EDPR: Ολοκλήρωση συμφωνίας με την Sunseap για την ίδρυση της έδρας της  στη Σιγκαπούρη

 EDPR: Ολοκλήρωση συμφωνίας με την Sunseap για την ίδρυση της έδρας της  στη Σιγκαπούρη

 Η εταιρεία ανακοίνωσε τον περασμένο Νοέμβριο την εξασφάλιση 91% μεριδίου του Ομίλου Sunseap, του μεγαλύτερου διαχειριστή διανεμημένης ηλιακής ενέργειας και του τέταρτου κορυφαίου διαχειριστή ηλιακής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ασία.  Μετά τη σημερινή ολοκλήρωση της συμφωνίας με τη Sunseap, ύψους 1,1 δισ. δολαρίων*, η EDPR δήλωσε ότι σχεδιάζει να επενδύσει έως και 10 δισ. δολάρια* έως το 2030, δημιουργώντας έναν πρωτοπόρο κόμβο καθαρής ενέργειας με έδρα τη Σιγκαπούρη, για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Η EDP Renewables, η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι έχουν εκπληρωθεί όλες οι εκκρεμείς κανονιστικές προϋποθέσεις για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Νοέμβριο για την απόκτηση 91% μεριδίου της Sunseap, του μεγαλύτερου διαχειριστή κατανεμημένης ηλιακής ενέργειας και του τέταρτου μεγαλύτερου διαχειριστή ηλιακής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ασία.

Η εξαγορά αυτή επιτρέπει στην EDPR να εξασφαλίσει πραγματικά παγκόσμια εμβέλεια και να διαχειριστεί την αυξανόμενη παγκόσμια πελατειακή της βάση, διαφοροποιώντας ταυτόχρονα τις πηγές ανάπτυξης και επιτρέποντας την έκθεση σε πρόσθετα ρυθμιστικά συστήματα και περιβάλλοντα πόρων υψηλής ποιότητας.

Επιπλέον, μετά το κλείσιμο της συμφωνίας ύψους 1,1 δισ. δολαρίων* με τη Sunseap, η EDPR δήλωσε ότι σχεδιάζει να επενδύσει 10 δισ. δολάρια* μέχρι το 2030, δημιουργώντας έναν πρωτοπόρο κόμβο καθαρής ενέργειας για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού στη Σιγκαπούρη. Οι επενδύσεις αυτές είναι πλήρως ευθυγραμμισμένες με τη γενικότερη στρατηγική της εταιρείας για την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, καθώς πρόκειται για την ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο, η οποία αντιπροσωπεύει το 55% της παγκόσμιας προστιθέμενης δυναμικότητας για αυτή τη δεκαετία, με την ηλιακή ενέργεια να αντιπροσωπεύει το 65% της ανάπτυξης.
Η εξαγορά θα εξισορροπήσει το δυναμικό συνεργειών που απορρέει από την τεχνογνωσία της EDPR σε επίπεδο κλίμακας και κοινής ωφέλειας, σε συνδυασμό με την γνώση της Sunseap αναφορικά με την περιοχή και το ισχυρό ιστορικό διανεμημένης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (Distributed Generation). Σε πλήρη σύμπνοια με τη λογική αυτή, οι ιδρυτές της Sunseap θα συμμετέχουν στην κορυφαία διοικητική ομάδα της περιοχής που θα ηγηθεί της επιχείρησης.
Η EDPR και η Sunseap θα ξεκινήσουν έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ηλιακά και αιολικά έργα) σε ολόκληρη την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. Θα υπάρξουν επίσης, μεταξύ άλλων, ευκαιρίες συνεργασίας στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας και του πράσινου υδρογόνου. Η EDPR έχει πλέον πρόσβαση σε αγορές με ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας άνω των 120 GW/έτος, που αντιπροσωπεύει περίπου το 75% της αναμενόμενης παγκόσμιας ανάπτυξης (2020-2030).
Η ολοκλήρωση αυτής της συμφωνίας θα επιτρέψει στην EDPR να δημιουργήσει μέσω της Sunseap μια έδρα στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, με ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει σχεδόν 10GW έργων ΑΠΕ σε διάφορα στάδια ανάπτυξης και μια έμπειρη ομάδα περισσότερων από 600 υπαλλήλων σε 9 αγορές.
Στη Σιγκαπούρη, η προσπάθεια να γίνουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πιο προσιτές στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις έχει αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική μετά την παρουσίαση του Πράσινου Σχεδίου Σιγκαπούρης 2030, ενός εθνικού κινήματος που έχει δεσμευτεί για ένα μέλλον χωρίς άνθρακα.
Ο Miguel Stilwell d'Andrade, Διευθύνων Σύμβουλος της EDP και της EDPR, δήλωσε: «Η Sunseap, μαζί με την πρόσθετη τεχνογνωσία της EDPR, είναι πλέον καλύτερα εξοπλισμένη για να προωθήσει την ενεργειακή μετάβαση και να μετριάσει την κλιματική αλλαγή για ολόκληρη την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, προωθώντας τη βιωσιμότητα ως βασικό μοχλό ανάπτυξης και πράσινων θέσεων εργασίας και συμβάλλοντας στο οικοσύστημα καθαρής ενέργειας της Σιγκαπούρης.»
Ο Pedro Vasconcelos, COO της EDPR στην Περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, δήλωσε: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τη σύναψη αυτής της συμφωνίας με τη Sunseap. Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού αποτελεί για εμάς μια στρατηγική αγορά για την παγκόσμια τοποθέτηση της EDPR, με υψηλή ζήτηση και δυνατότητες ανάπτυξης στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Sunseap θα αποτελέσει αναμφίβολα βασικό μοχλό ανάπτυξης για την EDP, η παρουσία της οποίας στην περιοχή θα προωθήσει με τη σειρά της την τοπική οικονομική ανάπτυξη.»
Ο Frank Phuan, συνιδρυτής της Sunseap, δήλωσε: «Πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο για τη Sunseap και για όλους όσοι μας βοήθησαν να δημιουργήσουμε μια εταιρεία δισεκατομμυρίων δολαρίων με μοναδική αποστολή την απεξάρτηση από τον άνθρακα και την παροχή προσιτής καθαρής ενέργειας σε όλους. Με την οικονομική δύναμη και την τεχνογνωσία της EDPR στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η Sunseap θα είναι σε θέση να επιταχύνει τα σχέδια ανάπτυξης και να φέρει επανάσταση στο ενεργειακό τοπίο της περιοχής, καθώς και να καλλιεργήσει την επόμενη γενιά ταλέντων στον κλάδο.»
Το Συμβούλιο Οικονομικής Ανάπτυξης της Σιγκαπούρης (EDB), το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση της θέσης της χώρας ως παγκόσμιο κέντρο επιχειρήσεων, καινοτομίας και ταλέντων, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη συνάντηση των δύο μερών.
Η Jacqueline Poh, Διευθύνουσα Σύμβουλος του EDB, δήλωσε: «Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι απαραίτητες για τη Σιγκαπούρη και τις εταιρείες στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, ώστε να επιτύχουμε τις φιλοδοξίες μας για μηδενική κατανάλωση ενέργειας. Η Sunseap έχει αξιοποιήσει τις ευκαιρίες για να προωθήσει την καινοτομία και τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα στον τομέα της ηλιακής ενέργειας στις στέγες και της υπεράκτιας πλωτής ηλιακής ενέργειας. Η επένδυση της EDPR στη Sunseap θα ενισχύσει τις προσπάθειες της Σιγκαπούρης για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης της περιοχής μέσω της ανάπτυξης έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της πράσινης χρηματοδότησης και της εμπορίας άνθρακα, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας για τους κατοίκους της Σιγκαπούρης στην αλυσίδα αξίας της ηλιακής και αιολικής ενέργειας».
Η ζήτηση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ασία και τον Ειρηνικό συνεχίζει να αυξάνεται, κυρίως λόγω της σημαντικής αύξησης των νέων έργων στην Κίνα, την Ινδία και την Αυστραλία. Οι επενδύσεις της περιοχής σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μπορούσαν να διπλασιαστούν σε 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ έως το 2030, σύμφωνα με τον παγκόσμιο όμιλο ενεργειακών ερευνών και συμβούλων Wood Mackenzie.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ