EDP: Θα επενδύσει 1,5 δισ. ευρώ σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην θάλασσα έως το 2025

EDP: Θα επενδύσει 1,5 δισ. ευρώ σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην θάλασσα έως το 2025

Ο Όμιλος συνεχίζει να ενισχύει τον ηγετικό του ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση, προωθώντας την ανάπτυξη νέας υπεράκτιας αιολικής δυναμικότητας. Η EDP θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς, που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, προωθώντας την επενδυτική της στρατηγική και τις δεσμεύσεις της για τη βιωσιμότητα μέσω διαφόρων εκδηλώσεων


Η EDP σχεδιάζει να επενδύσει 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ στην ανάπτυξη έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην θάλασσα έως το 2025, ενισχύοντας τη δέσμευσή της να επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση, μεταξύ άλλων μέσω της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Την επόμενη εβδομάδα, ο όμιλος θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη για τους Ωκεανούς που διοργανώνεται από τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) για να ανακοινώσει την επενδυτική της στρατηγική και τις δεσμεύσεις βιωσιμότητας στον τομέα αυτόν.

Σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο της EDP που παρουσιάστηκε το 2021, ο Όμιλος θα συμβάλει με 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ στην επίτευξη των στόχων αύξησης της αιολικής δυναμικότητας της Ocean Winds (OW) - της κοινοπραξίας που ανήκει κατά 50/50 στην EDPR και την Engie - η οποία ηγείται του κλάδου, και συγκεκριμένα στην πλωτή υπεράκτια ενέργεια. Συνολικά, έως το 2025 η OW σχεδιάζει να προσθέσει 5 έως 7 GW σε έργα που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία ή υπό κατασκευή και 5 έως 10 GW σε έργα που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης.

Από την ίδρυσή της το 2020, η OW έχει αυξηθεί από 1,5 GW έργων υπό κατασκευή και 4 GW υπό ανάπτυξη σε ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο άνω των 11 GW, έχοντας πλέον παρουσία σε επτά χώρες. Τα υπεράκτια έργα της OW αποτελούν κινητήρια δύναμη της γαλάζιας οικονομίας και βρίσκονται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις δεσμεύσεις βιωσιμότητας της EDP έναντι του πλανήτη, προωθώντας επίσης τη στενή συνεργασία με τα τοπικά οικοσυστήματα και τις κοινότητες. Επί του παρόντος, η εγκατεστημένη υπεράκτια αιολική ισχύς στον κόσμο είναι περίπου 40 GW και αναμένεται να φτάσει τα 200 GW μέχρι το 2030 και τα 1500 GW μέχρι το 2050.

Την ερχόμενη εβδομάδα, από 27 Ιουνίου έως 1 Ιουλίου η EDP θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς, που θα πραγματοποιηθεί στη Λισαβόνα, ανακοινώνοντας τα επενδυτικά της σχέδια σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη θάλασσα, σύμφωνα με τον στόχο της να εξαλείψει την παραγωγή άνθρακα έως το 2025 και να γίνει 100% πράσινη έως το 2030. Η διάσκεψη θα λειτουργήσει ως μια άριστη ευκαιρία για τον Όμιλο να ενισχύσει τον ενεργό του ρόλο στην προώθηση της βιωσιμότητας των ωκεανών σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή, να αυξήσει τη φιλοδοξία και να κινητοποιήσει τις συλλογικές προσπάθειες στον τομέα αυτόν, δεδομένων των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο πλανήτης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Θα είναι επίσης μια ευκαιρία να συζητηθούν καινοτόμα έργα που σχετίζονται με τον ωκεανό, όπως το Windfloat Atlantic, το πρωτοποριακό πλωτό υπεράκτιο έργο στη Viana do Castelo - την τεχνολογία που πιθανότατα θα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη στην υπεράκτια αιολική ενέργεια.

«Έφτασε η ώρα για μια ολοκληρωμένη και συλλογική δράση για να μεταμορφώσουμε τον κόσμο σε ένα καλύτερο μέρος για τις επόμενες γενιές. Η EDP θα συνεχίσει να συμβάλλει σε αυτή την αλλαγή με φιλόδοξους στόχους ενεργειακής μετάβασης, μεταξύ άλλων στην υπεράκτια αιολική και την πλωτή ηλιακή ενέργεια. Εκτός από τις υψηλές επιχειρηματικές δυνατότητες, τα πεδία αυτά έχουν σαφή οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη, τα οποία η EDP θα συνεχίσει να προωθεί, μαζί με τη βιωσιμότητα των ωκεανών, σύμφωνα με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ και τους στόχους που καθορίζονται στη συμφωνία του Παρισιού,» δηλώνει ο Miguel Stilwell d'Andrade, Διευθύνων Σύμβουλος της EDP.

Για να προχωρήσει περαιτέρω προς τις δεσμεύσεις της σχετικά με τον ωκεανό, η EDP, η EDP Renewables και η Ocean Winds προσχώρησαν πρόσφατα στις εννέα Αρχές για τον Αειφόρο Ωκεανό, οι οποίες θεσπίστηκαν από το Οικουμενικό Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών (μια ειδική πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών αφιερωμένη στην προώθηση της βιωσιμότητας των εταιρειών) και οι οποίες παρέχουν ένα πλαίσιο για την πρακτική των βιώσιμων επιχειρήσεων σε όλους τους κλάδους και τις περιοχές. Με την συμμετοχή του, ο Όμιλος EDP αναγνωρίζει την επείγουσα και παγκόσμια σημασία της διασφάλισης ενός υγιούς ωκεανού και αναλαμβάνει τη δέσμευση να προωθήσει τη βιωσιμότητα του ωκεανού για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές.

Η EDP στηρίζει τη γαλάζια οικονομία

Η EDP έχει μια στενή σύνδεση με τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς, δεδομένης της στρατηγικής που υιοθέτησε ο Όμιλος, πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες, για την εστίαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ειδικότερα στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, αλλά και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει, και τώρα ενισχύει, με την αειφορία αυτού του πόρου. Ως εκ τούτου, εκτός από την παρουσία της στην κύρια εκδήλωση, η EDP θα προωθήσει και θα συμμετάσχει σε μια σειρά πρωτοβουλιών που σχετίζονται με τον ωκεανό:
• Το EDP θα προωθήσει, μαζί με το Conselho Empresarial para o Desenvolvimento Sustentável (BCSD Portugal), το "Business4Ocean", μια εκδήλωση που συνδέεται με τη Διάσκεψη για τον Ωκεανό, την 1η Ιουλίου, στο Convento do Beato. Η εκδήλωση, η οποία στοχεύει στην ενίσχυση της συζήτησης γύρω από τη βιωσιμότητα, τη χρηματοδότηση και τις ευκαιρίες που μπορεί να δημιουργήσει ο ωκεανός, θα περιλαμβάνει τη συμμετοχή σημαντικών εκπροσώπων του κλάδου, όπως ο António Costa Silva, Υπουργός Οικονομίας και Θάλασσας, η Sylvia Earle, διάσημη θαλάσσια βιολόγος της National Geographic Society, ο António Pires de Lima, Πρόεδρος της BCSD Portugal, και ο Miguel Stilwell d'Andrade, Διευθύνων Σύμβουλος της EDP.
• Η EDP θα συμμετάσχει στην εκδήλωση "Από τη Λισαβόνα στο Σαρμ ελ Σέιχ: που θα λάβει χώρα στη Διάσκεψη για τον Ωκεανό στις 27 Ιουνίου με θέμα το πώς μπορεί να συμβάλει η δυναμική του ωκεανού στην επίτευξη του στόχου του περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5°C έως το 2050. Ο Miguel Setas, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ομίλου EDP, θα μιλήσει σε αυτή τη συζήτηση που διοργανώνεται από το Οικουμενικό Σύμφωνο του ΟΗΕ, τους High Level Climate Champions, την Ocean and Climate Platform, την UNFCCC και τις κυβερνήσεις της Πορτογαλίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Ηνωμένου Βασιλείου, με στόχο να φέρει κοντά ηγέτες επιχειρήσεων, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μη κυβερνητικές οργανώσεις και κυβερνητικούς εκπροσώπους.
• Στις 28 Ιουνίου, ο Rui Teixeira, CFO της EDP, θα συμμετάσχει στην εκδήλωση "Ocean Finance Breakfast" που διοργανώνεται από την BBVA και το Οικουμενικό Σύμφωνο του ΟΗΕ, με στόχο να παρουσιάσει πώς οι επενδύσεις της EDP στην υπεράκτια αιολική ενέργεια και η δέσμευσή της στην ενεργειακή μετάβαση συμβάλλουν σε έναν πιο βιώσιμο ωκεανό. Η εκδήλωση θα συγκεντρώσει CEOs και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς που ενδιαφέρονται να συζητήσουν τη χρηματοδότηση της αλυσίδας αξίας και τη μεταφορά της χρηματοδότησης του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στη γαλάζια οικονομία μέσω της ανάπτυξης ενός ελκυστικού επενδυτικού προγράμματος για τους ωκεανούς.
• Η EDP θα συμμετάσχει στην εκδήλωση "Sustainable Blue Economy Investment Forum" που προωθείται από τις κυβερνήσεις της Πορτογαλίας και της Κένυας, στις 28 Ιουνίου, στο Συνεδριακό Κέντρο του Εστορίλ. Η συνάντηση, στην οποία ομιλητής θα είναι ο Miguel Stilwell d'Andrade, αποσκοπεί στην προώθηση της συζήτησης γύρω από τα παγκόσμια πρότυπα για μια πολιτική βιωσιμότητας της γαλάζιας οικονομίας, η οποία μπορεί να υποστηρίξει τα χρηματοδοτικά μέσα, τις επενδύσεις και τις επιχειρηματικές αποφάσεις.
• Τέλος, η EDP θα διοργανώσει επίσης, μαζί με την Turismo de Portugal και την Meo, μια εκδήλωση που θα αφορά τη βιωσιμότητα της βιομηχανίας του σερφ. Η εκδήλωση αυτή ονομάζεται "Let's Sea" και θα πραγματοποιηθεί στις 29 Ιουνίου στο Jardim da Música, στη Λισαβόνα. Η Vera Pinto Pereira, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου EDP, θα παρευρεθεί στην πρωτοβουλία για να ενισχύσει τη σημασία της προώθησης του ταλέντου και της κοινωνικής ευθύνης στον τομέα αυτόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ