιτετράωρα ακούγονταν για την θέση αυτη τα ονόματα καθηγητών και οικονομολόγων. Φαίνεται όμως ότι ο πρωθυπουργός που «κάηκε» από την επιλογή καθηγητών -όπως ο Γιάνης Βαρουφάκης- προτίμησε έναν άνθρωπο της... πιάτσας.

«Δεν έχω την αυταπάτη ότι το υπουργείο Οικονομικών ξεκίνησε να χτίζεται και να λειτουργεί από τη μέρα που έγινε ο Αλεξιάδης αναπληρωτής υπουργός. Με αυτή την έννοια αξιοποιούμε ό,τι θετικό υπήρχε την προηγούμενη περίοδο και από τη Νάντια Βαλαβάνη και από προηγούμενους υπουργούς και ειδικά σε τομείς όπως οι 100 δόσεις» φρόντισε να πει αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του την περασμένη εβδομάδα. Μάλιστα η υπόσχεση που έδωσε στους δημοσιογράφους ήταν πως θα είναι φειδωλός σε δηλώσεις (σ.σ.: σε αντίθεση με τον... σταρ κ. Βαρουφάκη). Στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν και τις πρώτες «καμπάνες» για όσους από τους εργαζόμενους δεν κάνουν την δουλειά τους όπως πρέπει και το προηγούμενο διάστημα έβαλαν το χέρι στο... μέλι. Ο κ. Αλεξιάδης έδωσε μια πρόγευση λέγοντας πως «έχω πλήρη γνώση των προβλημάτων, των διαδικασιών και κυρίως των ολισθηρών δρόμων που υπάρχουν στο υπουργείο Οικονομικών και αφορούν μια μικρή κατηγορία η οποία συκοφαντεί το σύνολο των εργαζομένων...»


Ανδρωμένοςστον «Ρήγα»

Ο κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης γεννήθηκε στην Καβάλα και μένει στην Νίκαια με την σύζυγο του Σοφία και τις κόρες τους Κατερίνα και Ευδοκία. Σπούδασε στην ΑΣΟΕΕ και διατέλεσε μέλος της Κεντρικής Διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Με την πολιτική ανακατεύθηκε από τα φοιτητικά του χρόνια σε οργανώσεις της Αριστεράς και μάλιστα την περίοδο 1978-81 ήταν στον «Ρήγα Φεραίο» (νεολαία του ΚΚΕ Εσωτερικού) και την Β΄ Πανελλαδική. Στην συνέχεια συμμετείχε σε σχήματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς ενώ υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα τόσο στις εκλογές του 2012 όσο -κυρίως- στις εκλογές του 2015 δέχθηκε ισχυρές πιέσεις να πολιτευθεί αλλά αρνήθηκε κατηγορηματικά.

«Δεν θεωρώ ότι είναι σωστό εν ενεργεία συνδικαλιστές να γίνονται υποψήφιοι βουλευτές» έλεγε όταν τον ρωτούσαν για ποιο λόγο δεν θέλησε να διεκδικήσει μια θέση στην Βουλή. Η συγκυρία το έφερε όμως αντί για την Βουλή να βρεθεί απευθείας στο υπουργικό συμβούλιο και μάλιστα σε μια καρέκλα που τα αποτελέσματα της δουλειάς του, θετικά ή αρνητικά, θα φανούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Άλλωστε όπως και ο ίδιος λέει, αυτό είναι και το προσωπικό του στοίχημα.

Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ