Το «μεγάλο φαγοπότι» στον ξενοδοχειακό κλάδο

Χορός φοροδιαφυγής σε μεγάλα ξενοδοχεία - Το κόλπο με τους τζίρους «μαϊμού» και τις «παραφουσκωμένες» δαπάνες

Το «μεγάλο φαγοπότι» στον ξενοδοχειακό κλάδο

Τι κι αν οι ξένοι επισκέπτες ξεπέρασαν τα 27 εκατομμύρια, τι κι αν αυξήθηκαν κατά περίπου 4 εκατομμύρια μέσα σε δύο χρόνια, τι κι αν αναμένονται περίπου 35 εκατομμύρια τη φετινή χρονιά; Η συντριπτική πλειοψηφία των καταλυμάτων εμφανίζεται ως ζημιογόνα, λες και η χώρα περνάει τις χειρότερες τουριστικές περιόδους, δικαιολογώντας απολύτως τις καταδρομικές και απολύτως στοχευμένες φοροελεγκτικές επιδρομές που έγιναν πέρσι και πρόκειται να επαναληφθούν λίαν συντόμως και μάλιστα με βάση νεώτερα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών της ΑΑΔΕ.

Τα πρώτα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων δικαιώνουν όσους εισηγήθηκαν την αλλαγή τακτικής, όσον αφορά στους ελέγχους των ξενοδοχείων, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ περίπου 4.000 τουριστικές μονάδες υποχρεώθηκαν να αποκαλύψουν τζίρους άνω των 10,5 εκατ. Ευρώ, αφού πιάστηκαν με τη… γίδα στον ώμο. Η εμφάνιση μηδενικών εσόδων, που υποδηλώνει μηδενική πληρότητα ακόμα και το κατακαλόκαιρο, μπορεί να είναι ακραία περίπτωση φοροδιαφυγής (υπήρξαν και τέτοια κρούσματα!), ωστόσο η επεξεργασία των στοιχείων δείχνει ότι οι… πονηροί ξενοδόχοι χρησιμοποιούν κι άλλα κόλπα για να γλιτώσουν από την τσιμπίδα της εφορίας.

Το βασικό «εργαλείο» φοροδιαφυγής είναι η εμφάνιση πλασματικών τιμών ήτοι όχι των πραγματικών τιμών επί των οποίων γίνεται το deal με τους μεγάλους tour operators. Η μέθοδος είναι απλή: μέρος του «πακέτου», που φτάνει ακόμα και στο 50%, πιστώνεται σε τρίτο λογαριασμό, με αποτέλεσμα μόνο η υπόλοιπη τιμή να πιστώνεται στον κανονικό λογαριασμό του πρακτορείου, να αναγράφεται στο σχετικό συμβόλαιο και τελικά να εγγράφεται ως έσοδο στα βιβλία της τουριστικής μονάδας.

«ΦΟΥΣΚΩΜΑ»

Το κόλπο συμπληρώνεται με το «φούσκωμα» των δαπανών, που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης. Πρόκειται κυρίως για δαπάνες συντήρησης ή ανακαίνισης των μονάδων και όπως αναφέρουν έμπειροι ελεγκτές, ο χορός των εικονικών και πλαστών τιμολογίων είναι πρωτοφανής. Μόνο τυχαίο δεν είναι, άλλωστε, ότι σε παράλληλες έρευνες που διενεργεί αυτήν την περίοδο το ΣΔΟΕ για τα κονδύλια από Αναπτυξιακούς Νόμους και Κοινοτικά Προγράμματα, προκύπτουν ανάλογα ευρήματα, με υπερτιμολογήσεις μέσω εικονικών τιμολογίων, που δικαιολογούν απολύτως το χαρακτηρισμό «μεγάλο φαγοπότι».

Η μέθοδος που θα χρησιμοποιήσουν και φέτος οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ είναι η ίδια, που κρίνεται εκ του αποτελέσματος ως λίαν αποδοτική. Σε πρώτη φάση θα επιλεγούν οι «στόχοι», δηλαδή μικρές και μεγάλες μονάδες σε τουριστικούς προορισμούς, που βαρύνονται με υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής. Θα πρέπει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι στο δείγμα ελέγχου θα συμπεριληφθούν και ξενοδοχεία που πέρασαν από «κόσκινο» και πέρσι, έτσι ώστε να παγιωθεί η αίσθηση ότι η εφορία μπορεί να «χτυπήσει» και δεύτερη φορά. Πέρα από το προφανές, δηλαδή τους ελέγχους σε νησιά των Κυκλάδων, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ελεγκτικό ενδιαφέρον έχουν τραβήξει ξενοδοχεία που δραστηριοποιούνται στα παράλια του νομού Ηλείας, στα νησιά του Ιονίου και στη Ρόδο.

Η επόμενη φάση προβλέπει… στενό μαρκάρισμα από παντού, με στόχο να σχηματίζεται η εικόνα της πληρότητας των ελεγχόμενων μονάδων, καθώς και των τιμών «πόρτας». Ομάδες εφοριακών θα αναλάβουν τις τηλεφωνικές επικοινωνίες ως ενδιαφερόμενοι πελάτες, ενώ άλλοι συνάδελφοι τους θα «χτενίσουν» τις γνωστές ιστοσελίδες, μέσω των οποίων διατίθενται τα δωμάτια, προκειμένου να σχηματίσουν άποψη για τις τελικές τιμές των καταλυμάτων.

Ξεσκόνισμα μέσω αστυνομικής διάταξης

Και πώς μπορεί να γίνει έλεγχος της πληρότητας, από τη στιγμή που έχει καταργηθεί το Βιβλίο Πελατών ήτοι πώς μπορεί να διασταυρώσει η εφορία ότι όντως το ελεγχόμενο ξενοδοχείο ήταν «full», ενώ στα φορολογικά του βιβλία εμφανίζεται ως μισοάδειο; Η απάντηση είναι απλή: με το Βιβλίο Αστυνομίας. Πρόκειται για υποχρέωση των καταλυμάτων να συμπληρώνουν τα στοιχεία των πελατών τους, όπως επίσης την ημέρα άφιξης και αναχώρησης τους. Η υποχρέωση αυτή προβλέπεται από την Αστυνομική Διάταξη 8 του 1999, δεν έχει καταργηθεί και το μόνο που έχει αλλάξει μετά από την κατάργηση του φορολογικού Βιβλίου Πελατών, είναι ότι απαλλάσσονται από τη σχετική υποχρέωση μόνο τατουριστικά καταλύματα και ξενοδοχεία που διατηρούν ηλεκτρονικό αρχείο πελατών.

Το πλάνο ελέγχων σε τουριστικά καταλύματα- ακόμα και 5 αστέρων- συμπεριλαμβάνεται στο σχεδιασμό των θερινών εξορμήσεων, οι οποίες στόχος είναι να ξεκινήσουν νωρίτερα από πέρσι, δηλαδή τουλάχιστον από τον Ιούνιο, με δεδομένο ότι το φετινό καλοκαίρι χαρακτηρίζεται ως κρίσιμο λόγω της ολοκλήρωσης του Προγράμματος.

Αριθμοί:

  • 10 εκατ. Ευρώ στο φως μετά από τους πρώτους ελέγχους που διενεργήθηκαν
  • 50% της τιμής του «πακέτου» πιστώνεται σε τρίτο λογαριασμό για να μην φαίνεται
  • 27 εκατ. πέρυσι οι τουρίστες, ενώ 35 εκατ. αναμένονται φέτος

Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας