ΔΕΗ: Τα αποτελέσματα, η διάψευση και ο ΑΔΜΗΕ

Στις 28 Ιουνίου τα οικονομικά μεγέθη για το α΄ τρίμηνο

ΔΕΗ: Τα αποτελέσματα, η διάψευση και ο ΑΔΜΗΕ

Παντελώς αβάσιμη η αναφορά περί παραβίασης όρων των δανειακών συμβάσεων, λέει η ΔΕΗ

Την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019, μετά την λήξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, θα ανακοινώσει η ΔΕΗ τα οικονομικά και λειτουργικά μεγέθη του Α΄ τριμήνου του 2019, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Επιχείρηση.

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα του τύπου και για την έγκυρη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, η ΔΕΗ Α.Ε., ανακοινώνει ότι είναι παντελώς αβάσιμη η αναφορά ότι έχει λάβει επιστολές από τράπεζες περί παραβίασης όρων των δανειακών συμβάσεων.

Η σχετική ανακοίνωση: "Σχολιάζοντας δημοσιεύματα του τύπου και για την έγκυρη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, η ΔΕΗ Α.Ε., ανακοινώνει ότι είναι παντελώς αβάσιμη η αναφορά ότι έχει λάβει επιστολές από τράπεζες περί παραβίασης όρων των δανειακών συμβάσεων".

Διάψευση και για την οικονομική κατάσταση της

Χθες εν τω μεταξύ με αφορμή τα δημοσιεύματα για την οικονομική της κατάσταση η ΔΕΗ τόνιζε ότι δεν έχουν καμία βάση στοιχεία και εκτιμήσεις που δημοσιεύονται για την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης

Συγκεκριμένα επισημαίνεται πως δεν έχουν καμία βάση στοιχεία και εκτιμήσεις ότι η ΔΕΗ αναζητεί επειγόντως 300 εκατ. ευρώ ή ότι κινδυνεύει η ασφάλεια εφοδιασμού των νησιών ή γενικότερα.

Τονίζει επίσης ότι εκτιμήσεις και χαρακτηρισμοί του τύπου «η ΔΕΗ στο χείλος του γκρεμού» δεν έχουν καμία βασιμότητα.

Αναλυτικά η ΔΕΗ σημειώνει τα εξής:

1. Τα αποτελέσματα του 3μήνου του 2019 δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί καθώς υφίστανται σημαντικές εκκρεμότητες που τα επηρεάζουν. Η ακριβής εικόνα θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες και βέβαια θα συζητηθεί έγκαιρα στο Δ.Σ. της επιχείρησης και θα ανακοινωθεί υπεύθυνα σύμφωνα με την πάγια πολιτική πλήρους διαφάνειας που ακολουθεί η ΔΕΗ.

2. Δεν έχουν καμία βάση στοιχεία και εκτιμήσεις όπως ότι η ΔΕΗ αναζητεί επειγόντως 300 εκατ. ευρώ ή ότι κινδυνεύει η ασφάλεια εφοδιασμού των νησιών ή γενικότερα. Σε ό,τι αφορά στο θέμα της ρευστότητας η Διοίκηση το διαχειρίζεται συστηματικά και αποτελεσματικά. Η τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον προσεχή Αύγουστο, θα ενισχύσει τη ρευστότητα της ΔΕΗ σημαντικά.

3. Για τις απαιτήσεις τόκων από τον ΑΔΜΗΕ και άλλους φορείς, για τις οποίες η ΔΕΗ έχει ήδη κάνει πρόβλεψη περίπου 200 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της αρχής της συντηρητικότητας (prudence) που ακολουθεί αυστηρά στη σύνταξη των οικονομικών της καταστάσεων αναμένονται δικαστικές αποφάσεις, για τις οποίες εκφράζεται αισιοδοξία. Ωστόσο η επιδίωξη εξωδικαστικών συμβιβασμών είναι μια δόκιμη πρακτική την οποία επιδιώκουμε.

4. Σε ό,τι αφορά στις ενέργειες του πλάνου της McKinsey, εξελίσσονται ικανοποιητικά, πράγμα για το οποίο η Διοίκηση θα ενημερώσει αναλυτικά και υπεύθυνα τους μετόχους στην Τακτική Γενική Συνέλευση της 27ης Ιουνίου.

5. Σε κάθε περίπτωση εκτιμήσεις και χαρακτηρισμοί του τύπου «η ΔΕΗ στο χείλος του γκρεμού» δεν έχουν καμία βασιμότητα. Η επιχείρηση είναι εύρωστη, υλοποιεί πρόγραμμα επενδύσεων εκατ. ευρώ το 2019, και μετασχηματίζεται γοργά και σχεδιασμένα για τη βελτίωση της οικονομικής της κατάστασης και την ανταγωνιστικότητά της.

Τι λέει ο ΑΔΜΗΕ

Παράλληλα διευκρινήσεις για τις πληροφορίες αναφορικά με οφειλόμενους τόκους υπερημερίας από την πλευρά της ΔΕΗ Α.Ε. προς την ΑΔΜΗΕ Α.Ε., δίνει η τελευταία με ανακοίνωσή της προς το χρηματιστήριο. Σε αυτή αναφέρει:

1. Η ΑΔΜΗΕ Α.Ε. έχει απαίτηση από την ΔΕΗ Α.Ε. για υπερήμερη είσπραξη των Χρεώσεων Χρήσης Συστήματος της περιόδου 2011-2018 τόκους ύψους €31,8 εκατ.

2. Το συνολικό ποσό της πρόβλεψης που σχηματίστηκε στις οικονομικές καταστάσεις της ΔΕΗ Α.Ε. αφορά, κατά το μεγαλύτερο μέρος, σε τόκους υπερημερίας για εκπρόθεσμες πληρωμές διάφορων λογαριασμών της αγοράς ενέργειας. Από 1η Απριλίου 2019, η ΑΔΜΗΕ Α.Ε. έπαψε να είναι διαχειριστής των λογαριασμών Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων, του Μεσοσταθμικού Μεταβλητού Κόστους Θερμικών Συστημάτων Συμβατικών Σταθμών και του Ειδικού Τέλους Λιγνίτη. Συνεπώς, το ποσό των €109 εκατ., αφορά κατά το μεγαλύτερο μέρος οφειλόμενα σχετικά με τους λογαριασμούς της αγοράς, τα οποία δεν διαχειρίζεται πλέον ο ΑΔΜΗΕ, εκτός του ποσού των €14 εκατ.

3. Επισημαίνεται ότι ο ΑΔΜΗΕ στις οικονομικές του καταστάσεις δεν έχει συμπεριλάβει ως απαίτηση τα εν λόγω ποσά καθώς πρόβλεψη εσόδων δεν επιτρέπεται για λόγους συντηρητικότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ