EDPR: Εξαγοράζει το 70% της Kronos για την ανάπτυξη έργων ηλιακής ενέργειας στη Γερμανία

 EDPR: Εξαγοράζει το 70% της Kronos για την ανάπτυξη έργων ηλιακής ενέργειας στη Γερμανία

Η εταιρεία ανακοινώνει ότι κατέληξε σε συμφωνία για την εξαγορά του 70% της Kronos Solar Projects GmbH (Kronos)
Η εν λόγω συμφωνία δίνει τη δυνατότητα στην EDPR να εισέλθει στη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες, οι οποίες επωφελούνται από φιλόδοξους στόχους στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Η EDP Renewables, η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον κόσμο, σύναψε συμφωνία για την απόκτηση του 70% της Kronos Solar Projects GmbH (Kronos), μιας εταιρείας ανάπτυξης ηλιακών συστημάτων με έδρα τη Γερμανία. Η Kronos ανήκει επί του παρόντος εξ ολοκλήρου στους ιδρυτές της, οι οποίοι θα διατηρήσουν ποσοστό 30% στην εταιρεία και θα συνεχίσουν να συμμετέχουν στη διαχείρισή της.

Η Kronos διαθέτει μια ευέλικτη ομάδα ανάπτυξης με πολυετή τεχνογνωσία που απορρέει από μια πορεία που υπερβαίνει τα 1,4 GW με 80 έργα που τέθηκαν επιτυχώς σε λειτουργία και ένα χαρτοφυλάκιο ηλιακών έργων συνολικής ισχύος 9,4 GW (7,5 GWac) σε διάφορα στάδια ανάπτυξης στη Γερμανία (4,5 GW), τη Γαλλία (2,7 GW), τις Κάτω Χώρες (1,2 GW) και το Ηνωμένο Βασίλειο (0,9 GW). Από τα συνολικά 9,4 GW των υπό ανάπτυξη έργων, τα 0,2 GW είναι έτοιμα προς υλοποίηση.

Η EDPR εξαγοράζει το 70% της Kronos έναντι τιμήματος ύψους 250 εκατ. ευρώ που θα καταβληθεί κατά την ολοκλήρωση της συμφωνίας και τόκους λόγω επιτευχθέντων στόχων που θα καταβληθούν στους πωλητές κατά την περίοδο 2023-28, ανάλογα με την ηλιακή ισχύ που θα παραδώσει η ομάδα ανάπτυξης της Kronos κατά την περίοδο αυτή. Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης δικαιώματα προαίρεσης αγοράς/πώλησης επί του εναπομείναντος μειοψηφικού μεριδίου 30%, τα οποία μπορούν να ασκηθούν από το 2028 και μετά, με τιμή άσκησης που εξαρτάται από την πορεία των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που αναπτύσσει η Kronos κατά το εν λόγω έτος.

Η εν λόγω εξαγορά επιτρέπει στην EDPR να εισέλθει στις αγορές της Γερμανίας και των Κάτω Χωρών, οι οποίες επωφελούνται από φιλόδοξους στόχους στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δεδομένης της αυξημένης σημασίας που διαδραματίζουν η διασφάλιση του εφοδιασμού και η ενεργειακή ανεξαρτησία. Η Γερμανία, η οποία αποτελεί την αρχική αγορά της Kronos, αντιπροσωπεύει σχεδόν το 50% του εξαγορασθέντος χαρτοφυλακίου ανάπτυξης ηλιακής ενέργειας και η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα το "Easter Package" που χαρακτηρίζεται από φιλόδοξους στόχους δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με ΑΠΕ εγκατεστημένης ισχύος 360 GW έως το 2030. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η Γερμανία έχει δεσμευτεί να εγκαταστήσει 155 GW ηλιακής ισχύος, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 40% των αναμενόμενων προσθηκών ηλιακής ισχύος στην ΕΕ και καθιστώντας την μία από τις μεγαλύτερες και ταχύτερα αναπτυσσόμενες ηλιακές αγορές στον κόσμο. Με τη συμφωνία αυτή, η EDPR επεκτείνει την παρουσία της σε 12 αγορές στην Ευρώπη, οι οποίες συνολικά αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 90% της αναμενόμενης προσθήκης ηλιακής ισχύος στην ΕΕ έως το 2030.

Σύμφωνα με τον Miguel Stilwell d'Andrade, διευθύνοντα σύμβουλο της EDP: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποίηση για την επίτευξη αυτής της συμφωνίας με την Kronos, η οποία θα μας επιτρέψει να ξεκινήσουμε την πορεία μας στη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες, δύο αγορές με μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και να ενισχύσουμε παράλληλα τη θέση μας στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Έχουμε μεγάλες προσδοκίες ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, καθώς αποτελεί σημαντική αγορά στην Ευρώπη με ισχυρούς στόχους ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Με το επίτευγμα αυτό η EDP ενισχύει περαιτέρω τη θέση της στον τομέα της ηλιακής ενέργειας καθώς και τη δέσμευσή της για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης.»

Επιπλέον, η είσοδος σε αυτές τις νέες αγορές προσφέρει ευκαιρίες επέκτασης όχι μόνο στον τομέα της ηλιακής ενέργειας αλλά και σε άλλες τεχνολογίες, όπως η αιολική ενέργεια μέσω της υβριδοποίησης, νέων αιολικών αγωγών, του υδρογόνου και των τεχνολογιών αποθήκευσης.

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας υπόκειται σε ρυθμιστικές και άλλες συνήθεις υπάρχουσες προϋποθέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ