Μύθοι και αλήθειες για τους μισθούς των 25άρηδων

Ο υποκατώτατος, το αυξημένο εργοδοτικό κόστος και οι επιδοτήσεις εισφορών - Οι φόβοι για "πάγωμα" προσλήψεων ή μετατροπές συμβάσεων σε μερικής απασχόλησης

Μύθοι και αλήθειες για τους μισθούς των 25άρηδων

Οι έξι στους 10 νέοι ηλικίας κάτω των 25 ετών έχουν σταθεί τυχεροί και έχουν κατορθώσει να βρουν μια δουλειά, έστω και αν αυτή είναι μερικής απασχόλησης με 215 ευρώ καθαρά. Οι τέσσερις στους 10 δεν είναι μέχρι τώρα τόσο τυχεροί και παραμένουν άνεργοι. Με δεδομένο αυτό το σκηνικό, η κυβέρνηση έρχεται να «ανακατέψει» την τράπουλα. Από τη μία στέλνει το μήνυμα στους εργοδότες ότι επίκειται κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και από την άλλη υπόσχεται επιδοτήσεις στους εργοδότες που θα φτάσουν να αντιστοιχούν στο 100% των ασφαλιστικών εισφορών ώστε αυτό να λειτουργήσει ως κίνητρο για προσλήψεις.

Ο υποκατώτατος μισθός διαμορφώνεται σήμερα στα 511 ευρώ μεικτά ή περίπου στα 429 ευρώ αν αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές του εργαζόμενου. Κατάργηση του υποκατώτατου μισθού σημαίνει ότι ο 20άρης (τόσο αυτός που εργάζεται ήδη όσο και αυτός που θα προσληφθεί μετά την αλλαγή του πλαισίου) θα αμείβεται πλέον με 586 ευρώ μεικτά ή και περισσότερα αν υπάρξει και απόφαση για αύξηση του κατώτατου μισθού.

Αν υποτεθεί ότι υπάρξει και μια αύξηση 4% στο κατώτατο μισθό (ποσοστό που κρίνεται αρκετά αισιόδοξο δεδομένων των στοιχείων που υπάρχουν για την πορεία του πληθωρισμού και της παραγωγικότητας εργασίας) το κόστος για τον εργοδότη που απασχολεί 20αρη, θα αυξηθεί 1715 ευρώ. Και αυτό γιατί:

  1. Ο μεικτός μισθός θα ανέλθει στα 586 ευρώ ή στα 609 ευρώ αν υπάρξει και αύξηση της τάξεως του 4%.
  2. Οι εργοδοτικές εισφορές, θα αυξηθούν από τα 127,75 στα 152,25 ευρώ.
  3. Το συνολικό κόστος του εργοδότη, ανεβαίνει ατπό τα 638,75 στα 761,25 ευρώ ανά μήνα.
  4. Με την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του μέτρου, ο εργοδότης θα δικαιούται 1065 ευρώ σε ετήσια βάση. Το πραγματικό κόστος για τον εργοδότη θα ανέλθει περίπου στα 700 ευρώ και μένει να φανεί αν θα το επωμιστεί ή όχι.
  5. Με την επιδότηση των εισφορών κατά 100%, στην ουσία το συνολικό κόστος θα είναι χαμηλότερο σε σχέση με αυτό που υπάρχει σήμερα. Δηλαδή, ενώ σήμερα ο εργοδότης πληρώνει 638 ευρώ τον μήνα για τον μισθό του εργαζόμενου και τις εργοδοτικές εισφορές, με το νέο σύστημα θα πληρώνει συνολικά 609 ευρώ ή όσο θα είναι ο νέος κατώτατος μισθός. Και αυτό διότι το σύνολο των εργοδοτικών εισφορών, θα το καταβάλλει το δημόσιο μέσω της επιδότησης. Το ερώτημα που θα απαντηθεί το επόμενο διάστημα είναι αν η επιδότηση θα αφορά μόνο σε καινούργιες θέσεις απασχόλησης ή και στους υφιστάμενους 20άρηδες. Στην πρώτη περίπτωση είναι ένα ερώτημα το τι θα γίνει με τους νέους που ήδη έχουν κατορθώσει να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ