To 2015 φέρνει αυξήσεις φόρου ακόμη και 30% -Δείτε για ποιους (αναλυτικά παραδείγματα)

To 2015 φέρνει αυξήσεις φόρου ακόμη και 30% -Δείτε για ποιους (αναλυτικά παραδείγματα)
Αν νομίζετε ότι το 2015 θα φέρει φορολογικές ελαφρύνσεις για όλους, καλύτερα να το ξεχάσετε από τώρα. Με τα εκκαθαριστικά της επόμενης χρονιάς ενεργοποιούνται «κρυφές διατάξεις» της νέας φορολογικής νομοθεσίας οι οποίες φέρνουν αυξήσεις φόρου ακόμη και κατά 30%. Οι αυξήσεις αυτές «χτυπούν» κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα και τους εργαζόμενους που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα κάνοντας περισσότερες από μια δουλειές.

Τι είναι αυτό που έχει αλλάξει;

Με το νέο φορολογικό νόμο (4172/2013), άλλαξαν οι προϋποθέσεις για να θεωρηθεί το εισόδημα από ατομική εμπορική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες:

Όπως αναφέρεται στο άρθρο 12 . (Εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις):

«1. Το ακαθάριστο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις περιλαμβάνει τα πάσης φύσεως εισοδήματα σε χρήμα ή σε είδος που αποκτώνται στο πλαίσιο υφιστάμενης, παρελθούσας ή μελλοντικής εργασιακής σχέσης.

2. Για τους σκοπούς του Κ.Φ.Ε., εργασιακή σχέση υφίσταται όταν ένα φυσικό πρόσωπο παρέχει υπηρεσίες:

α) …………

στ) βάσει έγγραφων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών ή συμβάσεων έργου, με φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες τα οποία δεν υπερβαίνουν τα τρία (3) ή, εφόσον υπερβαίνουν τον αριθμό αυτόν, ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) του ακαθάριστου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα προέρχεται από ένα (1) από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που λαμβάνουν τις εν λόγω υπηρεσίες και εφόσον δεν έχει την εμπορική ιδιότητα, ούτε διατηρεί επαγγελματική εγκατάσταση που είναι διαφορετική από την κατοικία του. Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση που ο φορολογούμενος αποκτά εισόδημα από μισθωτή εργασία, σύμφωνα με μία από τις περιπτώσεις α' έως ε' του παρόντος άρθρου. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα μπορούν να προβλέπονται περαιτέρω προϋποθέσεις και να καθορίζονται όλες οι αναγκαίες λεπτομέρειες για την εφαρμογή αυτής της περίπτωσης.

Τι μας λέει ο καινούργιος νόμος; Ότι όποιος εισπράττει και μισθό και εισόδημα από μπλοκάκι, ενώ μέχρι σήμερα ολόκληρο το εισόδημά του φορολογούνταν με την κλίμακα των μισθωτών (υπό την προϋπόθεση ότι πληρούσε τις βασικές παραδοχές δηλαδή να μην έχει περισσότερους από τρεις εργοδότες), στο εξής θα φορολογείται για το εισόδημα από μπλοκάκι με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ. Αυτό θα εκτινάξει τον φόρο ειδικά για όσους έχουν μισθούς της τάξεως των 400-500 ευρώ (σ.σ είναι κυρίως οι ημιαπασχολούμενοι οι οποίοι ξεπερνούν πλέον τους 400.000) και προσπαθούν να ενισχύσουν το εισόδημά τους με «μπλοκάκι» ή «απόδειξη δαπάνης». Γιατί;

Δείτε τα αναλυτικά παραδείγματα του fpress.gr ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ