Alibaba: Ζημιές «μαμούθ» που αγγίζουν το ένα δισ. ευρώ

Alibaba: Ζημιές «μαμούθ» που αγγίζουν το ένα δισ. ευρώ

Δυσάρεστη εξέλιξη για τον διαδικτυακό κολοσσό, που ήρθε ως αποτέλεσμα του πρόστιμου - ρεκόρ στην Κίνα

Ζημίες ύψους 974,7 εκατ. ευρώ περίπου για το τελευταίο τρίμηνο, ανακοίνωσε σήμερα (Πέμπτη 13/5), ο κινεζικός κολοσσός του διαδικτυακού εμπορίου Alibaba.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα αρνητικά στοιχεία για την Alibaba, ήρθαν ως αποτέλεσμα του πρόστιμου-ρεκόρ που του επιβλήθηκε στην Κίνα για παρεμπόδιση του ανταγωνισμού.

Στην Alibaba, που ιδρύθηκε από τον χαρισματικό δισεκατομμυριούχο Τζακ Μα, επιβλήθηκε τον περασμένο μήνα πρόστιμο ύψους 2,3 δισεκ. ευρώ για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης – ένα ποσό που αντιστοιχεί στο 4% του κύκλου εργασιών της εταιρείας το 2019.

Μετά την επιβολή του προστίμου, πάνω από 240 δισεκατομμύρια δολάρια αξίας έχουν εξαλειφθεί από το απόθεμα της Alibaba καθώς συνεχίστηκε ο κανονιστικός έλεγχος, συμπεριλαμβανομένου του ποσού ύψους 18,23 δισεκατομμυρίων γιουάν (2,8 δισεκατομμύρια δολάρια) που έλαβε ως αποτέλεσμα μιας αντιμονοπωλιακής έρευνας.

Η πρώτη φορά που καταγράφονται απώλειες

Η Alibaba δήλωσε ότι η απώλειά της από τις επιχειρήσεις ήταν 7,66 δισεκατομμύρια γιουάν ως αποτέλεσμα του προστίμου. Είναι η πρώτη φορά που η Alibaba ανέφερε απώλεια λειτουργίας ως δημόσια εταιρεία, δήλωσε την Πέμπτη ο Διευθύνων ΣύμβουλοςΝτάνιελ Ζανγκ. Αλλά εξαιρουμένου αυτού, τα κέρδη του από δραστηριότητες θα ήταν 10,56 δισεκατομμύρια γιουάν, αύξηση 48% από έτος σε έτος.

Τα έσοδα αυξήθηκαν στα 187,4 δισ. Γουάν (29,03 δισ. δολάρια) στο τρίμηνο, υψηλότερα από τα 180,41 δισ. Γουάν που ανέμεναν οι αναλυτές.

Η Κίνα επεκτείνει την καταστολή της στον τομέα της εγχώριας τεχνολογίας. Τον περασμένο μήνα, ο ρυθμιστής της αγοράς ξεκίνησε μια έρευνα για «ύποπτες μονοπωλιακές πρακτικές» του γίγαντα παράδοσης τροφίμων Meituan, μιας εταιρείας με την οποία η Alibaba είναι ανταγωνιστική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ