Η Nike αποσύρει το Air Max που ήταν αφιερωμένο στην 4η Ιουλίου

Η Nike αποσύρει το Air Max που ήταν αφιερωμένο στην 4η Ιουλίου

Το μοντέλο της Air Max 1 Quick Strike Fourth of July, είχε διακοσμηθεί στο πίσω μέρος τους με την παραλλαγή "Μπέτσι Ρος" της αμερικανικής σημαίας

Γκάφα από την εταιρεία αθλητικών ειδών Nike σε ένα μοντέλο παπουτσιών που κυκλοφόρησε για την 4η Ιουλίου, την επέτειο της εθνικής ανεξαρτησίας των ΗΠΑ και τώρα σπεύδει να το αποσύρει. Το μοντέλο της Air Max 1 Quick Strike Fourth of July, είχε διακοσμηθεί στο πίσω μέρος τους με την παραλλαγή "Μπέτσι Ρος" της αμερικανικής σημαίας, η οποία όμως θεωρείται πως έχει ρατσιστικές συμπαραδηλώσεις.

Η παραλλαγή αυτή της σημαίας, που φέρει 13 αστέρια, που συμβολίζουν τις πρώτες αμερικανικές Πολιτείες που ανεξαρτητοποιήθηκαν από τη Βρετανία, σε κύκλο στο μπλε τετράγωνο του αμερικανικού εθνικού συμβόλου, είχε χρησιμοποιηθεί στις ΗΠΑ το διάστημα 1777-1795. Όμως σήμερα, η "Μπέτσι Ρος" θεωρείται το σύμβολο της καταπίεσης των σκλάβων.

Οι διαμαρτυρίες για την κυκλοφορία αυτού του μοντέλου πυροδοτήθηκαν έπειτα από την οργισμένη διαπίστωση του αγαπημένου ‘πασαδόρου’ του αμερικανικού φουτμπόλ (ράγκμπι) και γνωστού ακτιβιστή Κόλιν Κέπερνικ, ο οποίος είχε γίνει διάσημος για τη διαμαρτυρία του κατά της αστυνομικής βίας εναντίον αφροαμερικανών, όπως αυτός, κατά τη διάρκεια ανάκρουσης του εθνικού ύμνου.

Ωστόσο, η "ζημιά" είχε γίνει: η Nike είχε κυκλοφορήσει ήδη το μοντέλο στην αγορά, με μεγάλες πωλήσεις, ενώ και ορισμένα ζευγάρια έχουν καταλήξει σε ιστοσελίδες ηλεκτρονικών δημοπρασιών, όπου πλέον διατίθενται με τιμές δεκαπλάσιες των 140 δολαρίων της τιμής τους στην αγορά.

Το αποκορύφωμα στις διαμαρτυρίες ήταν η απόφαση του ρεπουμπλικανού κυβερνήτη της Αριζόνα Νταγκ Ντιούσεϊ να ανακαλέσει την χορηγία από τη Nike για την κατασκευή ενός κτηρίου της πολιτειακής κυβέρνησης. "Δεν υπάρχουν λόγια για να εκφράσουμε την αντίθεσή μας με αυτήν την απόφαση. Ντρέπομαι για τη Nike" έγραψε ο ίδιος στο Twitter.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η αμερικανική εταιρεία ξεσηκώνει σάλο για το μήνυμα που εκπέμπουν μοντέλα παπουτσιών της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ