Τρίγωνο Πανοράματος: Διεκδικεί πιστοποίηση ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης

Τρίγωνο Πανοράματος: Διεκδικεί πιστοποίηση ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης

Το τρίγωνο Πανοράματος αποτελεί μεν αδιάσπαστο μέρος του αυθεντικού γαστρονομικού DNA της Θεσσαλονίκης, αλλά η φήμη του ξεπερνά τα σύνορα της πόλης και φτάνει όχι μόνο στα διεθνή ΜΜΕ.

Το Τρίγωνο Πανοράματος (ή Τρίγωνο Θεσσαλονίκης) είναι κλασικό σιροπιαστό γλυκό και θεωρείται ότι πρωτοδημιουργήθηκε το 1960 από τον Ελενίδη, ο οποίος ποτέ δεν κατοχύρωσε τη συνταγή.

Σήμερα, το τρίγωνο Πανοράματος αποτελεί μεν αδιάσπαστο μέρος του αυθεντικού γαστρονομικού DNA της Θεσσαλονίκης, αλλά η φήμη του ξεπερνά τα σύνορα της πόλης και φτάνει όχι μόνο στα διεθνή ΜΜΕ.

Tον Φεβρουάριο του 2022 η διάσημη Ελληνοαμερικανίδα σεφ Νταϊάν Κοχύλας έλεγε στη βρετανική εφημερίδα Guardian ότι «η Θεσσαλονίκη αποκαλείται συχνά "γλυκειά μητέρα"» και η συντάκτις του άρθρου, Ελίζ Μόρτον, συμπλήρωνε ότι «με ένα τρίγωνο Πανοράματος στο χέρι, είναι εύκολο να καταλάβεις γιατί».

Ο δε σεφ Ρικ Στάιν, γνωστός για τα γαστρονομικά «προσκυνήματά» του ανά την Ευρώπη, τα οποία παρουσιάζει στο BBC, όχι απλά φρόντισε να δοκιμάσει το γλύκισμα «με το τραγανό και χρυσαφένιο φύλλο, βουτηγμένο στο σιρόπι και γεμισμένο με κρέμα» στο προάστιο όπου γεννήθηκε η γλυκειά συνταγή το 1956 -το Πανόραμα Θεσσαλονίκης- αλλά του αφιέρωσε και τη σελίδα 116 στο βιβλίο του «Rick Stein's Long Weekends: Over 100 New Recipes from My Travels Around Europe».

Τώρα, το παραδοσιακό γλυκό διεκδικεί την πιστοποίησή του ως Προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) στην ΕΕ.

Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μάριος Παπαδόπουλος, πρόεδρος της Συντεχνίας Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης, «το προϊόν αυτό έχει τρία χαρακτηριστικά που στοιχειοθετούν τη δυνατότητά του να πιστοποιηθεί ως ΠΓΕ: ιστορικότητα, αφού παράγεται στο Πανόραμα από το 1956 με βάση την πρώτη επίσημη καταγραφή του, διασπορά παραγωγής στα ζαχαροπλαστεία και αναγνωρισιμότητα σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Χθες καταθέσαμε τον φάκελο στο αρμόδιο υπουργείο και αφού αυτός ελεχθεί και γίνουν οι απαραίτητες συμπληρώσεις, θα προωθηθεί στην ΕΕ. Η διαδικασία απόκτησης του σήματος διαρκεί κατά μέσο όρο ένα με δύο χρόνια μετά την προώθηση του φακέλου, οπότε έχουμε δρόμο μπροστά μας», λέει ο Μάριος Παπαδόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως αναφέρεται και στον επίσημο ιστοτόπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι γεωγραφικές ενδείξεις προστατεύουν τα προϊόντα που φέρουν τη σήμανση ΠΓΕ από κατάχρηση ή απομίμηση της καταχωρισμένης ονομασίας και εγγυώνται στους καταναλωτές την πραγματική προέλευσή τους.

Διασφαλίζεται δε, ότι όλοι οι παραγωγοί της συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής έχουν συλλογικά δικαιώματα επί του προϊόντος, εφόσον πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ