ΠΝΟ: Πανελλαδική απεργία - «Δένουν» τα πλοία στα λιμάνια για 48 ώρες την Τετάρτη 8/2

ΠΝΟ: Πανελλαδική απεργία - «Δένουν» τα πλοία στα λιμάνια για 48 ώρες την Τετάρτη 8/2

Η υπογραφή των Συλλογικών Συμβάσεων Ναυτικής Εργασίας, στα πλοία όλων των κατηγοριών, για το έτος 2023, κύριο αίτημα του Σωματείου.

Πανελλαδική 48ωρη προειδοποιητική απεργία στα πλοία όλων των κατηγοριών, από 06:01 της 8ης Φεβρουαρίου, ημέρα Τετάρτη, μέχρι και τις 06:00 της 10ης Φεβρουαρίου, ημέρα Παρασκευή, αποφάσισε ομόφωνα, με μυστική ψηφοφορία, κατά τη σημερινή συνεδρίασή της η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), «συνεπεία της αρνητικής συμπεριφοράς της εργοδοσίας και της αδιαφορίας των υπευθύνων».

Όπως εξηγεί, έλαβε υπόψη της «την πλήρη απροθυμία και την άρνηση» της εργοδοτικής πλευράς να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση και υπογραφή των Συλλογικών Συμβάσεων Ναυτικής Εργασίας, στα πλοία όλων των κατηγοριών, για το έτος 2023, «παρά το γεγονός ότι έγκαιρα προ 3μήνου τούς είχαν αποσταλεί απόλυτα θεμελιωμένα, με ταυτόχρονη κοινοποίηση στα αρμόδια υπουργεία, τα οικονομικά, θεσμικά και κλαδικά αιτήματά μας».

Επίσης, έλαβε υπόψη της το «πρωταρχικό, καίριας και ζωτικής σημασίας» για την ομοσπονδία πάγιο αίτημα για την ουσιαστική τροποποίηση και αναβάθμιση των διατάξεων του νόμου που αφορούν τις οργανικές συνθέσεις των επιβατηγών πλοίων σύμφωνα με τις πραγματικές τους ανάγκες, ώστε να διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας των Ελλήνων ναυτικών και κυρίως η ασφάλεια του ίδιου του πλοίου και των επιβαινόντων.

Σύμφωνα με την ΠΝΟ, «η καταπολέμηση της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας είναι επίσης θέμα άμεσης προτεραιότητας και το Γραφείο Εύρεσης Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) πρέπει να ανταποκριθεί επιτέλους στον ρόλο για τον οποίο και ιδρύθηκε, καλύπτοντας όλα τα προβλήματα που συνδέονται με την πρόσληψη, ναυτολόγηση, απασχόληση και απόλυση των ναυτικών μας. Η καθιέρωση πάγιου συστήματος ουσιαστικής οικονομικής ενίσχυσης και προστασίας των ανέργων ναυτικών επιβάλει την άμεση αύξηση του προβλεπόμενου μηνιαίου επιδόματος ανεργίας των ναυτικών σε 650€ για τους άγαμους και 850€ για τους έγγαμους, προσαυξανόμενο κατά 150€ για κάθε εξαρτώμενο πρόσωπο, ώστε να καλύπτονται οι πραγματικές τους ανάγκες με ταυτόχρονη εξασφάλιση δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους ίδιους και τις οικογένειές τους».

Η ομοσπονδία καλεί την κυβέρνηση και την εργοδοσία «να αφήσουν κατά μέρος την αρνητική τους στάση και να δώσουν επιτέλους λύσεις στα φλέγοντα προβλήματα του κλάδου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ