Δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις για το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Τι θα προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που έρχεται μέσα στα επόμενα 24ωρα για το πρόγραμμα επιδότησης εργασίας που ενεργοποιείται από την 1η Ιουνίου

Δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις για το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Ποιες επιχειρήσεις θα μπορούν να κάνουν χρήση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ; Τι θα ισχύσει για τους εργοδότες που απασχολούν εποχικό προσωπικό; Ποιες απαγορεύσεις θα προβλέπει ο νόμος; Γιατί οι καθαρές αποδοχές δεν θα μπορούν να μειωθούν κάτω από τα 550 ευρώ καθαρά όσες και αν είναι οι ώρες απασχόλησης; Δείτε όλες τις απαντήσεις σε 10 ερωτήματα που θα προκύψουν ενόψει της ενεργοποίησης του νέου προγράμματος από την 1η Ιουνίου

  1. Για πόσο χρονικό διάστημα θα ισχύει το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ;

Η χρονική περίοδος εφαρμογής είναι από την 1η Ιουνίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.

  1. Έχουν όλες οι επιχειρήσεις δικαίωμα συμμετοχής;

Ναι. Ο ΚΑΔ δεν παίζει ρόλο. Αρκεί όμως να πληροί κάποιος το κριτήριο της μείωσης του τζίρου κατά 20% για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα μπορεί να ζητήσει από τον εργαζόμενο να εργαστεί με μειωμένο έως και κατά 50% ωράριο. Άρα, δικαίωμα συμμετοχής στο μηχανισμό έχουν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), που παρουσιάζουν πτώση τζίρου ως εξής:

  1. Για τον Ιούνιο, πτώση τζίρου τουλάχιστον 20% αθροιστικά για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.
  2. Για τον Ιούλιο, πτώση τζίρου τουλάχιστον 20% αθροιστικά για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο.
  3. Για τον Αύγουστο, πτώση τζίρου τουλάχιστον 20% αθροιστικά για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο.
  4. Για τον Σεπτέμβριο, πτώση τζίρου τουλάχιστον 20% αθροιστικά για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο.
  1. Ποιες θα είναι οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων;

Κάθε μήνα, οι επιχειρήσεις θα δηλώνουν τους εργαζόμενους που θέτουν σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης και τα στοιχεία τζίρου των προηγούμενων μηνών, ώστε να επιβεβαιωθεί η δυνατότητα συμμετοχής τους. Τα στοιχεία αυτά θα συγκρίνονται με τους αντίστοιχους μήνες των προηγούμενων τριών ετών, ώστε να προκύπτει η πτώση τζίρου (με αυξημένη βαρύτητα στα στοιχεία του 2019). Σε περίπτωση επιχειρήσεων που άνοιξαν πρόσφατα, θα συγκρίνονται με τα στοιχεία τζίρου των προηγούμενων μηνών, που είναι διαθέσιμα. Επιχειρήσεις που λειτουργούν για πρώτη φορά και δεν έχουν καταγράψει τους προηγούμενους μήνες έσοδα έχουν δικαίωμα συμμετοχής.

  1. Ποιο είναι το βασικό δικαίωμα που δίνεται στον εργοδότη;

Ο εργοδότης θα έχει το δικαίωμα να περιορίσει το χρόνο εργασίας του εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, χωρίς μεταβολή της σχέσεως εργασίας.

  1. Και τι θα κερδίζει ο εργαζόμενος;

Για το χρόνο που δεν εργάζεται ο εργαζόμενος, ο κρατικός προϋπολογισμός θα ενισχύει τον ίδιο τον εργαζόμενο, καλύπτοντας το 60% της αμοιβής του, που αντιστοιχεί στο διάστημα αυτό. Η αμοιβή αυτή δεν έχει περιορισμό προς τα πάνω, ενώ, σε περίπτωση που η καθαρή αμοιβή, μετά την προσαρμογή, υπολείπεται του κατώτατου μισθού, η διαφορά αυτή θα καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το κράτος.

  1. Μπορεί ο εργοδότης να ζητήσει μείωση ωραρίου από όλους τους εργαζόμενους; Και τι γίνεται με τις εποχικές επιχειρήσεις;

Δυνατότητα συμμετοχής στο σχήμα θα έχουν όλοι οι υφιστάμενοι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης των εν λόγω επιχειρήσεων. Επίσης, για τις εποχικές επιχειρήσεις, θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής όλοι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που θα προσληφθούν, μέχρι τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης που είχαν πέρυσι τον αντίστοιχο μήνα.

  1. Για ποιες αλλαγές υπάρχει απαγορευτικό;
  • Δεν δίνεται η δυνατότητα μετατροπής σχέσεως εργασίας από μερική απασχόληση σε πλήρη.
  • Για όσο διάστημα ο εργαζόμενος βρίσκεται σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης, ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας ούτε σε μείωση του ύψους της αμοιβής του εργαζομένου.
  1. Τι ισχύει για τις ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνει ο εργοδότης;

Ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζομένου (επί του 100% που προβλέπεται στη σύμβαση εργασίας).

  1. Πώς μπορώ να υπολογίσω πόσα χρήματα θα εισπράττω ως εργαζόμενος αν μου ζητηθεί να δουλεύω για λιγότερες ώρες;

Κάνοντας χρήση του εργαλείου του fpress.gr το οποίο κάνει όλους τους απαραίτητους υπολογισμούς.

  1. Και αν είμαι εργοδότης και θέλω να ενημερωθώ για το πόσα χρήματα θα γλιτώσω μειώνοντας τις ώρες απασχόλησης του εργαζόμενου;

Και πάλι θα κάνετε χρήση του εργαλείου του fpress.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ