«Μάχη» για τον ΦΠΑ - Τα τελευταία αγκάθια για τη συμφωνία

«Μάχη» για τον ΦΠΑ - Τα τελευταία αγκάθια για τη συμφωνία
Μπορεί ο λογαριασμός των μέτρων έτσι όπως παρουσιάστηκε χθες από την ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές να φαίνεται από μόνος του βαρύς και ασήκωτος, ωστόσο το …βασανιστήριο της κατάρτισης του τελικού καταλόγου δεν φαίνεται να έχει τελειώσει ακόμη.

Τα βλέμματα έχουν πέσει πλέον στην απόδοση των μέτρων που έχει προϋπολογίσει η ελληνική πλευρά. Και ειδικά στο θέμα του ΦΠΑ, η ιστορία φαίνεται ότι δεν έχει τελειώσει ακόμη.

Το χθεσινό non paper του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρει τα εξής:

«Στο ΦΠΑ παραμένουν οι τρεις συντελεστές 23%,13% και 6% [από 6,5%]. Ενέργεια, νερό, εστίαση διατηρούνται στο μεσαίο συντελεστή ενώ μειώνεται, έστω κατά 0,5%, ο ΦΠΑ σε φάρμακα/βιβλία. Οι θεσμοί ζητούσαν δύο συντελεστές [11% και 23%] όπου τα φάρμακα εντάσσονταν στο 11% και ενέργεια, νερό, εστίαση στο 23%».

Από την άλλη, ο πίνακας με τα μέτρα που διέρρευσε χθες το βράδυ αναφέρει ότι από τον ΦΠΑ θα πρέπει να εξασφαλιστούν πρόσθετα έσοδα 680 εκατ. ευρώ το 2015 και επιπλέον 1,36 δισεκατομμύρια ευρώ το 2016. Το ερώτημα λοιπόν που θα απασχολήσει του θεσμούς τις επόμενες ώρες είναι το πώς θα εξασφαλιστεί το κονδύλι που έχει προϋπολογίσει η ελληνική πλευρά.

Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να κρατήσει την εστίαση στο 13%. Μια «πηγή» εσόδων είναι η μετάταξη των ξενοδοχείων από τον συντελεστή του 6,5% που είναι σήμερα στο 13%. Μια δεύτερη πηγή πρόσθετων εσόδων θα μπορούσε να είναι η μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από το 13% στο 23%. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση βγάζει εκτός εικόνας την εστίαση, το βλέμμα στρέφεται αναγκαστικά στα τρόφιμα και στα εισιτήρια. Ποια τρόφιμα θα πάνε στο 23%; Θα ανατιμηθούν αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια ναι ή όχι; (με τον λογαριασμό να ανεβαίνει στα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ η πιθανότερη απάντηση είναι πως ναι).

Το ερώτημα που θα τεθεί επιτακτικά από την πλευρά των δανειστών είναι το τι θα γίνει με το ειδικό καθεστώς στα νησιά. Μετά και τη στάση που τήρησε ο κυβερνητικός εταίρος, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θέλει να αποφύγει την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος. Ωστόσο, χωρίς αυτό, είναι αμφίβολο από την άλλη αν οι δανειστές θα δεχτούν ότι μπορεί να κλείσει η αξιολόγηση του συγκεκριμένου μέτρου και να γίνει δεκτό ότι μπορεί να αποδώσει 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Υπάρχει ένα σοβαρό ενδεχόμενο, το ειδικό καθεστώς του ΦΠΑ στα νησιά να καταργηθεί και να θεσπιστεί έκπτωση φόρου για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών με χαμηλά εισοδήματα (σ.σ υπάρχει ήδη ευνοϊκό καθεστώς για τα νησιά με μικρό πληθυσμό, προφανώς θα γίνει ευνοϊκότερο).

Οι πρόωρες

Το δεύτερο «σκοτεινό» σημείο του πακέτου, έχει να κάνει με τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Επί του θέματος, το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρει: «Οι πρόωρες συντάξεις θα περιοριστούν από το 2016 σταδιακά [και όχι από 30.06.2015] μέχρι το 2025, διατηρώντας τις εξαιρέσεις για ειδικές κατηγορίες [βαρέα και ανθυγιεινά, μητέρες ΑΜΕΑ], χωρίς να θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα».

Από τη στιγμή που η κυβέρνηση προωθεί τη σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας, μέχρι και το 2025, είναι πιθανό οι δανειστές να αμφισβητήσουν την απόδοση 300 εκατ. ευρώ μέσα στο 2016 που έχει προϋπολογίσει η ελληνική πλευρά. Ενδεχομένως, το ποσό να μπορεί να συγκεντρωθεί εάν θεσπιστούν αυστηρά πρόστιμα για όσους βγουν πρόωρα στη σύνταξη από εδώ και στο εξής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ