Γ. Στάσσης: “Η απολιγνιτοποίηση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το 2025”

Γ. Στάσσης: “Η απολιγνιτοποίηση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το 2025”


H ΔΕΗ θα επενδύσει περισσότερο στις ΑΠΕ δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης

Στην κορυφή των προτεραιοτήτων της ΔΕΗ, έβαλε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης κ. Γιώργος Στάσσης, την κλιματική αλλαγή αλλά και την απολιγνιτοποίηση της χώρας, που όπως τόνισε, ξεκίνησε το 2009 και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το 2025, μιλώντας ο ίδιος στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών το οποίο τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

«Η αποχώρηση των λιγνιτικών μονάδων θα κάνει τη ΔΕΗ και τη χώρα «πράσινη», ενώ θα γλιτώσει την εταιρεία από μελλοντικές ζημιές». Αυτό τόνισε πως πρέπει να συνοδευτεί και από ένα μεγάλο αναπτυξιακό σχέδιο για τις λιγνινιτές περιοχές.
Αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή, σημείωσε πως παρόλο που η πανδημία «καθήλωσε» τις μεταφορές, εντούτοις, την ίδια στιγμή, οι τιμές του διοξειδίου του άνθρακα έχουν διπλασιαστεί. Κάτι που όπως εξήγησε, «μας απομακρύνει από τους στόχους της Συνθήκης του Παρισιού για το περιβάλλον». Οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στο περιβάλλον, επιζητούν γρηγορότερες και πιο επιθετικές πολιτικές πρόσθεσε ο κ. Στάσσης.

Στην κορυφή των στόχων της εταιρείας, βρίσκονται οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, κάτι που αποδεικνύεται από το πράσινο ομόλογο που εξέδωσε η εταιρεία με ρήτρα μείωσης των ρύπων. Ο κ. Στάσσης τόνισε στη συζήτησή του με τον δημοσιογράφο της εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ”, κ. Παύλο Τσίμα, πως πρέπει και θα επενδύσει περισσότερο η ΔΕΗ στις ΑΠΕ, καθώς όπως σημείωσε «πλέον η ενέργεια που δημιουργείται από ΑΠΕ είναι πιο φθηνή απ' ό,τι η ενέργεια που παράγει το ορυκτό καύσιμο». «Για τον λόγο αυτό υπάρχει στόχος το 2023, η ΔΕΗ να φτάσει τουλάχιστον το 1,5 gigawatt έργων. Ήδη τρέχουν επενδύσεις της επιχείρησης σε φωτοβολταϊκά, τόσο στη Πτολεμαΐδα όσο και στη Μεγαλόπολη» πρόσθεσε.

“Ο κόσμος έχει δίκιο που αγανακτεί”, είπε αναφερόμενος στα μεγάλα προβλήματα ηλεκτροδότησης που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα στην Αττική λόγω της χιονόπτωσης, ωστόσο, σημείωσε, πως με τα εργαλεία που διαθέτει ο ΔΕΔΔΗΕ έγινε «ότι καλύτερο μπορούσε να γίνει».

Δεσμεύτηκε σε νέες επενδύσεις σε σύγχρονα δίκτυα, στην ψηφιοποίησή τους που θα βοηθήσουν στη διαχείριση τέτοιων καταστάσεων, ενώ δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει τον ΔΕΔΔΗΕ στρατηγικό εταίρο.
Επιπλέον, ανακοίνωσε πως η επιχείρηση θα εγκαταστήσει 10.000 ταχυφορτιστές σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, βοηθώντας την ηλεκτροκίνηση.

Τέλος, για τα οικονομικά της ΔΕΗ, ο κ. Στάσσης σημείωσε πως η επιχείρηση βρίσκεται σε κατάσταση σταθεροποίησης καθώς «έχουμε περάσει το στάδιο από το χείλος της καταστροφής, σε μία κερδοφορία 880 εκατ. το 2020. Πατάμε ξανά γερά στα πόδια μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ