Ποιοι κλάδοι προσλαμβάνουν άτομα για εργασία

Αισιόδοξοι εμφανίζονται οι Έλληνες εργοδότες

Ποιοι κλάδοι προσλαμβάνουν άτομα για εργασία

Οι ισχυρότερες αγορές εργασίας αναμένονται σε τρεις τομείς, με Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του +23% στον τομέα Χρηματοοικονομικά, Ασφάλειες, Ακίνητη Περιουσία και Παροχή Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις, +21% στον τομέα της Γεωργίας και +11% στο Εμπόριο.

 


Αισιόδοξες προθέσεις προσλήψεων καταγράφουν οι Έλληνες εργοδότες για το προσεχές τρίμηνο, σύμφωνα με έρευνα της Manpower.

Όπως σημειώνει «σε συνέχεια της εποχικής προσαρμογής των δεδομένων, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης ανέρχονται σε +11%, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί εδώ και οκτώ και πλέον χρόνια και εμφανίζονται βελτιωμένες κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016».

Σύμφωνα με την κ. Φανή Κλειδά, διευθύνουσα σύμβουλο της ManpowerGroup «οι συνεχείς αναφορές για θετικές προθέσεις προσλήψεων -καθώς και για τους επόμενους τρεις μήνες σχεδόν ένας στους τέσσερις εργοδότες που συμμετείχε στην έρευνα στοχεύει στην αύξηση προσλήψεων- καταδεικνύουν ότι οι εργοδότες συνδέουν την εταιρική ανάπτυξη με την απόκτηση ταλαντούχων υποψηφίων. Ειδικότερα, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα διασφαλίσουν την υγιή ανάπτυξη επενδύοντας στους κατάλληλους υποψηφίους».

Συγκρίσεις ανά Τομέα

Οι εργοδότες και στους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας προβλέπουν αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων κατά το Γ' Τρίμηνο του 2017. Η ισχυρότερη αγορά εργασίας προβλέπεται στον τομέα Χρηματοοικονομικά, Ασφάλειες, Ακίνητη Περιουσία και Παροχή Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις, όπου οι εργοδότες καταγράφουν σταθερές Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης ύψους +23%.

Οι εργοδότες του κλάδου της Γεωργίας επίσης προβλέπουν σταθερή αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, καταγράφοντας Προοπτικές της τάξης του +21%, ενώ Προοπτικές ύψους +11% καταγράφονται τόσο στον τομέα Βιομηχανίας / Παραγωγής όσο και στον τομέα του Εμπορίου (Χονδρική & Λιανική).
Παράλληλα, αναμένεται μέτρια αύξηση των θέσεων εργασίας στον τομέα Δημόσιο & Κοινωνικές Υπηρεσίες, όπου οι Προοπτικές ανέρχονται σε +7%, καθώς και στον τομέα Κατασκευών και τον τομέα Μεταφορών και Επικοινωνιών, με Προοπτικές της τάξης του +5%. Οι πιο επιφυλακτικές Προοπτικές, της τάξης του +3%, καταγράφονται από τους εργοδότες του τομέα Ηλεκτρισμός, Φυσικό Αέριο & Ύδρευση.

Οι προοπτικές προσλήψεων περιορίζονται σε πέντε από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Οι πιο αξιοσημείωτες μειώσεις, 4 και 3 ποσοστιαίων μονάδων, καταγράφονται στον τομέα Μεταφορών και Επικοινωνιών και τον τομέα του Τουρισμού, αντίστοιχα. Στο μεταξύ, καταγράφονται ενισχυμένες προοπτικές προσλήψεων σε τέσσερις τομείς, μεταξύ των οποίων αυξήσεις της τάξης των 10 ποσοστιαίων μονάδων τόσο στον τομέα της Γεωργίας όσο και στον τομέα Χρηματοοικονομικά, Ασφάλειες, Ακίνητη Περιουσία και Παροχή Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις.

Συγκρίσεις ανά μέγεθος οργανισμού

Προβλέπεται αύξηση των θέσεων εργασίας και στις τέσσερις κατηγορίες μεγέθους οργανισμού κατά τους προσεχείς τρεις μήνες. Την ισχυρότερη αγορά εργασίας αναμένουν οι εργοδότες των Μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίοι αναφέρουν Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του +25%. Οι εργοδότες στις Μεσαίες επιχειρήσεις προβλέπουν σταθερή αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων τους, με Προοπτικές της τάξης του +16%, ενώ οι Προοπτικές των εργοδοτών στις Μικρές και Πολύ Μικρές επιχειρήσεις είναι της τάξης του +8% και +3%, αντίστοιχα.

Σε σύγκριση με το Β' Τρίμηνο του 2017, οι εργοδότες στις Πολύ Μικρές επιχειρήσεις αναφέρουν βελτίωση 6 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ οι Προοπτικές για τους εργοδότες στις Μεγάλες επιχειρήσεις εμφανίζονται ενισχυμένες κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες. Ωστόσο, οι εργοδότες στις Μεσαίες επιχειρήσεις καταγράφουν μείωση της τάξης των 5 ποσοστιαίων μονάδων. Τέλος, οι εργοδότες στις Μικρές επιχειρήσεις δεν αναφέρουν κάποια αλλαγή.

Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι Προοπτικές βελτιώνονται και για τις τέσσερις κατηγορίες μεγέθους οργανισμού. Οι εργοδότες στις Πολύ Μικρές επιχειρήσεις αναφέρουν αύξηση 6 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ οι Προοπτικές για τους εργοδότες στις Μικρές επιχειρήσεις εμφανίζονται ενισχυμένες κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Στο μεταξύ, καταγράφονται αυξήσεις της τάξης των 4 και 3 ποσοστιαίων μονάδων από τους εργοδότες στις Μεγάλες και Μεσαίες επιχειρήσεις, αντίστοιχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ