Όλα για τα τέλη κυκλοφορίας, τα τεκμήρια, τις δηλώσεις - Απαντήσεις σε 57 ερωτήματα

Όλα για τα τέλη κυκλοφορίας, τα τεκμήρια, τις δηλώσεις - Απαντήσεις σε 57 ερωτήματα
Είτε τη Δευτέρα, είτε μερικές ημέρες αργότερα σε περίπτωση που ανακοινωθεί παράταση, η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα ολοκληρωθεί. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ξεμπερδεύουμε με τις φορολογικές μας υποχρεώσεις. Περισσότεροι από 100.000 Έλληνες θα κληθούν για έλεγχο στις εφορίες. Ποια δικαιολογητικά θα πρέπει να έχουν μαζί τους; Δεκάδες χιλιάδες θα παραλάβουν εξαιρετικά φουσκωμένα εκκαθαριστικά φόρου ακινήτων και θα αποφασίσουν να μεταβιβάσουν τα ακίνητα στα παιδιά ή στους συγγενείς τους για να «μοιραστούν» τον φόρο. Πόσα θα χρειαστεί να πληρώσουν σε έξοδα; Αυτά και πολλά ακόμη ζητήματα, αντιμετωπίζονται με τον οδηγό φορολογικής επιβίωσης που δημοσίευσε η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων

Στο κείμενο που ακολουθεί θα βρείτε απαντήσεις στα ακόλουθα ζητήματα:

1. Ποια είναι τα δικαιολογητικά που υποχρεούνται να υποβάλλουν τα φυσικά πρόσωπα μαζί με τη δήλωσή τους. Επειδή η δήλωση υποβλήθηκε ηλεκτρονικά, δεν σημαίνει ότι καταργήθηκε η υποχρέωση συλλογής των δικαιολογητικών. Στις απαντήσεις που ενσωματώνονται θα δείτε ποια χαρτιά πρέπει να υπάρχουν για να περάσετε χωρίς προβλήματα τη διαδικασία του ελέγχου

2. Τι γίνεται σε περίπτωση που κάποιος αποφασίσει να εκχωρήσει ενοίκια του 2013 τα οποία δεν εισπράχθηκαν. Στην απάντηση περιγράφεται όλη η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος σε περίπτωση που η εκχώρηση των ενοικίων γίνει μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης (ναι επιτρέπεται, θα πρέπει να γίνει νέα εκκαθάριση της δήλωσης και όλη τη διαδικασία θα την βρείτε στη σχετική απάντηση)

3. Τι θα γίνει σε περίπτωση που κάποιος δωρίσει με γονική παροχή ή αποκτήσει με κληρονομιά πρώτη κατοικία. Ο οδηγός έχει όλες τις λεπτομέρειες για τον υπολογισμό του φόρου, για τα αφορολόγητα αλλά για τον τρόπο πληρωμής του φόρου.

4. Αναλυτικές οδηγίες υπάρχουν και για τον φόρο που επιβάλλεται στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Πρόκειται για ένα νέο καθεστώς φορολόγησης καθώς ο συντελεστής από το 10% μειώθηκε στο 3% ενώ μπήκε στη ζωή μας ο φόρος υπεραξίας.

5. Πολύ χρήσιμο θα φανεί το κεφάλαιο για την απαλλαγή από τους φόρους μεταβίβασης σε περίπτωση απόκτησης πρώτης κατοικίας. Το αφορολόγητο έχει παραμείνει και χορηγείται τόσο σε περίπτωση απόκτησης της κατοικίας με γονική παροχή και με κληρονομιά.

6. Τα τέλη κυκλοφορίας έρχονται. Τον Δεκέμβριο θα είναι κοντά μας. Δείτε αναλυτικές οδηγίες για τη διαδικασία πληρωμής, για τα αυτοκίνητα που εξαιρούνται από τα τέλη αλλά και για τις ποινές που επιβάλλονται σε περίπτωση μη έγκαιρης πληρωμής

7. Εξαιρετικό ενδιαφέρον θα έχουν και φέτος οι οδηγίες για τη θέση ενός οχήματος σε ακινησία. Στο κείμενο που ακολουθεί, θα βρείτε και αναλυτικές πληροφορίες για το πότε μπορεί ένα όχημα να μπει σε καθεστώς προσωρινής κυκλοφορίας με τις πινακίδες Μ. ΠΡΟΣΟΧΗ: το καθεστώς έχει αλλάξει προς το δυσμενέστερο. Δείτε το νέο καθεστώς .

ΤΟΝ ΠΛΗΡΗ ΟΔΗΓΟ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟΝ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ