Οι δεσμοί ΕΧΑΕ- Morgan Stanley και η διέξοδος των επιχειρήσεων για φθηνό χρήμα

Οι δεσμοί ΕΧΑΕ- Morgan Stanley και η διέξοδος των επιχειρήσεων για φθηνό χρήμα

Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί διέξοδο φθηνού χρήματος για τις επιχειρήσεις

Σε μία περίοδο που οι κεντρικοί τραπεζίτες επιμένουν στην τακτική των επιθετικών αυξήσεων επιτοκίων και περαιτέρω επιβάρυνσης του κόστους χρήματος, σε αυτήν που το Βερολίνο επιχειρεί να ξανά" σφίξει" τον δημοσιονομικό "κορσέ" στις πιο αδύναμες χώρες της Ευρώπης, το Ταμείο Ανάκαμψης εξασφαλίζει χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων με επιτόκιο μόλις 0,9%. Σε ότι αφορά την εγχώρια επιχειρηματικότητα, στο Ταμείο έχουν υποβληθεί για δανειοδότηση 150 επενδυτικά προγράμματα προϋπολογισμού 6,8 δισ. ωστόσο οι εκταμιεύσεις έχουν φτάσει (συνολικά/επιχορηγήσεις και δάνεια) τα 7,5 δισ. ενώ τελευταία υπεβλήθη και νέο αίτημα για άλλα 3,65 δισ. Προφανές το πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις (αρκεί ένας απλός συγκριτικός υπολογισμός κόστους χρηματοδότησης μέσω NGEu- τραπεζών) θυμίζοντας πως το σχετικό πρόγραμμα λήγει σε 4 χρόνια, με την χώρα μας να έχει λαμβάνειν 17,8 δισ. με τη μορφή επιχορηγήσεων και 12,7 δισ. σε δάνεια.


ΕΧΑΕ: Επιμένει με Morgan Stanley

Εκ νέου στη Morgan Stanley ανατέθηκε η διοργάνωση και του δεύτερου επενδυτικού κύκλου της ΕΧΑΕ, στο Λονδίνο. Το γεγονός και μόνον πως αφήνονται "εκτός παιδιάς" επενδυτικά σπίτια μεγέθους μίας JPMC, μίας Goldman Sachs ή και BofA πέρα από την διακριτή δυσαρέσκεια αυτών (και όχι μόνον ) των ξένων γεννά και εύλογα ερωτήματα για την ειδικού χαρακτήρα σχέση, που διαμορφώνεται από την διοίκηση της ΕΧΑΕ με την Morgan Stanley. Μένει να φανεί με ποιον οίκο θα συνεργαστεί για την διοργάνωση 3 εκδηλώσεων ειδικά για mid caps, που προγραμματίζονται σε Γενεύη (13/6), Παρίσι (22/6) και Φρανκφούρτη (31/10). Παράλληλα η διοίκηση της ΕΧΑΕ θα συμμετάσχει με 3 θεματικές ενότητες στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Στο πλαίσιο "εξωστρέφειας" του ΧΑ, θα παρουσιαστεί ο νέος δείκτης MSCI GR. Rebased Index σε Λονδίνο, Παρίσι (τέλος Απριλίου) και στην Αθήνα (9/5). ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Mytilineos, Motor Oil, Jumbo, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική, ΔΕΗ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή η 10άδα (ουσιαστικά η ίδια με του MSCI Standard Greece).


Cenergy Holdings/Viohalco: κάντο όπως η...Mytilineos

Δεν υπάρχει έργο στα "ενεργειακά" διεθνώς, που να μην αναλαμβάνει η Cenergy Holdings (Ελληνικά Καλώδια- Σωληνουργεία Κορίνθου) ή άλλες εταιρείες του ομίλου Viohalco. Με συνεισφορά-σχεδόν- στο 1% του ΑΕΠ ο όμιλος και όμως η "τιμολόγηση" του στο χρηματιστηριακό ταμπλώ είναι εξαιρετικά δυσανάλογη. Στα 1,08 δισ. ( ! ) η Viohalco, στα 623,7 εκατ. (!!) η ElvalHalcor, στα 744,5 εκατ. ( !!! ) η Cenergy Holdings, ακραία στρέβλωση σύμφωνα με αναλυτές που παρακολουθούν τον όμιλο. Ενας από τους λόγους, σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές, είναι η πολυδαίδαλη, εξαιρετικά πολύπλοκη, σύνθετη μορφή του ομίλου που λειτουργεί αποτρεπτικά για έναν ξένο διαχειριστή να τοποθετηθεί στα χαρτιά. Συν το free float απαγορευτικό επίσης.Στο πρόβλημα της δαιδαλώδους σύνθεσης είχε αναφερθεί ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, όταν στο πλαίσιο παρουσίασης του νέου μετασχηματισμού της Mytilineos, εξηγούσε γιατί καθιστά πιο "εύληπτες" (οικονομικά/επενδυτικά) τομείς, υπό-κλάδους, δραστηριότητες διαχωρίζοντας τες διακριτά μεταξύ τους. Οι ξένοι θέλουν "απλότητα" και αυτό δεν το έχουν οι εισηγμένες του ομίλου Viohalco, με συνέπεια να λειτουργούν αποτρεπτικά ως προς την ευκολότερη πρόσβαση funds.


Γερτρούδη-Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν... ...ωσεί παρούσα και στο Πεκίνο

Από κοινού με τον Εμανουέλ Μακρόν η γερμανίδα στην επίσκεψη τους στο Πεκίνο. Η πρόθεση της εύλογη, θεμιτή θα έλεγε ο κάθε καλόπιστος καθώς έτσι θα συμβόλιζε την ενότητα ( ; ) της Ευρώπηςστα μάτια του Σι Τζινπινγκ.Και ο μεν γάλλος πρόεδρος συναντήθηκε με τον κινέζο ομόλογο του, άσχετα εάν δεν βρήκε και τόσο ευήκοα ώτα στο θέμα του "Ουκρανικού" με συνέπεια οι φιλοδοξίες του για εποικοδομητικό διάλογο να περιοριστούν περισσότερο σε εθιμοτυπικό επίπεδο.Για τη πρόεδρο της Κομισιόν όμως η όποια προσπάθεια της αποδείχθηκε μεγάλο φιάσκο. Η Γερτρούδη-Ούρσουλα φον ντερ Λαϊεν δεν συμμετείχε καν στις συναντήσεις.Σημειολογικά- από την στιγμή, που εκπροσωπεί (υποτίθεται) την ενιαία ( ; ) Ευρώπη η ζημιά είναι πολύ μεγαλύτερη, σοβαρή και ουσιώδης απ' ότι φαίνεται. Γιατί δεν χάνει απλά η γερμανίδα, χαμένη είναι η Ευρώπη με το Πεκίνο να "δείχνει" πως δεν την υπολογίζει ως ενιαία δύναμη, για αυτό και προτάσσει κυρίως διακρατικές επαφές, συμφωνίες κ.λ.πΥποθέτω πως τα γνωρίζουν αυτά στην Αθήνα, πως τα έχουν κατά νου...

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ