Προχωρά η αξιοποίηση της πρώην αμερικανικής βάσης Γουρνών Ηρακλείου

Προχωρά η αξιοποίηση της πρώην αμερικανικής βάσης Γουρνών Ηρακλείου


Στο τελικό στάδιο βρίσκεται ο σχεδιασμός του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση του ακινήτου στην πρώην αμερικανική βάση στις Γούρνες Ηρακλείου.

Το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) έχει υποβληθεί στο Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης της κυβέρνησης και αναμένεται εντός των ημερών η έγκρισή του.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η προβλεπόμενη από τον νόμο διαβούλευση της περιβαλλοντικής μελέτης και στη συνέχεια η προκήρυξη του διαγωνισμού. Επενδυτές από τις ΗΠΑ, τη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, αλλά και την Κροατία, έχουν ήδη χτυπήσει την πόρτα του ΤΑΙΠΕΔ δηλώνοντας πρόθυμοι να επενδύσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Ο σχεδιασμός του ΤΑΙΠΕΔ προβλέπει την αξιοποίηση 350 στρεμμάτων από τα περίπου 738 στρέμματα της έκτασης που κάλυπτε η πρώην αμερικανική βάση, η οποία έκλεισε το 1993, καθώς στο υπόλοιπο τμήμα έχουν εγκατασταθεί κρατικοί και ιδιωτικοί φορείς από την εποχή που το ακίνητο βρισκόταν στη δικαιοδοσία της ΕΤΑΔ.

Το ακίνητο του ΤΑΙΠΕΔ, συνολικής έκτασης 345 στρεμμάτων, θα διατεθεί μέσω διεθνούς διαγωνισμού για την ανάπτυξη τουρισμού αναψυχής που να μπορεί να υποστηρίξει την προσέλκυση τουρισμού 12 μήνες τον χρόνο, αλλά να είναι και ανοικτό στον κόσμο.

Μεταξύ άλλων, δίνεται η δυνατότητα κατασκευής έως και δύο πολυτελών ξενοδοχείων και περίπου 80 παραθεριστικών κατοικιών, κάτι σαν ένα μικρό «Ελληνικό» δηλαδή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ