Σχέδιο «σοκ και δέος» της εφορίας για το «μαύρο χρήμα» -Οριστικό τέλος στο τραπεζικό απόρρητο

Σχέδιο «σοκ και δέος» της εφορίας για το «μαύρο χρήμα» -Οριστικό τέλος στο τραπεζικό απόρρητο
Με απόφαση Βαρουφάκη συγκροτείται επιτροπή για να καθορίσει πώς θα φτάνουν στην εφορία όλες οι τραπεζικές καταθέσεις για να διασταυρωθούν με τα εισοδήματα.

Η επιτροπή θα ετοιμάσει και σχέδιο νόμου με το οποίο πρακτικά θα μπει οριστικό τέλος στο τραπεζικό απόρρητο έναντι των φορολογικών αρχών. Το σχέδιο προβλέπει μαζική αποστολή των στοιχείων των καταθέσεων στο Taxisnet όπου με ηλεκτρονικές μεθόδους θα γίνεται σύγκριση με τα διαθέσιμα εισοδήματα του καθενός. Σε όσες περιπτώσεις τα εισοδήματα –από τα οποία θα αφαιρούνται δαπάνες που αποδεδειγμένα έχουν πραγματοποιηθεί και τεκμήρια- δεν επαρκούν για να καλύψουν το ύψος των καταθέσεων, οι υποθέσεις θα παραπέμπονται για έλεγχο ενώ θα «παγώνει» και η διαδικασία παραγραφής
Η επιτροπή που συγκροτείται με την απόφαση Βαρουφάκη, -και στην οποία θα μετέχουν η Τράπεζα της Ελλάδας, το ΣΔΟΕ, η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων- θα έχει διπλό έργο. Να ετοιμάσει τις τεχνικές προδιαγραφές προκειμένου να γίνει η μαζική αποστολή στοιχείων από τις τράπεζες και η σύγκριση των καταθέσεων με τα εισοδήματα. Και δεύτερον, να ετοιμάσει το νέο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα «καλύψει» το σχέδιο «σοκ και δέος». Προτεραιότητα για το υπουργείο Οικονομικών είναι να ελεγχθούν μαζικά και γρήγορα όλα τα ονόματα που βρίσκονται στις λίστες υπόπτων (λίστα Λαγκάρντ, λίστα Λουξεμβούργου, λίστα ιδιοκτήτων ακινήτων στο Λονδίνο, λίστα με εμβάσματα, λίστα με ιδιοκτήτες off shore)

Για το πώς ακριβώς θα γίνονται οι ηλεκτρονικοί έλεγχοι, το κείμενο Βαρουφάκη είναι πολύ αποκαλυπτικό: «Στόχος είναι η δημιουργία εφαρμογής η οποία θα προσδιορίζει τη συνολική καθαρή ατομική / οικογενειακή τραπεζική περιουσία για κάθε Α.Φ.< ή ομάδες Α.Φ.Μ κατ’ έτος και ταυτόχρονα θα την συγκρίνει με τα δηλωθέντα ατομικά / οικογενειακά εισοδήματα κατ’ έτος, προσδιορίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη κατ’ έτος, ήτοι το αδήλωτο ετήσιο εισόδημα για κάθε ΑΦΜ ή ομάδες ΑΦΜ.

Πέρα από το τεχνικό κομμάτι που θα αναλάβει η επιτροπή, θα υπάρξει και νομοθετική ρύθμιση. Μάλιστα, το περιεχόμενο της φαίνεται να έχει ήδη κοινοποιηθεί στους «θεσμούς». Όπως αναφέρεται και στην απόφαση Βαρουφάκη, «τα μέλη της ομα΄δας εργασίας, επιφορτίζονται επιπλέον με την εκπόνηση πρότασης νομοθετικής ρύθμισης στο πλαίσιο της οποίας θα θεσμοθετείται η ελεγκτική διαδικασία, καθώς και η αξιοποίησή της από την πολιτική ηγεσία, με σκοπό την άμεση είσπραξη των φόρων που αναλογούν σε αποκρυβείσα ύλη». Ουσιαστικά, μέσω της απόφασης, προαναγγέλλεται ασφυκτικό πρέσινγκ σε όσους θα εμφανιστούν στις λίστες των μαζικών ηλεκτρονικών διασταυρώσεων. Όσοι θα εμφανίζονται να μην μπορούν να δικαιολογήσουν καταθέσεις με βάση τα εισοδήματα, θα καλούνται να πληρώσουν για να γλιτώσουν. Ο εισπρακτικός πήχης έχει μπει πολύ ψηλά καθώς στο πρώτο email Βαρουφάκη προς τους δανειστές είχε εγγραφεί ως στόχος ποσό της τάξεως των 800 εκατομμυρίων ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ