Τα supermarket Γαλαξίας φτιάχνουν εμπορικό κέντρο

Επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ προγραμματίζει η αλυσίδα Πέντε ΑΕ

Τα supermarket Γαλαξίας φτιάχνουν εμπορικό κέντρο

Και 10 καινούργια σημεία πώλησης και ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο 10.000 τετραγωνικών μέτρων σε μεγάλο τουριστικό νησί της χώρας. Αυτό προβλέπει το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας ΠΕΝΤΕ ΑΕ η οποία διαχειρίζεται την αλυσίδα supermarket Γαλαξίας.

Όπως ανακοινώθηκε χθες από τη διοίκηση της εταιρείας, στο πλαίσιο εκδήλωσης για την κοπή της πίτας για τον νέο χρόνο, το εμπορικό κέντρο θα διαθέτει έκταση περί τα 10.000 τ.μ., θα βρίσκεται σε ένα από τα πλέον τουριστικά νησιά της χώρας, θα φιλοξενήσει 40 καταστήματα και θα λειτουργήσει το πιθανότερο εντός του 2020.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα εννέα καταστήματα, πέντε από αυτά θα είναι σε νοικιασμένους χώρους και τα υπόλοιπα τέσσερα σε ιδιόκτητα ακίνητα. Σημειώνεται ότι περίπου τα μισά καταστήματα της εταιρείας είναι ιδιόκτητα, ενώ αξίζει να τονιστεί ότι η Πέντε Α.Ε. υλοποιεί τα επενδυτικά της σχέδια βασιζόμενη σε ίδια κεφάλαια, με αποτέλεσμα ο τραπεζικός δανεισμός της να καθίσταται μηδενικός.

Η αλυσίδα προσβλέπει μέσα από τις νέες της επενδύσεις να ανατρέψει την πτωτική πορεία που κατέγραψε το 2018 ο τζίρος της. Όπως ανακοινώθηκε, τα έσοδά της μειώθηκαν πέρυσι περίπου 6,5% με 6,7%. Η πτώση του τζίρου αποδίδεται στις πιέσεις που ασκήθηκαν γενικότερα στον ανταγωνισμό μετά τη διάσωση του δικτύου της Μαρινόπουλος από τη Σκλαβενίτης και την εξαγορά της Αφοί Βερόπουλοι από τη Metro. Στρατηγικά η Πέντε Α.Ε. αναζητεί ευκαιρίες για εξαγορές τρίτων εταιρειών, κατά βάση μικρομεσαίων, με παρουσία σε τοπικές περιοχές της χώρας, όπου η ίδια δεν έχει ιδιαίτερα ισχυρή εικόνα, όπως για παράδειγμα στη Δυτική Ελλάδα. Πάντως, πρόσφατα διαπραγματεύθηκε την εξαγορά εταιρείας στη Θεσσαλονίκη δίχως τελικά να καταλήξει σε συμφωνία. Σύμφωνα με τη διοίκησή της, η Πέντε Α.Ε. απέχει από τον χορό συγκέντρωσης της αγοράς, αφενός διότι μέχρι και σήμερα δεν εστίασε το ενδιαφέρον της σε εξαγορές μεγάλου βεληνεκούς, αφετέρου διότι ουδείς εκ των ισχυρών την πλησίασε με στόχο την εξαγορά της, δεδομένου ότι, όπως αναφέρθηκε, ο ανταγωνισμός γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν την Πέντε Α.Ε. Όπως είναι γνωστό, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας εμφανίζει μεγάλη διασπορά, με αποτέλεσμα να καθίστανται δύσκολές ή πολύπλοκες οι όποιες διαπραγματεύσεις για στρατηγικές συμφωνίες ή συμμαχίες με άλλες αλυσίδες. Ωστόσο, κατά το παρελθόν η εταιρεία δέχθηκε μια πρόταση εξαγοράς, η οποία, όμως, προερχόταν από το εξωτερικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ