Εφορία: Αυτόματα η συμπλήρωση του Ε9 για δωρεές και γονικές παροχές ακινήτων

Εφορία: Αυτόματα η συμπλήρωση του Ε9 για δωρεές και γονικές παροχές ακινήτων

Η διαδικασία

Από τον Ιούλιο το Ε9 θα συμπληρώνεται αυτόματα για όλες τις περιπτώσεις δωρεών και γονικών παροχών ακινήτων που διενεργούνται μέσω της πλατφόρμας myPROPERTY.

Η αρχή έγινε πέρυσι με την αυτόματη συμπλήρωση του Ε9 στις περιπτώσεις αγοραπωλησιών ακινήτων, επεκτάθηκε σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις γονικών παροχών και δωρεών και τώρα η ΑΑΔΕ προετοιμάζει, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της, την επέκταση των αυτοματοποιημένων διαδικασιών για όλες τις δωρεές και γονικές παροχές.

Με την πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία αποφεύγονται αφενός λάθη τα οποία σε πολλές περιπτώσεις οδηγούσαν σε υψηλό ΕΝΦΙΑ, αφετέρου δεν χρειάζεται να πάει κάποιος σε λογιστή για τη συμπλήρωση του εντύπου. Παράλληλα, για τους πωλητές αυτόματα «φεύγει» από το Ε9 το ακίνητο που πώλησαν. Σημειώνεται ότι αρκετοί ξεχνούσαν να τροποποιήσουν το Ε9, με αποτέλεσμα να βλέπουν τον ΕΝΦΙΑ στα ίδια επίπεδα και πριν από την πώληση του ακινήτου.

Πριν από την ψηφιακή υποβολή της δήλωσης φόρου δωρεάς ή γονικής παροχής ακινήτων μέσω της εφαρμογής myPROPERTY είναι απαραίτητη η επικαιροποίηση από τον δωρητή/γονέα των στοιχείων του μεταβιβαζόμενου ακινήτου στην τρέχουσα περιουσιακή κατάσταση που εμφανίζεται στο Περιουσιολόγιο.

Η διαδικασία

Με την ανάρτηση του συμβολαίου από τον συμβολαιογράφο στην εφαρμογή myPROPERTY δημιουργείται αυτόματα δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) για κάθε συμβαλλόμενο –δωρητή/γονέα και δωρεοδόχο/τέκνο– με τις μεταβολές της ακίνητης περιουσίας. Στη δήλωση στοιχείων ακινήτων που δημιουργείται αυτόματα ισχύουν τα εξής:

• Για τον δωρητή/γονέα, τα πεδία της δήλωσης στοιχείων ακινήτων που αφορούν την περιγραφή του ακινήτου συμπληρώνονται με τα στοιχεία που αντιστοιχούν στον Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) του μεταβιβαζόμενου ακινήτου και αντλούνται από την τρέχουσα περιουσιακή κατάσταση της ακίνητης περιουσίας του στο ΟΠΣ Περιουσιολογίου Ακινήτων. Η στήλη «Κωδικός μεταβολής» συμπληρώνεται με τον κωδικό 3 (διαγραφή ακινήτου).

• Για τον δωρεοδόχο/τέκνο, τα πεδία της δήλωσης στοιχείων ακινήτων που αφορούν την περιγραφή του ακινήτου συμπληρώνονται με τα στοιχεία που αντιστοιχούν στον ΑΤΑΚ του μεταβιβαζόμενου ακινήτου και αντλούνται από την τρέχουσα περιουσιακή κατάσταση της ακίνητης περιουσίας του δωρητή/γονέα στο ΟΠΣ Περιουσιολογίου Ακινήτων. Η στήλη «Κωδικός μεταβολής» συμπληρώνεται με τον κωδικό 1 (δήλωση νέου ακινήτου).

• Για όλους τους συμβαλλομένους, τα πεδία της δήλωσης στοιχείων ακινήτων «Αριθμός συμβολαίου», «ΑΦΜ συμβολαιογράφου» και «Ημερομηνία συμβολαίου» συμπληρώνονται με τα στοιχεία που αντλούνται από την εφαρμογή myPROPERTY. Στο πεδίο «Σημειώσεις του φορολογουμένου» αναγράφεται η φράση «Αυτόματη δημιουργία δήλωσης Ε9 από το myPROPERTY».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ